/ Nyheder / Samarbejde med den finansielle sektor er afgørende for den bæredygtige omstilling

Samarbejde med den finansielle sektor er afgørende for den bæredygtige omstilling

For at skabe de nødvendige fremskridt, er samarbejde med den finansielle sektor helt centralt. Det mener Paul Spina fra Heimstaden, der fortsætter artikelserie om ESG-samarbejde.

Af

Paul Spina fra Heimstaden er næste person til at dele sin viden om samarbejde om ESG i ejendomsbranchen.

ESG-dagsordenen stiller skærpede krav på tværs af ejendomsbranchen. Mange virksomheder finder i den forbindelse ud af, at de komplekse udfordringer, der følger med dagsordenen, ikke kan løses alene. De søger derfor aktivt samarbejde med andre aktører for at imødekomme behov som for eksempel  dataindsamling og rapporteringsforpligtelser.

De samarbejder og løsninger sætter EjendomDanmark spot på i en ny artikelserie, der løber over det næste stykke tid. I et Q&A-format giver vi mikrofonen til aktører i ejendomsbranchen, der har lyst til at dele deres viden og erfaringer om samarbejde om ESG med resten af sektoren.

Vi har hørt fra CEJ, NREP og Velliv. Nu er turen kommet til Paul Spina, der er Chief Asset Management and Sustainability Officer i Heimstaden.

Han mener at samarbejde med den finansielle sektor er afgørende for at branchen som helhed rykker sig på bæredygtighedsdagsordenen. Samtidig peger han på, at der fremadrettet vil være en ide at samarbejde yderligere om lovgivning både i Danmark og EU, harmonisering af energimærker i EU og datadeling.

Læs hans fulde svar her:

Hvordan har ESG-dagsordenen motiveret jeres virksomhed til at søge samarbejde med andre aktører i ejendomsbranchen?

Det er vigtigt at anerkende, at Heimstaden ikke kan opnå vores bæredygtighedsmål alene. Samarbejde er nøglen, ikke kun som en strategisk tilgang, men som en nødvendighed for, at ejendomsbranchen samlet bevæger sig fremad. Vi ved, at alle de udfordringer og muligheder, som findes indenfor ESG, kræver en indsats fra alle interessenter i branchen.

Heimstadens samarbejde involverer mange forskellige interessenter, herunder lejere, politikere, energileverandører og -distributører. At afstemme interesserne mellem lejere og udlejere vil være afgørende for at fremme grønne løsninger i både eksisterende ejendomme og nybyg. Dette er en af de store udfordringer, som vi sammen med beslutningstagere skal løse for at få mere fart på de grønne investeringer.

Ved at arbejde tæt sammen med energileverandører og -distributører, kan vi implementere mere effektive, vedvarende energiløsninger på tværs af vores ejendomme. Dette hjælper ikke kun med at reducere emissioner, men også med at drive innovation inden for bæredygtige energiteknologier og praksisser.

Politiske beslutningstagere spiller også en afgørende rolle i dette samarbejde. Engagement med dem hjælper med at sikre, at vores ESG-initiativer ikke alene er i overensstemmelse med nuværende lovgivning, men også afstemt med fremtidige lovgivningsmæssige tendenser og samfundsmæssige forventninger. Vores proaktive tilgang til politisk interessevaretagelse hjælper os med at forudse ændringer i det regulatoriske landskab, som sikrer at vi er og forsat vil være på forkant med national og europæisk ESG-overholdelse.

Hvad samarbejder I med andre virksomheder om inden for ESG?

Vores samarbejder inden for ESG spænder som over forskellige sektorer og virksomheder. Heimstaden samarbejder bl.a. med dataleverandører, software- og hardwarevirksomheder, der hjælper med at levere væsentlig dataindsamling- og analyse, samt udnytter smarte målere, som kan optimere vores energiforbrug og komforten hos vores lejere.

Vi arbejder ligeledes sammen med firmaer, der specialiserer sig i AI-drevne vejrforudsigelser for at forbedre energieffektiviteten gennem forudsigelig vejranalyse. Dette hjælper os med at tilpasse vores drift og proaktivt reducere energiforbruget. Ligeledes har vi et godt samarbejde med udbydere af fotovoltaiske (PV) systemer og ladere til elektriske køretøjer (EV), samt arbejder målrettet på at integrere vedvarende energiløsninger og understøtte grøn energibrug på tværs af vores ejendomme.

Dette reducerer ikke alene Heimstadens eget aftryk af emissioner, men forbedrer også den service, vi tilbyder til vores lejere. Noget, vi mener vil blive endnu vigtigere for lejerne i fremtiden, når udrulningen af den elektriske vognpark fortsætter, og der vil være øget efterspørgsel efter grønne lavenergi-boliger.

Endelig er en helt central aktør banker og finansielle institutioner, som sikrer støtte og finansiering til bæredygtige projekter – eksisterende ejendomme og nybyg. Denne finansielle støtte er afgørende for at accelerere ESG-initiativer og overgå til en mere bæredygtig branche. Og lad mig bruge denne mulighed for at rose vores finansielle partnere for at fremme og støtte vores bestræbelser inden for ESG-området.

Kan du dele en specifik succeshistorie, hvor samarbejde med andre virksomheder har styrket jeres evne til at opfylde ESG-krav?

Et fremtrædende eksempel for Heimstaden er vores partnerskab med et firma, der specialiserer sig i AI-drevne vejrforudsigelser. Dette samarbejde gjorde det muligt for os at implementere et avanceret analyse-værktøj til at forudse vejr i Danmark, Sverige, Norge, Finland, Tyskland og Polen.

Systemet giver det et mere effektiv energiforbrug, hvilket betydeligt reducerer både emissioner og omkostninger. Ved nøjagtigt at forudsige vejrforholdene kunne vi justere vores opvarmnings-, køle- og belysningsbehov i realtid, hvilket førte til betydelige omkostningsbesparelser og en lavere miljøpåvirkning.

Hvilke udfordringer er I stødt på i forsøget på at etablere effektive partnerskaber med andre ejendomsvirksomheder med henblik på at opfylde ESG-krav?

Vi støder på regulatoriske benspænd, der komplicerer investeringer og forbedringer inden for bæredygtighed. I Danmark understøtter den nuværende lovgivning ikke hverken lejere eller udlejere til at investere i bæredygtige forbedringer.

Når Heimstaden investerer i grønne løsninger — hvad enten det er i eksisterende ejendomme eller nybyg — opnår vi ikke omkostningsbesparelser direkte. Denne frakobling mellem investeringen og fordelen giver udfordringer i Danmark – er udfordringer, som vi ikke ser på vores andre markeder – grundet et anderledes regulatorisk miljø.

Vi fortsætter med at argumentere for ændringer, der bedre afstemmer incitamenter med såvel bæredygtighed og omkostningsbesparelser for både lejere og udlejere. Lovgivningen burde understøtte langt højere hastighed til investeringer i branchens bæredygtighed – desværre er det ikke status i Danmark i øjeblikket.

Kan du pege på specifikke områder inden for ESG, hvor branchen som helhed kunne drage fordel af mere samarbejde, og hvordan kan dette opnås?

Lad mig pege på tre områder, hvor vi hos Heimstaden ser muligheder for yderligere samarbejde.

Enkel og ensartet lovgivning. Som et paneuropæisk selskab, skal vi afveje forskellig lovgivning i det enkelte markeder, hvilket gør skalerbare løsninger på tværs mere komplicerede. At arbejde sammen på nationalt og EU-niveau for lovgivning, der fremmer bæredygtighed vil skabe mere produktiv ejendomsbranche.

Hvilket fører mig til mit andet punkt. Vi argumenterer kraftigt for en harmonisering af energimærker og standarder på tværs af EU. Dette vil forenkle overholdelsen, forbedre gennemsigtighed og gøre bæredygtighedsmålinger mere sammenlignelige, samtidig med at det skubber leverandører og udviklere fremad. Det er afgørende så skalaen og effektiviteten i branchen og relaterede industrier forbedres.

Og endelig, datadeling for at forbedre vores fælles energistyring: Partnerskaber med net- og tjenesteudbydere for uhindret adgang til realtids energidata kan optimere forbruget og reducere miljøpåvirkningen – både hos udlejerne og hos lejere. Sidstnævnte, som ligger i scope 3 af vores bæredygtighedsbestræbelser, er den udfordrende del, da incitamenter som sagt ikke er til stede i dag.

Hvordan har samarbejdet med andre virksomheder påvirket jeres tilgang til bæredygtighed og ESG?

Som mange andre i branchen, er vi også på en stejl læringskurve. Kontinuerlig forbedring er en del af Heimstadens DNA, og vi ser samarbejde med andre virksomheder og interessenter som centrale instrumenter til at forbedre vores egne metoder.

Vores skala, kombineret med vores værdier og ambitioner inden for dette område, førte os til at være det første ejendomsselskab, der forpligter os selv til Science-Based Targets Initiative (SBTI) og tager specifikke handlinger for at afstemme vores forretning med Paris-aftalens mål.

Vi ser vores skala som vores mulighed for også at skubbe vores leverandører mod større bæredygtighed og har gjort det til et selvstændigt mål. I øjeblikket kommer 12 procent fra leverandører, som også har sat videnskabsbaserede mål i deres egen forretning.

Ved at arbejde tæt sammen med vores partnere, tager vi en proaktiv tilgang til lovgivningen, så vi løber lidt foran reglerne i stedet for at vente på, at de kommer. Vores forpligtelse til bæredygtighed bruger vi bevidst til at opfordre til forandringer inden for vores branche.

Ser du potentiale for at udvide samarbejdet med andre sektorer eller interessenter for at styrke jeres ESG-initiativer, og hvordan kunne dette realiseres?

I forlængelse af mit sidste svar, så ser vi i Heimstaden et betydeligt potentiale for at udvide samarbejdet med andre sektorer og interessenter. Som privat boligudlejer på tværs af ni europæiske markeder har Heimstaden en omfattende forsyningskæde, der omfatter energi og transport, hvilket giver os talrige muligheder for samarbejdspartnerskaber.

Ser man på Danmarks fremskridt inden for vedvarende, grøn energi, giver samarbejde med lokale energiudbydere og transportvirksomheder betydelige fordele. Ikke alle vores markeder er lige så modne på dette område, så vi investerer aktivt i at reducere brugen af fossile brændstoffer og implementere vedvarende kilder på disse markeder. Afkastet af investeringen på disse markeder er ofte mere attraktivt end for eksempel i Danmark

Ofte overset dette i den bredere diskussion, men partnerskabet med den finansielle sektor er helt centralt. Implementering af innovative teknologier til at forbedre energieffektivitet eller investeringer i vedvarende energi og bæredygtige projekter, kræver et stærkt samarbejde med den finansielle sektor for at drive udviklingen fremad.  

Science Based Targets Initiative

Science-based Targets initiative (SBTi) gør det muligt for virksomheder at opstille ambitiøse mål for at reducere udledningen af drivhusgasser i overensstemmelse med den nyeste klimaforskning, anerkendte metoder og Parisaftalens målsætning om at begrænse den globale opvarmning til 1,5°C. Initiativet er et samarbejde mellem CDP, World Resources Institute (WRI), Verdensnaturfonden (WWF) og FN's Global Compact.

Scope 3

I forhold til en virksomheds udledning af drivhusgasser skelnes der som regel mellem Scope 1, 2 og 3. Scope 1 er de direkte udledninger fra virksomheden. Scope 2 er udslip gennem købt energi. Scope 3 er udslip i forbindelse med de produkter og services, man forbruger – for eksempel byggematerialer.