/ Nyheder / Vederlaget til sagkyndige dommere opjusteres – boligdommere atter forbigået 

Vederlaget til sagkyndige dommere opjusteres – boligdommere atter forbigået 

En længere politisk proces om vederlag til både almindelige og sagkyndige lægdommere finder nu sin afslutning. Desværre følger der ikke en forhøjelse af vederlaget for sagkyndige lægdommere i boligretten med – og det på trods af, at satsen ikke er reguleret de sidste 23 år.

Af

De er mere en to årtier siden, at boligdommernes vederlag sidst blev ændret – og det ser ud til fortsat at forblive uændret. Foto: iStock; oliver de la haye.

I november 2023 indgik regeringen et bredt forlig om domstolenes økonomi for 2024-27. Forud for forliget var et længere forhandlingsforløb, der særligt kredsede om, hvordan man kunne nedbringe de lange ventelister ved domstolene, og dermed også få ekspederet nogle flere sager.  

Som en del af denne økonomipakke blev det også drøftet, hvorvidt vederlaget for lægdommer af både almindelig og sagkyndig karakter skulle revideres. 

I aftalen blev det besluttet af vederlaget for sagkyndige retsdommere i al almindelighed skulle hæves fra 2.400 kr. til 4.200 kr. pr. retsdag. Alligevel bliver lægdommerne ikke tilgodeset.  

Det sker på trods af, at EjendomDanmark, Erhvervslejernes Landsorganisation og Lejernes Landsorganisation i årevis har argumenteret for, at der er behov for at justere honoreringen af den indsats, der ligges af boligrettens lægdommere. Det skulle enten ske ved at tilpasse lægdommervederlaget eller ved at anerkende dem som sagkyndige. På den måde kunne boligdommerne blive honoreret på lige fod med andre sagkyndige dommere. Men sådan blev det heller ikke denne gang.  

“Det er ikke noget nyt, at vi hos EjendomDanmark finder denne løsning kritisabel. Vi har i mange år flaget problemstillingen og senest i vores høringssvar til Domstolsstyrelsens udmøntede bekendtgørelse udtrykt vores kritik omkring nedprioriteringen af netop honoreringen,” siger Lena Hartmann, der er EjendomDanmarks juridiske direktør.  

Svært at rekruttere boligsagkyndige dommere  

En af hovedårsagerne, der taler for at øge vederlaget for boligsagkyndige lægdommere, er den tiltagende vanskelighed, som boligretten oplever med at rekruttere nye lægdommere.  

Derudover er det svært at få de allerede udpegede lægdommere til at takke ja til tilstrækkeligt mange sager – især til de sager, der ligger i den tunge kategori, og hvor der kan forventes at skulle lægges et yderligere antal forbedredelsestimer, for ej at glemme eventuelt flere retsdage.  

Rekrutteringsproblematikken er senest omtalt hos mediet Advokat Watch. Her fremgår udfordringerne med rekruttering af dommere til boligretten også, hvoraf den ringe tilslutning særligt forklares med det lave honorar, som ikke står mål med hverken indsats eller det tidsforbrug, som er forbundet med at møde i retten. 

Problemet er ikke kun begrænset til hovedstadsområdet. Det står klart efter Vestre Landsret i januar 2024 havde hjemvist en sag til fornyet behandling til byretten i Horsens (BS-52576/2323 VLR) som følge af, at boligretten havde peget på en lægdommer udpeget i en anden retskreds.  

Grunden hertil skulle findes i, at det simpelthen ikke var muligt at finde en boligdommer med det rette saglige kendskab inden for Horsens’ egen retskreds.  

Det viste sig, at den eneste lægdommer på listen i den pågældende retskreds og med det rette kendskab og faglighed var inhabil i den konkrete sag. 

Sagen er blot ét eksempel på, hvor sårbart systemet bliver, når der ikke stiller sig nok fagligt kvalificerede borgere til rådighed for samfundsopgaver som disse. 

”Vi håber og satser på, at det i den næstkommende flerårsaftale om domstolene prioriteres at sikre en ligeværdig ydelse for boliglægdommerne, så den stadigt stigende rekrutteringsudfordring kan afhjælpes,” siger Lena Hartmann og afslutter:  

”Uanset hvad kommer vi i den kommende tid til at følge udviklingen på området tæt, og vi fortsætter argumentationen for en anerkendelse af landets boligdommere.” 

Tidligere på året var EjendomDanmark og Lejernes Landsorganisation (LLO) også en tur inde på Christiansborg til fortræde for Retsudvalget, hvor de to organisationer gav en fælles appel vedrørende ønsket om at styrke boligretten. Det kan du læse mere om lige her.

Du kan finde EjendomDanmarks høringssvar lige her.

 

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.