/ Nyheder / Kontorudlejning i USA og Danmark: Som at sammenligne pærer og bananer

Kontorudlejning i USA og Danmark: Som at sammenligne pærer og bananer

USA står midt i en strukturel forandring af kontorudlejningsmarkedet, efter hjemmearbejde er blevet en populær arbejdsmodel i kølvandet på covid-19. Den amerikanske udvikling har udløst bekymringer om det danske markeds fremtid, men herhjemme er udsvingene kun midlertidige.

Af

Corona fik mange danske såvel som udenlandske virksomheder til at implementere hjemmearbejde, og i nogle lande ser det ud til, at arbejdsmodellen er kommet for at blive. Det gælder blandt andet i USA.

Ifølge den nye analyse Working from Home Around the Globe: 2023 arbejder amerikanerne i gennemsnit hjemmefra 1,4 dage om ugen og ønsker sig endnu flere dage på hjemmekontorerne i fremtiden. Men udviklingen skaber udfordringer på landets kontorudlejningsmarked, hvor tomgangen er stigende i takt med at behovet for kontorlokaler bliver mindre.

Flere investorer har trukket håndbremsen og investerer ikke i kontorer med henblik på udlejning, idet det ganske enkelt er forbundet med større risici på nuværende tidspunkt. Det afspejler sig også i Danmark, fordi investorerne følger de globale tendenser.

Men i min optik er de to omtalte markeder på vej i vidt forskellige retninger, og derfor er en sidestilling af de to som at sammenligne pærer og bananer.

Dansk kontortomgang er under det historiske gennemsnit

Imens amerikanernes arbejdsliv lader til at have ændret sig for altid, står det nemlig anderledes til herhjemme, hvor der ikke er de samme strukturelle udfordringer på kontorudlejningsmarkedet.

I EjendomDanmark opgør vi hvert kvartal tomgangen for henholdsvis bolig, butik, industri og kontor. Vores markedsstatistik viser, at tomgangen for kontorlejemål kun steg ganske lidt under den første coronanedlukning i 2020 fra 9,3 procent i 1. kvartal til 9,5 procent i 3. kvartal. Siden pandemien er tomgangen sågar dalet til 6,7 procent, hvilket er 1,7 procentpoint under det historiske gennemsnit i perioden 2000-2023.

Min pointe er, at der i Danmark, modsat USA, faktisk er en stigende efterspørgsel på kontorlokaler, og derfor er det vigtigt, at investorer tager hensyn til lokale forhold og har opmærksomheden rettet på markedernes unikke dynamikker.

Udbuddet stiger og efterspørgslen følger med

Faktisk kan vi se, at den danske bestand af kontorer er vokset betragteligt siden nedlukningen i 2020 – med næsten 5. mio. kvadratmeter til nu 33,5 mio. Og lagt sammen med den dalende tomgang, er det en tydelig indikation på, at efterspørgslen sagtens kan følge med udbuddet på nuværende tidspunkt.

Læg dertil at danskerne rent faktisk ikke arbejder specielt meget hjemme i forhold til amerikanerne. Det gennemsnitlige antal ugentlige hjemmearbejdsdage er på kun 0,6 herhjemme, og derfor er der altså ikke de store argumenter for, at hjemmearbejde mindsker den danske efterspørgsel.

Danskerne er vendt tilbage til kontorerne

Ligeledes underbygger tal fra Danmarks Statistik, at vi i høj grad er vendt tilbage til normalen. Her fremgår det nemlig, at andelen af beskæftigede danskere, der arbejder hjemmefra i cirka halvdelen af arbejdstiden er tilbage på samme niveau som før Covid-19. Der er dog stadig en større andel, der arbejder hjemme af og til, men så længe det ikke er mere end det, er jeg ikke bekymret for markedet.

Strukturelle og midlertidige udfordringer

Det er min klare overbevisning, at den positive udvikling for kontortomgangen herhjemme skyldes, at den overordnede økonomi og beskæftigelse har udviklet sig sundt. Når flere er i beskæftigelse, er der selv sagt et større behov for kontorlokaler, og dermed står kun få lejemål ledige på trods af det stigende udbud.

Imens amerikanerne ser ind i en strukturel udfordring som følge af mere hjemmearbejde, er det i Danmark umiddelbart kun et tilbageslag i økonomien eller beskæftigelsen, der kan sætte kontorudlejningsmarkedet under pres. Dette vil dog kun være midlertidigt, indtil konjunkturerne vender igen.

De to markeder er altså på vidt forskellige stadier, og de kan ikke sidestilles, men vi kan glæde os over, at udsigterne er noget bedre for kontorudlejningsmarkedet herhjemme end i USA.

 

Dette indlæg blev første gang bragt i i Børsen d. 4. oktober 2023.