/ Nyheder / Et fælles sprog

Et fælles sprog

Virksomhederne i EjendomDanmarks læringsforløb om bæredygtighed begynder at tale på samme måde om bæredygtighed og ESG. Det var en af hovedpointerne fra en lærerig dag i Aarhus.

Af

Der var diskussioner rundt om bordene til anden læringsdag i EjendomDanmarks læringsforløb om bæredygtighed.

I silende regn indfandt ejere og administratorer fra alle dele af landet sig på Comwell Hotel i Aarhus til den anden af i alt tre læringsdage i EjendomDanmarks og Rambølls læringsforløb om bæredygtighed. Første læringsdag var i Odense

Dagen bød endnu en gang på et miks af ekspertoplæg, diskussioner og inspiration, mens det tog en tematisk bevægelse fra virksomhedernes egne motivationer til data: Fra indsamling og omregning til rapportering af data.

De fremmødte deltagere fik en indlevende præsentation af det nye, gratis rapporteringsværktøj Real ESG af en af bagmændene Jonathan Leonardsen fra Balder. Han tog efterfølgende imod spørgsmål fra salen, der var topengagerede i bæredygtighedschefens præsentation.

Forståelsen begynder at sidde fast

Selvom meget af dagen var dedikeret til datadelen af ESG og bæredygtighed, så blev der også brugt en rum tid på at repetere det hidtidige forløb, ord og begreber.

Og det var et godt greb, mener Thomas Vester, ejer og stifter af Purpose Properties, der forvalter ejendomme i København.

”Vi har haft brug for tid til at bearbejde vores motivationer og ambitioner for at arbejde med bæredygtighed og at kortlægge vores værdikæde. Det begynder at sidde nu. Jeg føler, vi er ved at få et fælles sprog for bæredygtighed og ESG. Jeg mærker selv, at når jeg bliver præsenteret for nye ting, så starter jeg ikke forfra, men bygger ovenpå,” siger han.  

Mere branchespecifikt

Han mener samtidig, at det er tydeligt, at underviserne til læringsdagene får branchen mere ind under huden efterhånden som forløbet skrider frem.

”Jeg kan tydeligt mærke, at underviserne efterhånden får en forståelse for, at de er i ejendomsbranchen. Forløbet startede på et abstrakt niveau, men nu bliver der talt tydeligt ind i, at vi er i ejendomsbranchen, og det er super,” siger han.

Steffan Petersen, der er COO i Selmer Gruppen fra Vejle, der investerer i og udvikler ejendomme, mener at det branchespecifikke element især kommer til udtryk via de eksterne oplægsholdere fra branchen, der er blevet inviteret ind.

”Alle indlæg på læringsdagene har været gode. Men jeg er især begejstret over de eksterne indlæg, bl.a. fra Olav de Linde og Balder. Her hører vi om det specifikke arbejde med bæredygtighed fra branchen selv. De eksterne indlæg giver nogle gode værktøjer og inspiration, som vi kan tage med videre.”

Skal sortere i fokusområder

Ifølge Martin Petersen, driftschef for Færchfondens ejendomme, har læringsforløbet hjulpet med at indskrænke virksomhedens fokus på bæredygtighedsområdet.

”Læringsforløbet gør mig mere og mere bevidst om, at vi skal sortere i væsentlighedskriteriet for vores arbejde med bæredygtighed. Da vi arbejdede på hjemmeopgaver efter første læringsdag, skrev vi mængder af elementer, vi kunne arbejde på. Men det var jo alt for meget. Det er let at tage en masse fine ord og bogstaver ind, men vi skal også kunne arbejde med det i virkeligheden, og det er vi ved at sortere i,” siger han.

Netværk giver værdifuldt input

Steffan Petersen mener, at læringsforløbets største styrke er det netværk, der stille og roligt bliver bygget mellem deltagerne rundt om bordene.

”Det giver enormt meget, at vi sidder og taler ved bordene med andre deltagere, der også går op i bæredygtighed og ejendomme,” siger han og tilføjer:

”I grupperne rundt om bordene drøfter vi ikke så meget lovgivning mv., men der kommer hele tiden gode og konkrete inputs til, hvordan man kan gribe en given sag an i ens daglige arbejde. Det giver rigtig meget.”

Halvdelen af forløbet

Også Thomas Vester påpeger branchekollegaernes tilstedeværelse til læringsdagene som et højdepunkt i forløbet. Han håber netværkene bliver plejet efter forløbet.

”Vi står alle i udfordringer til halsen, og her får vi en mulighed for at tale om løsninger på de udfordringer. Det er godt at lære nogle andre at kende og kunne trække på hinanden efterfølgende også,” siger han og slutter:

“Netværk er nærmest halvdelen af forløbet.”

Læringsforløbet er en del af projektet Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen, der også tæller udviklingen af en digital læringsplatform. Projektet er støttet af Realdania, GI, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.