/ Nyheder / Grøn gejst til første læringsdag

Grøn gejst til første læringsdag

Der var stort engagement at spore blandt de fremmødte virksomheder til første dag i EjendomDanmarks og Rambølls læringsforløb om bæredygtighed.

Af

I takt med, at ejere og administratorer fra hele landet indfandt sig og trodsede Kong Vinters kolde snetæppe, steg spændingen i salen i Munkebjerg Business Park i Odense.

Her mødte repræsentanter op fra de flere end 30 virksomheder, der er repræsentativt udvalgt til at deltage i EjendomDanmarks og Rambølls læringsforløb om bæredygtighed.

Her bød Jan Ellebye, underdirektør i EjendomDanmark, velkommen til et læringsforløb bygget op omkring inspirerende indlæg, relatérbare cases og diskussioner med ligesindede virksomheder.

”På denne dagsorden kan man ikke vente,” sagde Jan Ellebye, mens han samtidig gjorde det klart for virksomhederne, at de er en del af et pilotprojekt, der skal vise resten af branchen, hvordan en bæredygtig omstilling kan se ud.

Den vigtigste agenda

Den omstilling afhænger i stigende grad af investeringer i eksempelvis energirenoveringer. Derfor indtog Jakob Wind-Hansen, Executive VP i Nykredit, scenen for at fortælle om de forventninger, som den finansielle sektor har til ejendomsbranchens aktører.

”Bæredygtighed er gået fra at være én agenda til nu at være den vigtigste agenda,” som han sagde.

Han understregede, at nu handler det ikke om, hvorvidt omstillingen af branchen kommer til at ske, men hvordan og i hvilket tempo. Derudover fortalte Jakob Wind-Hansen, at energimærker er et fokusområde for Nykredit og derfor et godt sted at begynde for virksomhederne.

Bæredygtighedsagendaen er dyb

Også Olav de Lindes direktør, Esben Kjeldsen holdt oplæg. Han gav en ærlig og konkret indkøring i de tanker og overvejelser, som virksomheden har haft i tilblivelsen af deres bæredygtighedsstrategi.

Især dybden af bæredygtighedsagendaen blev tydelig for tilhørerne, da snakken faldt på Scope 3 udledninger, altså CO2-udledninger fra f.eks. leverandører, som Olav de Linde nu stiller større grønne krav til.

”Vi skal hjem og gøre noget”

Herefter fulgte faglige oplæg fra Rambølls eksperter og inspirerende diskussioner fra bordene. Her mærkedes engagementet fra virksomhederne særligt, da de skulle beskrive egne motivationer og ambitioner forbundet med bæredygtighed.

For flere blev det gennem dagen tydeligt, at de er på rette vej. For andre, at de med lette greb faktisk kan begynde udviklingen mod en bæredygtig omstilling allerede i morgen.

”Jamen, vi skal hjem og gøre noget,” lød det fra en virksomhed, da dagen blev rundet af.

En anden virksomhed kunne berette om en decideret aha-oplevelse på dagen:

”Vi gør jo faktisk rigtig mange ting, vi fortæller bare ikke om det.”

Del af et større projekt

Læringsforløbet er en del af projektet Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen. Det tæller også udviklingen af en digital platform, som virksomhederne i læringsforløbet også pilottester.

Projektet er støttet af Realdania, GI, Forenet Kredit, EjendomDanmark Fonden og Rambøll Fonden.