/ Nyheder / Politisk nyt fra EjendomDanmark 

Politisk nyt fra EjendomDanmark 

Stort program for Folkemødet, dialog om ejendomsvurderingerne og et afsluttet læringsforløb i grøn omstilling. Få seneste nyt om EjendomDanmarks politiske arbejde og en status på nogle af de politiske sager, der vedrører ejendomsbranchen.

Af

Ny finanslovsaftale for 2025 er netop landet.

Foråret har i den grad gjort sit indtog, og vi håber solskinsvejret varer ved, når vi inden længe drager mod Bornholm til årets Folkemøde. Folkemødet er dog kun en af mange politiske anliggender, vi er optaget af i øjeblikket. Vi har fortsat en intens dialog med blandt andet Skatteministeriet og Vurderingsstyrelsen om ejendomsvurderingerne. Det er en dialog med mange forskellige dagsordener, fordi der er så mange udfordringer. Men helt overordnet er vores tilgang, at det nye system skal åbnes op, så vi i langt højere grad kan få virkeligheden tilbage i ejendomsvurderingerne.  

Ses vi til Folkemødet på Bornholm? 

De sidste brikker er ved at falde på plads til årets Folkemøde, hvor vi i år har et stort program og er arrangør og medarrangør af en masse spændende debatter og talks. Hvis du er på Bornholm fra den 13.-15. juni, så læg endelig vejen forbi os.  

Fredag den 14. juni fra 14.30-15.30 kan du bl.a. opleve debatten “Hvor skal vi bygge, og hvor skal vi bo?” mellem et panel bestående af Jan E. Jørgensen fra Venstre, Simon Kjær Hansen, som frem til 2021 har arbejdet som global direktør i den verdensomspændende klima- og byorganisation C40 Cities og forfatter bogen ”Et forsvar for Storbyen”, Brian Videbæk, bestyrelsesmedlem i Landdistrikternes Fællesråd og direktør for ejendomsudvikling i Dagrofa og Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune. 

Herefter kan du høre en talk med Tine Brockhuus fra Brockhuus Ejendomme og Bo Danielsen fra Heibo om, hvordan man finder vej i bæredygtighedsjunglen og skaber grønne hjem og arbejdspladser.  

Se vores fulde program her. 

Grønt læringsforløb afsluttet 

Læringsforløbet i projektet “Bæredygtig omstilling i Ejendomsbranchen – BOE” blev afsluttet i april. To ud af de ca. 30 virksomheder, der nu har gennemført forløbet, kan du høre fortælle om vejen gennem bæredygtighedsjunglen i en spændende talk på Folkemødet.  

Der har været stort engagement blandt projektdeltagerne og den virtuelle læringsplatform, som hele branchen har adgang til, udvikles fortsat med input fra blandt andet deltagerne for at styrke branchens bæredygtige omstilling. 

Boligdommere forbigået i ny aftale om vederlag for sagkyndige dommere 

I november 2023 indgik regeringen et bredt forlig om domstolenes økonomi for 2024-27. Som en del af denne økonomipakke blev det politisk drøftet, hvorvidt vederlaget for lægdommer af både almindelig og sagkyndig karakter skulle hæves.  

I aftalen blev det besluttet af vederlaget for sagkyndige retsdommere i al almindelighed skulle hæves fra 2.400 kr. til 4.200 kr. pr. retsdag. Men endnu engang er boligdommerne, som reelt set fungerer som sagkyndige dommere, forbigået. 

Det sker på trods af, at EjendomDanmark, Erhvervslejernes Landsorganisation og Lejernes Landsorganisation har argumenteret for, at der er behov for at justere honoreringen af den indsats, der ligges af boligrettens lægdommere – blandt andet til et foretræde for retsudvalget tidligere på året og i dette høringssvar.  

Udvalgsarbejde om Tilbudspligten er skudt i gang 

Det længe ventede udvalgsarbejde i Social og Boligministeriet, som skal analysere tilbudspligtsordningen, og belyse de administrative omkostninger er gået i gang.  

For EjendomDanmark er udvalgets arbejde af stor betydning, da det længe har været en politisk prioritet for os at få genbesøgt den til tider meget administrativt tunge tilbudspligt. EjendomDanmark går ind til arbejdet i udvalget med et ønske om at forsimple tilbudspligten, så de administrative omkostninger for erhvervslivet, kan bringes ned på et niveau som står mere rimeligt mål med ordningens formål. I dag bruges der nemlig uforholdsmæssigt meget tid på at gennemføre tilbudspligtssager i ejendomme, hvor det er usandsynligt, at der kan oprettes en andelsboligforening  

Udvalgets arbejde vil foregå i løbet af 2024, og en endelig rapport fra udvalget kan forventes ultimo 2024. EjendomDanmark er repræsenteret i udvalget ved juridisk direktør, Lena Hartmann.  

Fortsat intens dialog om ejendomsvurderingerne 

I de forgangne måneder har EjendomDanmark fuldt udrulningen af det nye ejendomsvurderingssystem meget tæt. Dette har afsted kommet en lang række møder med Skatteministeriet og Vurderingsstyrelsen, hvor EjendomDanmark har haft lejlighed til at drøfte både de generelle og mere specifikke udfordringer, som det nye system skaber for landets ejendomsejere.  

Ligeledes har EjendomDanmark markeret sig på dagsordenen i pressen, hvor der senest er bragt en kronik af adm. direktør Peter Stenholm i Børsen. Her slås der et stor slag for, at virkeligheden skal bringes tilbage i vurderingerne, og at gennemsigtigheden i vurderingerne skal øges, så landets ejendomsejere, kan få en reel indsigt i de vurderinger de har modtaget. Du kan læse kronikken i sin fulde længe nedenfor:  

Arbejdsudvalget for vurdering af erhvervsgrunde ventes at aflægge rapport ved udgangen af maj. EjendomDanmark sidder i følgegruppen, og er løbende kommet med indvendinger. Forventningen er, at arbejdsgruppen kommer til at anbefale en videreførelse af det eksisterende system, hvor erhvervsejendomme vurderes på baggrund af ejerboliger. Arbejdsgruppen forventes ikke at forholde sig konkret til træfsikkerheden af den eksisterende model. 

Det systemiske risikoråd fremlægger sine overvejelser for fastsættelsen af den sektorspecifikke kapitalbuffer 

Fra den 30. juni bliver det dyrere for banker og realkreditinstitutter, når de skal yde et lån til en ejendomsvirksomhed, end når de skal yde lån til andre typer virksomheder. 

Det skyldes aktiveringen af en sektorspecifik kapitalbuffer, der netop omfatter ejendomsvirksomheder. Risikorådet ser risici for opbygning af systemiske risici i bankernes udlån til ejendomsvirksomheder, hovedsageligt forårsaget af de stigende renter. 

EjendomDanmark anerkender, at det er væsentligt at sikre den finansielle stabilitet. I forhold til de konkrete analyser vurderer vi dog, at risikorådet går for langt i fastsættelsen af bufferen, idet der for eksempel tages udgangspunkt i et risikoscenarie, hvor indtjeningen i ejendomsbranchen skulle kunne falde med op til 20 procent. Vi savner belæg for, at dette skulle være et realistisk scenarie for branchen, hvor 2/3 af udlånene er udstedt til boligejendomme, der netop er karakteriseret ved stabile og konjunkturufølsomme indtjeningsgrader. 

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.