/ Nyheder / Økonomiske usikkerheder står i vejen for grønne investeringer

Økonomiske usikkerheder står i vejen for grønne investeringer

Det er private investorer, der skaber forandringer på boligområdet. Men det kræver økonomisk sikkerhed, som vi kan styrke ved at fjerne dækningsafgiften, skriver underdirektør Jan Ellebye.

Af

Det er næsten som tiden op til juleaften, når vi når til denne tid på året. Om lidt står et nyt finanslovsforslag endnu engang for døren.

Ser vi hos EjendomDanmark på vores liste med ønsker for by- og boligområdet, står et punkt højt på listen: En finanslov, som sikrer en stabil økonomisk udvikling med optimale vilkår for de mange nødvendige fremtidige private investeringer i vores ejendomme.

Og jeg har et helt konkret sted, hvor politikerne kunne gøre en stor forskel.

Men før jeg løfter sløret for det, så må jeg også blankt erkende, at boligområdet sjældent har hovedrollen i finanslovsudspillet.

Det hænger ikke sammen med, at det ikke er et enormt vigtigt område for samfundet. Det hænger tværtimod sammen med, at området i høj grad er båret af de private investorer, der skaber store forandringer.

Det er blandt andet vores medlemmer i ejendomsbranchen, som sikrer, at vi får bygget nye boliger og udviklet den eksisterende boligmasse, så vi er klar til at møde fremtidens behov.

Frem mod 2040 er der ifølge fremskrivningerne et samlet behov for 300.000 flere boliger i både de store byer og i provinsen. Af de 300.000 boliger vil 100.000 være private lejeboliger.

Derudover har vi en enorm fælles opgave i at energirenovere de eksisterende ejendomme, så vi skal bruge mindre energi og nedbringer CO2-udledningen.

Væk med usikkerhed

Vores medlemmer står over for at skulle investere massivt, så der kan skabes grønne resultater, der kommer os alle til gode. Og de skal være klar til at leve op til de krav, der bliver stillet til grøn omstilling fra EU og Folketinget.

Men private investeringer er afhængige af rammebetingelser, som giver mening, og hvor der er stor stabilitet for investeringerne. Det er vores ønske til finansloven: At usikkerhed elimineres.

Og jeg har et helt konkret forslag med, som politikerne kan løse. Det handler om den måske lidt oversete skat, som kaldes dækningsafgiften, som der meget uhensigtsmæssigt i øjeblikket opkræves aconto – uden nogen virksomhed ved, om beløbet bare er i nærheden af at flugte med virkeligheden.

Investeringernes hæmsko

Det lyder måske skørt set udefra, men det virker endnu mere skørt, når man ser det indefra.

For ikke alene betaler virksomhederne i øjeblikket en skat, der om en årrække – når vurderingerne af erhvervsejendomme engang kommer ud – både kan vise sig at skulle have været meget højere eller lavere.

Et ekstra krydderi er her, at netop denne afgift jo indgår i de aftaler, som udlejere og lejere indgår.

Lige nu skal virksomhederne altså betale en skat, som ikke er udregnet på det rigtige grundlag. De skal måske betale langt mere om et ukendt antal år, og måske får de penge tilbage.

Men ikke alene skal de håndtere det; de skal også videreformidle og administrere dette til deres kunder. Det er ikke let at håndtere.

Udfordringen er jo ikke kun, at det i sig selv er et absurd system. Det skaber også stor usikkerhed og manglende mulighed for at investere i renoveringsprojekter eller grønt byggeri.

Fremtiden er lige nu

Mit ønske er derfor, at der som minimum bliver gjort en indsats for at fjerne den nuværende økonomiske usikkerhed, som er knyttet til dækningsafgiften.

Men det taler altså også ind i nogle langt større dagsordner, der kræver løsninger i det konkrete.

For vi må indse, at den grønne omstilling skal ske nu, hvis vi skal nå i mål inden for kravene. Vi kan ikke længere bare vente og stole på, at fremtiden ”tager sig af det”. Fremtiden er lige nu.

Derfor mener vi, at tiltag for at dæmme op for den rette omstilling burde være helt grundlæggende – også i finansloven, hvor konkrete tiltag skal understøtte gode rammevilkår.

Ejendomsbranchen står lige nu midt i en kæmpe forandringsproces, som skal ske meget hurtigt. Vi ved, at der vil blive stillet store krav, som skal opfyldes – men det kræver private investeringer og investorer, der tør lægge økonomi i det.

Så lad os give klimaet og den grønne omstilling en høj placering på prioritetslisten i finansloven, så fremtidens ejendomme bliver lige så miljørigtige, som de bør og skal være.

Drop dækningsafgiften og giv investeringerne i ejendomsbranchen en lys mulighed for at vokse ind i en grønnere fremtid.

Debatindlægget er oprindeligt bragt hos Altinget d. 17/8-23. 

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.