/ Nyheder / Samarbejde på tværs af værdikæden

Samarbejde på tværs af værdikæden

Det er vigtigt, men også komplekst at samarbejde bredt om ESG, mener Elisabeth Hermann Frederiksen, Head of Sustainability i Nrep og Urban Partners, der er næste deltager i ny artikelserie om samarbejde inden for ESG.

Af

Nrep og Urban Partners samarbejder med værdikæden på tværs af lande, hvilket er en vigtig, men også komplekst opgave, fortæller Elisabeth Hermann Frederiksen, der er Head of Sustainability.

ESG-dagsordenen stiller skærpede krav på tværs af ejendomsbranchen. Mange virksomheder finder i den forbindelse ud af, at de komplekse udfordringer, der følger med dagsordenen, ikke kan løses alene. De søger derfor aktivt samarbejde med andre aktører for at imødekomme behov som for eksempel  dataindsamling og rapporteringsforpligtelser.

De samarbejder og løsninger sætter EjendomDanmark spot på i en ny artikelserie, der løber over det næste stykke tid. I et Q&A-format giver vi mikrofonen til aktører i ejendomsbranchen, der har lyst til at dele deres viden og erfaringer om samarbejde om ESG med resten af sektoren.

Anders Holm fra CEJ skød temaet i gang. Den næste, der deler sine erfaringer, er Elisabeth Hermann Frederiksen, der er Head of Sustainability i både Nrep og Urban Partners.

Hun peger i sine svar på vigtigheden af at arbejde på tværs af sin værdikæde inden for bæredygtighed og ESG. Hun påpeger samtidig, at jo bredere den forankring bliver, desto mere kompleks bliver samarbejdet også.

Læs hendes fulde svar her:

Hvordan har ESG-dagsordenen motiveret jeres virksomhed til at søge samarbejde med andre aktører i ejendomsbranchen?

Vor tids største udfordringer omfatter klimaforandringer, biodiversitetskrise og social usikkerhed. I Nrep og Urban Partners tror vi på, at klodens og ejendomsbranchens store udfordringer løses bedst via systemiske forandringer og løsninger på tværs af værdikæden via internationale ESG-standarder. Det mener vi er en grundforudsætning for at adressere disse udfordringer i stor skala. Vi samarbejder med aktører på tværs af vores værdikæde for at sikre, at vi arbejder mod de samme mål – og hver især løfter vores del af ansvaret. Vi oplever stor samarbejdsvilje hos vores lejere, leverandører, entreprenører, banker, investorer og i brancheorganisationer.  

Vi tror på at skabe resultater sammen ved at sætte fælles ESG-mål og skabe transparens på både virksomheds-, fonds- og ejendomsniveau via internationale tredjeparts-ESG-standarder som Science Based Targets Initiative (SBTi), GRESB, BREEAM, DGNB, og EU-taksonomi. Standarder, som bygger på videnskabelige metoder, som LCA (livscyklusvurderinger, red.) og CRREM, og tilsammen danner et transparant ESG-rammeværk, som vores investorer og finansielle samarbejdspartnere anerkender og selv anvender.

Hvad samarbejder I med andre virksomheder om inden for ESG?

Nrep og Urban Partners er aktive i en række globale og lokale fora, hvor vi samarbejder på tværs for at skabe bedre bygninger og byer, som adresserer samfundets udfordringer. Vi deltager i C40, som samler verdens største byer omkring løsninger på klimakrisen, og vi er aktive medlemmer i Green Building Councils i de markeder, vi er til stede i. Vi ser dem som vidensbanker, der anvender de samme ESG-standarder som Nrep og Urban Partners og deler vores ambition om at ville lede branchen i en positiv retning via fælles, videnskabeligt funderede standarder.

Vi arbejder også med Science Based Targets Initiative, og vi er netop nu (ultimo januar) en del af et pilotprojekt under SBTi, hvor vi bidrager til udviklingen af deres globale standard for CO2-reduktionsmål for ejendomssektoren. Vi ser et stort potentiale for SBTi til at blive den retningsgivende standard for den globale ejendomssektors kamp mod klimaforandringer.  

I de sidste par år har vi arbejdet tæt sammen med de nordiske banker for at skabe en fælles forståelse for, hvordan vi sammen kan løfte ansvaret for samfundets udfordringer. Ved at nedbringe klimaaftrykket og sikre vores ejendomme mod klimaforandringer, mindsker vi risikoeksponeringen for både banker og investorer, og vi møder stor appetit på at løfte det ansvar hos bankerne. Der ligger et arbejde i at sikre ensartet måling of rapportering på tværs af ejendomstyper og markeder, hvor de internationale ESG-standarder spiler en vigtig rolle. Vi har set bankerne tage helt konkrete skridt mod at prissætte CO2-udledning i deres finansieringsvilkår, hvilket vi ser som en af de vigtigste katalysatorer for branchens grønne omstilling.

Kan I dele en konkret succesoplevelse, hvor samarbejde med andre virksomheder har styrket jeres evne til at imødekomme ESG-krav?

Jeg vil fremhæve vores dialog med de nordiske banker gennem de sidste par år, der har materialiseret sig i en konkret case, hvor flere banker var i stand til at byde ind med signifikant bedre pris og vilkår for et byggeprojekt, som udmærkede sig ved lavt CO2-aftryk, høj energieffektivitet og holistisk bæredygtighedscertificering. De bedre vilkår og priser er med til at finansiere den merinvestering, som sådan et nytænkende byggeri kræver. Vi kan nu se, at denne tilgang også ræsonnerer i vores dialog med internationale banker, når vi er i dialog om fondsfinansiering, hvor disse internationale ESG-standarder bringer en synergi og skala, som vi nu forfølger. 

Et andet godt eksempel på dette er vores samarbejdspartner Tetriis, som for nyligt opnåede den første DGNB Planet-udmærkelse, bl.a. for deres LCA-performance med et CO2-aftryk på 6,2 kg ækv/m2/år. Det ser vi som et godt eksempel på, hvordan standarder som DGNB kan skubbe til branchen og dele værdifuld viden for andre at kopiere.

Hvilke udfordringer er I stødt på i forsøget på at etablere effektive partnerskaber med andre ejendomsvirksomheder med henblik på at opfylde ESG-krav?

Nrep er til stede i Danmark, Finland Norge, Sverige, Polen og Tyskland, og vores portefølje spænder bredt over ejendomssegmenter. Det bringer i sagens natur et vist niveau af kompleksitet i forhold til ESG-rapportering i en kompleks værdikæde. Vi ser en stor og vigtig udfordring i at gøre ESG-data tilgængelige og sammenlignelige på tværs af markeder og segmenter – det samarbejder vi med andre ejendomsvirksomheder omkring lokalt og internationalt, bl.a. igennem initiativet Leaders of the Urban Future.  

Vi møder også udfordringer i uhensigtsmæssig regulering og lovgivning, som bremser branchens grønne omstilling. Vi har set store regulatoriske udfordringer i brugen af biogene byggematerialer, etablering af vedvarende energianlæg, energifælleskaber, innovative varmeløsninger og krav om store boliger. Vi har forsøgt at arbejde med de regulatoriske udfordringer sammen med vores leverandører, brancheorganisationer og andre ejendomsvirksomheder, som deler vores målsætninger.    

Kan I pege på konkrete områder inden for ESG, hvor branchen som helhed kan drage fordel af mere samarbejde, og hvordan kan det opnås?

Hvis vi kan opnå større transparens på ESG-området, kan vi aktivere vores værdikæde omkring fælles målsætninger. Det mener vi, at vi kan gøre som branche ved at støtte de international anerkendte rapporterings- og certificeringsstandarder, der findes på ejendoms-, fonds- og virksomhedsniveau. Når flere investorer og finansielle institutioner anvender de samme ESG-rammeværk, opnår vi transparens og en fælles målestok. Det mener vi vil sikre, at kapital og finansiering rettes mod ejendomme med god ESG-performance. Vi tror også på, at det vil medvirke til hurtigere transaktionsprocesser og mere effektive due diligence-processer. Her ser vi en rolle for branchens største aktører til at gå forrest.

Hvordan har samarbejde med andre virksomheder påvirket jeres tilgang til bæredygtighed og ESG?

Nrep og Urban Partners’ tilgang til bæredygtighed og ESG tager udgangspunkt i et ønske om at løse problemer. Derfor bruger vi tid på at forstå, hvad stakeholders som for eksempel lejere har af behov, og hvordan vi kan skabe bedre rammer for deres liv eller forretning. Vi opsøger dialogen med vores stakeholders og deler gerne vores erfaringer. Det at lytte til vores stakeholders med henblik på at hjælpe dem, er nok det, der påvirker os mest i vores tilgang til bæredygtighed og ESG.

Vi forsøger at inddrage vores samarbejdspartnere i vores projekter for at dele viden og erfaringer. Vores samarbejde med aktører fra verdens største byer i C40 har givet os mange vigtige input, som vi inddrager i vores byudviklingsprojekter, for eksemepel i Jernbanebyen i København.

Ser I potentiale for at udvide samarbejdet med andre sektorer eller interessenter for at styrke jeres ESG-initiativer, og hvordan ville det kunne realiseres? 

Samarbejde på tværs af sektorer og grænser er altafgørende for, at vi kan lykkes med at løse samfundets udfordringer. Vi er afhængige af et tæt samarbejde med lokale stakeholders i vores nationale markeder, og i det globale urbane økosystem vi er en del af. Vi er kontinuerligt i dialog med partnere i det globale økosystem, hvor vi som Urban Partners kan indgå i samarbejder på tværs af vores forretninger Nrep, Velo Capital, 2150 og Luma Equity. Vi forsøger at identificere løsninger, som taler ind i vores mission, og vi er allerede repræsenteret i bredt udvalg af sektorer, hvor vi arbejder for at skabe synergier på tværs.

Science Based Targets initiative

Science-based Targets initiative (SBTi) gør det muligt for virksomheder at opstille ambitiøse mål for at reducere udledningen af drivhusgasser i overensstemmelse med den nyeste klimaforskning, anerkendte metoder og Parisaftalens målsætning om at begrænse den globale opvarmning til 1,5°C. Initiativet er et samarbejde mellem CDP, World Resources Institute (WRI), Verdensnaturfonden (WWF) og FN's Global Compact.

GRESB

GRESB er et benchmarkværktøj til ejendomsbranchen, som virksomheder kan rapportere til og blive målt op imod branchens aktører inden for bæredygtighed og ESG.

CRREM

Carbon Risk Real Estate Monitor (CREEM) er et monitoreringsværktøj til ejendomsbranchen, der kan anvendes af investorer ift. energi- og emissionsdata.

Certificeringer

DGNB og BREEAM er tredjepartsverificerede certificeringer inden for bæredygtighed i bygge- og ejendomsbranchen.

EU Taksonomi

EU Taksonomien er et klassificeringssystem fra EU, der afgør hvor bæredygtig en finansiel aktivitet er.