/ Nyheder / Politisk nyt fra EjendomDanmark

Politisk nyt fra EjendomDanmark

Lancering af huslejenævnsudspil, håb for det nye folketingsår og en ny vismandsrapport med fokus på lejeregulering. Få seneste nyt om EjendomDanmarks politiske arbejde og en status på nogle af de politiske sager, der vedrører ejendomsbranchen.

Af

Traditionen tro blev folketingsåret skudt i gang den første tirsdag i oktober, hvor folketingsmedlemmerne vendte tilbage til Christiansborg. Foto: spooh

Folketingsåret er skudt i gang, og det politiske landskabs uforudsigelighed blev endnu engang understreget med Jakob Ellemann-Jensens farvel til dansk politik. Midterregeringen fortsætter, og Jakobs afsked betyder til gengæld et velkommen tilbage til den tidligere boligordfører Heidi Bank.

Vi fortsætter dialogen med Venstre og de øvrige partier, så vi kan bidrage til at sikre, at udviklingen af fremtidens boligmarked tager udgangspunkt i data, fremskrivninger, efterspørgsel og en realistisk forståelse af den økonomiske ramme. Boligpolitik må ikke afhænge for meget af kortsigtede behov, ideologi og myter om de forskellige boligtyper. Politik og virkelighed skal hænge sammen.  

Nyt politisk udspil: Fremtidens huslejenævn skal garantere retssikkerheden 

Faglighed, transparens og effektivitet. Det er nøgleordene i EjendomDanmarks nye politiske udspil, der har fokus på, hvordan huslejenævnene kan optimeres og professionaliseres. 

Udspillet italesætter mange af de udfordringer, der plager nævnene og sætter retssikkerheden på spil. Det består derudover af en række konkrete forslag til, hvordan huslejenævnene kan forbedres, så de garanterer retssikkerheden for alle parter. Udspillet har allerede åbnet for dialogen med flere partier om de lange ventetider, behovet for at få ensrettet sagsbehandlingen og styrket fagligheden. 

Ønsker til det nye folketingsår 

Traditionen tro blev folketingsåret skudt i gang den første tirsdag i oktober. Åbningen gav også anledning til, at vi i EjendomDanmark fremlagde nogle af vores ønsker for folketingsåret. Vi mindede politikerne om at vægte økonomisk stabilitet højt. For den økonomiske situation og de høje renter påvirker planlægningen af boliger i hele landet. Desuden opfordrede vi dem til at have fokus på det nye ejendomsskattesystem og at få nedbragt de lange ventetider i huslejenævnene. 

Faglighed i udviklingen af boligmarkedet 

I kølvandet på lanceringen af en ny rapport fra Det Økonomiske Råd, hvor vismændene konkluderer, at huslejereguleringen er et forstyrrende element på boligmarkedet, har EjendomDanmark appelleret til, at politikerne tager denne viden med sig, når de fremadrettet drøfter lejeregulering, så udvikling af boligmarkedet er funderet i faglighed.  

Vil du vide mere om rapporten og konklusionerne, kan du læse vores gennemgang af rapporten her. 

Nye erhvervsgrundvurderinger på trapperne 

Vurderingsstyrelsen forventer at sende nye foreløbige grundvurderinger for erhvervsejendomme ud i uge 45. Dermed løftes sløret for, hvordan det nye ejendomsvurderingssystem vurderer erhvervsejendomsgrunde. 

De nye foreløbige vurderinger vil danne grundlag for grundskylden og dækningsafgiften for 2024. Grundskyldsbetalingerne er omfattet af en moderniseret stigningsbegrænsningsregel, så skatten i 2024 ikke kan udgøre mere end 2023-skatten tillagt 4,75 procent af den fuldt indfasede 2024-skat. 

Dækningsafgiften forventes samlet set at stige med 600-800 mio. kr., og de enkelte ejendomme er ikke omfattet af nogen form for overgangsordning. Der er dermed ikke nogen øvre grænse for, hvor meget dækningsafgiften kan stige. For at gøre ondt værre, vil omlægningen fra forskelsværdi til grundværdi som grundlag for beskatning medføre, at mange ejendomme kan se frem til stigninger i dækningsafgiften på flere hundrede procent. Det vil være muligt at udskyde en skattestigning på baggrund af de nye midlertidige vurderinger, men der vil i så fald blive tale om fuld efterregulering uden indfasning, når de endelige nye vurderinger sendes ud. 

EjendomDanmark følger sagen tæt, og vi holder fast i vores krav om, at der som minimum bør indføres en indfasningsordning tilsvarende de øvrige ejendomsskatter.  

Ny udmelding fra OECD  

I en ny udmelding  anbefaler OECD at deregulere lejemarkedet, da de anser det for at være en hæmsko for den generelle vækst i samfundet. I udmeldingen skriver de mere præcist, at lejereguleringen: “forvrænger og hæmmer væksten i det private lejemarked og mindsker mobiliteten.” 

OECD mener med andre ord, at man ved at frisætte lejemarkedet skaber mulighed for at øge væksten i det danske samfund. 

Endnu en mulig stramning af finansieringsvilkårene for ejendomsvirksomheder på vej 

Det Systemiske Risikoråd har anbefalet Erhvervsministeren at aktivere en såkaldt sektorspecifik kapitalbuffer for udlån til ejendomsbranchen. Kort fortalt vil det medføre, at det bliver dyrere for bankerne at have udlån til ejendomsvirksomhederne, hvilket forventeligt vil gøre det sværere og dyrere at optage lån. Tiltaget forventes at have effekt fra 30. juni 2024.  

Som vi også gør det klart i et debatindlæg i Børsen, skrevet i samarbejde med Finans Danmark, har kravet store samfundsøkonomiske omkostninger og risikerer at bremse byggeriet af nye boliger og den grønne omstilling. 

EjendomDanmark i den offentlige debat 

Som led i at påvirke den politiske dagsorden, har vi i den seneste tid spillet ind på flere dagsordner med følgende debatindlæg: 

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.