/ Nyheder / Ledige lejeboliger i Aarhus er en midlertidig udfordring

Ledige lejeboliger i Aarhus er en midlertidig udfordring

En ny rapport fra EjendomDanmark viser, at boligtomgangen i Aarhus nu er på 5,9 procent. På trods af et lille fald i det seneste kvartal har byen stadig en af landets højeste tomgangsprocenter, men det er kun en midlertidig udfordring, lyder det.

Af

Foto: iStock, Westersoe

Der er mange lejeboliger at vælge i mellem, hvis man er på boligjagt i Aarhus lige nu. Det afspejler den aktuelle situation i byen med mange ledige boliger.

Ifølge en ny rapport fra EjendomDanmark er boligtomgangen, der beskriver omfanget af ledige boliglejemål, på 5,9 procent i Aarhus – og det er et af landets højeste niveauer. Til sammenligning er det landsdækkende gennemsnit opgjort til 3,9 procent.

”Selvom tomgangen er faldet med 0,5 procentpoint i løbet af det seneste kvartal, er der fortsat udfordringer med boligudlejningsmarkedet i Aarhus, og det skal vi selvfølgelig være opmærksomme på og holde øje med,” siger Bjarke Roed-Frederiksen, der er økonomisk konsulent i EjendomDanmark, og fortsætter:

”Man skal dog huske på, at der er kommet ca. 55.000 nye borgere i byen siden 2010, og der ventes yderligere 60.000 nye århusianere frem mod 2050. Set i det lys, er der ikke tale om et grundlæggende stort problem, men blot en midlertidig udfordring.”

EjendomDanmark har opgjort boligtomgangen de seneste 23 år, og her er det historiske, landsdækkende gennemsnit på 4,5 procent.

Meget byggeri er årsagen

Udviklingen skyldes hovedsageligt, at der de senere år er blevet bygget mange nye lejeboliger i Aarhus, og derfor følges udbud og efterspørgsel ikke ad lige nu, forklarer Bjarke Roed-Frederiksen:

”Mange har set et stort potentiale i udlejningsmarkedet i Aarhus, nok primært fordi det er en stor studieby. Det har sammen med gunstige finansieringsvilkår resulteret i, at der er blevet bygget rigtig mange nye boliger. Så lige nu er udbuddet større end efterspørgslen, men med tiden forventer jeg, at det store spænd bliver udlignet.”

Højdespringeren af storbyerne

Aarhus er også den af de danske storbyer, der har flest ledige lejeboliger. I Odense er boligtomgangen steget med 0,4 procentpoint det seneste kvartal og lander på 4,3 procent. I København er boligtomgangen 4,9 og 1,7 procent i henholdsvis København centrum og øvrige Københavns Kommune. Den by, der er tættest på Aarhus’ tomgangsprocent, er Aalborg med sine 5,5 procent.

”For nogle år siden oplevede vi mange ledige lejeboliger i Aalborg, præcis som tilfældet er i Aarhus lige nu, men i Aalborg er boligtomgangen på vej ned igen,” siger Bjarke Roed-Frederiksen.