/ Nyheder / Lokofører efter fyraften

Lokofører efter fyraften

”Gå ikke over sporet, der kommer tog,” lyder det fra højttaleren ved perronen. Et lokomotiv med fuld damp på kedlen kører forbi stationen og snor sig videre gennem skovlandskabet. Lokoføreren sidder ikke inde i lokomotivet, men står bag sin kontrolpult i haven og styrer slagets gang.

Af

Foto: Michael Damsgaard

Søren Kornum, administrator hos By & Bolig Administration ApS, har igennem de sidste 50 år samlet på elektriske tog. En interesse, der tog sin begyndelse, da han som barn oplevede glæden ved at pakke togvogne, skinner og miniaturebygninger ud til fødselsdag og jul.

”I mit barndomshjem havde vi en kælder, hvor jeg kunne bygge banen op, og det brugte jeg meget tid på. Interessen holdt ved, men for 35 år siden gik jeg fra de mindre modeltog til større tog på op til en meter.”

Naturlige omgivelser

Større tog krævede mere plads, og derfor valgte Søren Kornum for et par år siden at opføre en togbane i baghaven ved sit hus i Give. Et projekt, der krævede knofedt, hegnsstolper og 1,4 km ledning. Skinnerne fører togene forbi modelhuse og figurer, der venter på at stige på toget.

”Togbanen er 250 meter lang og kører gennem et blandet landskab – fra det åbne til et skovområde med buskads og træer. At mine modeltog kører i naturen, er det helt specielle ved banen,” siger Søren Kornum.

Det specielle er også, at togbanen har visse historiske referencer. En del af stationerne har Søren Kornum nemlig opkaldt og opbygget efter ældre lokale stationer.

Gendanner historien

Tilbage i 1928 opførte selskabet Horsens Vestbaner en privatbane, der gik fra Thyregod til Tørring. Togbanen, der fragtede både gods og passagerer, gik blandt andet gennem Søren Kornums grund. 

”Da der kom flere biler på vejene, var der ikke længere brug for lokalbanen, der blev nedlagt i 1961. Men det er stadig muligt at besøge togstationerne på strækningen. I dag er de omdannet til kommunekontorer og villaer,” fortæller Søren Kornum.

Han er netop ved at bygge stationerne Vonge og Vesterlund op i miniature. For at få dem til at ligne bedst muligt har han besøgt og opmålt stationsbygningerne. Stationsskiltene står der allerede, og også de er tro kopier af originalen. Gennem gamle fotografier og samtaler med lokale ældre borgere, er det lykkedes ham  at genskabe farver og skrifttype fra mellemkrigstiden.

Kom på kursus

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/lancering af platform v. konsulent Gustav Plantin og senior konsulent Mette M. Skovbo Silbiger, Rambøll 10.30 – 10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen v. Adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs10.50 – 11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.

Tungen lige i munden

For at kopiere virkeligheden har Søren Kornum downloadet lydfiler fra DSB, som kan afspilles fra en computer, når togene kører. Blandt andet advarslen om, at man ikke må gå over sporet. Trykkes der på en bestemt knap på kontrolpulten, kan toget også sige en fløjtelyd, og et af togene har en dampsimulator, hvor dampen skydes op af skorstenen og nede ved hjulene.

”Der er en masse små gimmicks, som gør det her rigtig sjovt. Min kone spørger ofte, om hun må prøve, men det er jeg nu ikke så vild med,” siger han med et smil.

Selv kan han styre op til fem togsæt på én gang, men så skal han også holde tungen lige i munden, for at der ikke opstår sammenstød.

Søren Kornum viser gerne togbanen frem – blandt andet til grundejerforeningen, men også til ældre mennesker, der interesserer sig for både togbanen og lokalhistorien. Banen fanger ikke rigtig børn, siger Søren Kornum.

”De konstaterer bare, at der kører et tog, og så vil de tilbage til computeren,” siger han.

Togstrejke

Togene kører i al slags vejr, men som ved en rigtig togbane kræver det vedligehold, og togene strejker, når der er løvfald og sne på skinnerne. Men det er alt sammen en del af fornøjelsen. Bevæbnet med en højtryksluftpumpe bliver blade og snavs blæst væk.

”Jeg hygger mig, når jeg fordyber mig i at reparere et tog eller går togbanen efter i sømmene,” siger Søren Kornum, der mener, det er frugtbart for ham at have en hobby. Han nyder at være lidt af en Ole Opfinder, når det er fyraften.

”Går et tog i stykker, så skiller jeg det ad. Når det ligger i over hundrede dele foran mig, er det min opgave at finde fejlen eller den løse forbindelse. Jeg oplever en stor glæde og