Danmark er et lille land. På trods af det er der milevid forskel på, hvordan en byggesag forløber.
I nogle kommuner kører det som smurt. Når først ansøgninger og plantegninger er afleveret på kommunekontoret, går der i landets mest effektive kommuner i gennemsnit kun seks dage, før sagen er færdigbehandlet.
Idéerne på tegnebrættet bliver hurtigt til virkelighed, og der kan skabes nye og bedre rammer for liv, vækst og udvikling.
Andre steder i landet er historien en anden – og tilmed en, der får de fleste til at spærre øjnene op. I flere af landets kommuner er byggesagsbehandlingen nemlig en langsommelig proces.
Idéerne på tegnebrættet bliver hurtigt til virkelighed, og der kan skabes nye og bedre rammer for liv, vækst og udvikling.
Morten Marott Larsen
EjendomDanmark
Det seneste år er den gennemsnitlige behandlingstid på landsplan steget fra 51 til 61 dage – og i den kommune, hvor det står værst til, er ventetiden i gennemsnit oppe på hele 158 dage. Så mens man i Odder og Vallensbæk venter knap en uge, er man i København sat på bænken i op til fem måneder, når man ansøger kommunen om at igangsætte et ejendomsprojekt.
Alvorlig udfordring
Problematikken er ikke ny. Tværtimod kan jeg efter mange år i ejendomsbranchen bekræfte, at det er og bliver en af de store og alvorlige udfordringer, som vi står over for. Desto mere bekymrer det mig, at vi endnu ikke har fået vendt udviklingen. For ikke alene sætter den langtrukne proces tålmodigheden på prøve.
En ny opgørelse fra os i EjendomDanmark viser også, at hvis alle kommuner gjorde som Danmarks bedste, ville man kunne undgå et potentielt årligt tab i lejeindtægter på hele 1,1 mia. kr.
Over 1 mia. kr. går altså hvert år tabt i intet andet end bureaukrati. Penge der i stedet kunne have været kastet ind i bygge-og renoveringsprojekterne til at skabe og forbedre rammerne for vores alles hverdag.
Nødvendige investeringer
Du sidder med al sandsynlighed lige nu derhjemme, på arbejde eller er på farten. Kig dig omkring. Jeg gætter på, at du enten er omgivet af bygninger, eller vinterkulden lige nu gør, at du opholder dig indenfor i en.
Hvert år investerer ejendomsbranchen 140 mia. i netop at skabe, udvikle og vedligeholde rammerne for hverdagens små og store øjeblikke. Dit hjem, din arbejdsplads og dine omgivelser.
- Investeringerne er nødvendige for at skabe attraktive og ikke mindst bæredygtige byrum, så vi kan afhjælpe de stigende klimaudfordringer.
- Investeringerne er nødvendige for, at vi kan imødekomme den efterspørgsel, der er på et mangfoldigt boligmarked, hvor både lejeboliger, andels-og ejerboliger i alle størrelser har sin berettigelse, idet de opfylder de forskellige behov, de enkelte familier har.
- Investeringerne er nødvendige for at skabe gode fysiske rammer for erhvervslivets i form af optimale kontorer, butikslokaler eller industribygninger, som groft sagt er grobunden for det meste af samfundsøkonomien.
Rammer skal forbedres
Skal ejendomsbranchen fortsat skabe ideelle rammer for vores hverdag, kræver det, at branchens egne rammer forbedres i alle landets kommuner.
Her er ejendomsvenlighedsanalysen, som EjendomDanmark udgiver en gang om året, i al beskedenhed og efter min mening et oplagt redskab for kommunerne til at få brudt den nedadgående spiral. For analysen indikerer, hvor der skal sættes ind og giver et præg om udbyttet.
Analysen viser bl. a., at potentialet ved at nedbringe sagsbehandlingstiden til bare 25 dage, hvilket svarer til den tiendehurtigste kommune, vil være på 767 mio. kr.
Søger man som kommune inspiration, er der også hele 29 gode eksempler at se nærmere på. For undersøgelsen peger på, at 29 kommuner i det seneste år faktisk har formået at nedbringe sagsbehandlingstiden med et gennemsnit på 16 dage, og derved givet en kontant fordel for ejendomsejere på 52 mio. kr.
Flere parametre
Byggesagsbehandlingstiderne er langtfra det eneste parameter, som kommunerne kan forbedre sig på, hvis de vil. For at nævne nogle af de andre muligheder, vil kommunerne med fordel kunne nedsætte grundskyldpromillerne og helt fjerne dækningsafgifterne, som kommunalbestyrelserne fastsætter årligt. Det vil i høj grad være med til at stimulere økonomien.
Ligeledes vil en fjernelse eller nedsættelse af byggesagsgebyrerne lette omkostningerne betydeligt. Der er mange muligheder for at skabe store og afgørende forandringer, som kan være med til at øge den økonomiske aktivitet – til fordel for ejendomsvirksomhederne, men i lige så høj grad til fordel for borgerne, erhvervslivet og derfor kommunerne selv.
Så slutteligt et håb om, at kommunernes nytårsforsæt bliver et opgør med bureaukratiet, der hæmmer udvikling og vækst.
Dette debatindlæg er første gang bragt i Børsen d. 14. december 2022.