Mette Qvist, underdirektør i EjendomDanmark og ansvarlig for ESG, kaldte ESG-stafetten et talerør for pionererne, da den blev præsenteret i juni. Siden har hele ti ESG-eksperter delt deres viden om miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter af deres virksomhedsdrift og udfordret hinanden med spørgsmål om alt fra EU-taksonomi til biodiversitet.
Stafetten begyndte hos Balder og sluttede hos Fokus Nordic, og nu evaluerer Mette Qvist:
”Det har været en sand fornøjelse at opleve det niveau af samfundsansvar og overskud blandt vores medlemmer, som har været tilfældet. Der er i virksomhederne en bred bevidsthed om, at de hver især spiller en rolle for at rykke hele branchen. Som brancheorganisation har vi nu et fantastisk godt udgangspunkt for at fortsætte den åbne kommunikation, sætte gang i og støtte fælles løsninger.”
Branchen ønsker samarbejde
Efterspørgslen efter mere samarbejde inden for ESG i branchen er stor. Flere deltagere i stafetten har ligefrem udtrykt ønske om, at ESG-rapportering ikke bliver genstand for konkurrence.
Mette Qvist glæder sig over dette synspunkt og ser fællesskabet som afgørende for den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen.
”De omfattende udfordringer i forhold til at øge bæredygtigheden i vores branche kræver, at vi står sammen,” siger hun og tilføjer:
”Jeg håber, at ESG-stafetten har understøttet og konkret illustreret, at bæredygtighed og cirkulær økonomi skal vi skabe på tværs af branchen. Og det kan kun ske ved, at vi fortsætter den åbne kommunikation og udvikler fælles open source-værktøjer sammen.”
Stor interesse for ESG-stafetten
Mette Qvist beretter om stor villighed til at dele viden fra deltagerne i ESG-stafetten. Både om det, som fungerer godt, og det, der kan være udfordrende.
En ærlighed, der både begejstrer og overrasker hende.
”Vi igangsatte stafetten uden at vide, hvor meget vores medlemmer reelt ønskede at dele deres erfaringer åbent med hele branchen. Eftersom krav og indsatser inden for ESG stadig er nye og underudviklede, ville det være naturligt at holde sig tilbage med at kommunikere eksternt. Den usikkerhed kunne jeg hurtigt pakke væk,” siger Mette Qvist.
Hun fortæller, at opbakningen til stafetten var så stor, at flere medlemmer kontaktede EjendomDanmark med ønske om at deltage i takt med, at artiklerne blev udgivet.
”Jeg havde ikke forestillet mig, at der ville være en så stor interesse for og ønske om at bidrage til videndeling på dette område,” forklarer underdirektøren.
Omfanget af ESG er stort
ESG i ejendomsbranchen er en massiv størrelse, der ikke bare influerer på én måde eller i én afdeling. Omfanget blev tydeligt for Mette Qvist i løbet af stafetten.
”Jeg er forundret over, hvor mange niveauer i en forretning, som ESG-arbejdet egentlig stiller krav til. Det er deltagerne i stafetten meget bevidste om, hvilket deres besvarelser også illustrerer,” siger hun og uddyber:
”Deltagernes spørgsmål til hinanden har handlet om alt fra konkrete metoder til at opgøre biodiversitet til, hvordan modtageren har organiseret ESG arbejdet i organisationen,”
Hun spår, at omfanget af emnet kun vil blive større og større. Og det er bestemt en udvikling, som EjendomDanmark vil følge tæt med i, lyder meldingen fra underdirektøren:
”Så må vi se, om ESG-stafetten skal genoplives på et senere tidspunkt.”
Ti bidrag til ESG-stafetten
Læs eller genlæs alle bidragene herunder:
Jonathan Leonardsen, Head of Sustainability hos Balder
Christian Gjessing Bruun, ESG og bæredygtighedschef hos AKF
Christian Haaber Westergaard Nielsen, Head of ESG i Thylander
Ulla Jensen, Senior Sustainability Manager i KIRKBI
Troels Lau Larsen, COO Colliers Danmark
Morten Fassov ESG-chef i Danica Ejendomme
Hans Andersen, Senior Director, Sustainability i DEAS Group
Peter Hebin Bruun, Head of ESG, ATP Ejendomme
Jean Ahlefeldt-Laurvig Head of ESG & Public Affairs hos Kereby