/ Nyheder / Fart førte til frivilligt arbejde

Fart førte til frivilligt arbejde

Fart og spænding gennemsyrer partner i Herbo Administration Jan Herbos arbejdsliv og fritid. At træde ud af sin comfortzone hjælper ham til ikke at gro fast. Skrivebord og laptop skiftes ud med hjelm og hestekræfter, når Jan har fri og kører som BMW Race Marshall.

Af

Foto: Jeppe Carlsen.

Til daglig er 71-årige Jan Herbo partner i Herbo Administration, som hans far i sin tid byggede op. Kendetegnende for familien er, at man ikke ligger på den lade side.

”I vores familie er vi ikke bange for at komme ud af vores comfortzone – vi er gode til forandring og gror ikke fast. Og så har vi store ambitioner på egne og virksomhedens vegne,” siger Jan Herbo.

I sin fritid har han kastet sin kærlighed på motorcykler. Af frygt for ikke at holde fartgrænsen på motorvejen har Jan Herbo valgt at få sat sit navn bag på hjelmen.

”Det kan være meget berusende at køre stærkt. Nu bliver jeg nødt til at køre pænt,” siger han med et glimt i øjet.

Passion for motorer

Passionen for hestekræfter og motorer er noget, Herbo-­familien har til fælles. Både Jan Herbos farfar, far og bror har samlet på biler og tilsammen kørt alt lige fra Chevrolet, Jaguar og Jeep til traktorer og Porche. Jan Herbos interesse for motorcykler begyndte, da han var i garderhusarregimentet.

”Vi lærte at køre, mens vi stod op i sadlen og susede rundt i ottetaller. Vi faldt hele tiden, og det var jo sjovt dengang,” fortæller han.

Først senere i livet fik Jan Herbo et motor­cykelkørekort og investerede først i en Honda og siden en BMW.

Simpel soldat

Gennem de senere år er Jan Herbo begyndt at køre som Race Marchall for BMW Race Marshalls. Det giver adgang til store oplevelser og motorcykeltræning.

BMW Race Marshalls er et korps af erfarne motorcyklister, der blandt andet leverer trafiksikkerhed ved idrætsstævner, cykelløb og verdensmesterskaber.

”I BMW Race Marshalls er jeg en simpel soldat, der udfører sin opgave. Jeg leder nok i dagligdagen, så det er dejligt at koncentrere sig om helt andre opgaver,” siger han.

Sat af Team Rynkeby

Jan Herbo nyder, at der er et formål med hans motorcykelture, og han nyder at se det smukke landskab glide forbi på de altid velorganiserede cykelløb. Og så nyder han de udfordringer, der følger med titlen som Race Marshall. Han husker blandt andet tilbage på en tur med Team Rynkeby, der var på motionstur.

”Som Race Marshall skal jeg hele tiden holde øje i mine sidespejle, hvor cykelrytterne er henne. Pludselig kunne jeg kun se syv cykelryttere ud af 50. Jeg trak bagud og spurgte en af dem, hvad der var sket – næsten hele holdet var drejet af, da de så en frokostrestaurant.”

Uheldet var heldigvis ikke ude dengang, men andre gange spidser situationen mere til. I et løb på Stevns kørte en cykelrytter ind i et træ og blev slået bevidstløs, og Jan Herbo blev bedt om at blive hos ham.

”Vi er uddannet i førstehjælp, og en del af vores opgave er at vente på ambulancen, passe på den tilskadekomne og underrette de pårørende om skaden. Denne cykelrytter slap heldigvis billigt og kunne selv tale med sin kone i telefonen.”

Respektmærker

Jan Herbos seneste investering er en 1.200 kubik BMW R1200GS, der kan køre på både mark og i grusgrave. At motorcyklen er gearet til at køre i terræn, har været en afgørende faktor. Som Race Marshall kommer han nemlig ofte på krævende køretekniske kurser.

”Min motorcykel kan godt blive skrammet under øvelserne – det, som politiet kalder respektmærker. De kommer gerne, når man går ud over sine egne grænser, men det er dér, du lærer noget,” siger han.

Det er også på kurserne, at Jan Herbo træder langt ud over sin comfortzone. En øvelse kan blandt andet være at køre mellem to store busser med 50 km/t og kun 10-15 cm mellem bus og motorcykel.

”Alt skriger inde i dig, at det her går galt. Men det gør det ikke, fordi vi bruger det, vi har lært.”

Inspiration til hverdagen

Meget af det, Jan Herbo lærer som Race Marshall, tager han med sig på kontoret.

”Struktur, organisation og ledelse – men også hvor gavnligt det er at tage imod og kunne give konstruktiv kritik. Det er alt sammen noget, jeg kan bruge i min dagligdag.”