Region Midtjylland løber i år – og det er for andet år i træk – med sejren som Danmarks mest ejendomsvenlige region. Det viser den årlige opgørelse fra ejendomsbranchens organisation, EjendomDanmark.
”Der skal lyde stor ros til Region Midtjylland for igen i år at tage førstepladsen i EjendomDanmarks ejendomsvenlighedsundersøgelse. Det betyder i høj grad, at regionen holder fast i den gode udvikling og prioriterer de vigtige parametre, som undersøgelsen tager udgangspunkt i heriblandt dækningsafgift, byggesagsgebyr, byggesagsbehandlingstid med videre,” siger EjendomDanmarks adm. direktør Peter Stenholm og fortsætter:
”Alle vinder, når kommunerne forbedrer vilkårene for ejendomme. Det danner nemlig et stærkt grundlag for byudvikling og vækst, fordi området bliver meget interessant at investere og bygge i. Den positive udvikling skaber en dominoeffekt, hvor der samtidig oprettes flere jobs og interesse for både at arbejde og bo i regionen,” udtaler Peter Stenholm, adm. direktør i EjendomDanmark.
Det er langt fra første gang, at Region Midtjylland har prydet førstepladsen blandt regionerne. I 2019 og 2020 var regionen ligeledes toprangeret.
Zoomes der nærmere ind, skal man dog heller ikke langt rundt i regionen, for at finde de kommuner, der særligt brillerer på ejendomsvenlighed. Struer Kommune indtager således i år andenpladsen, og så er der yderlige to midtjyske kommuner blandt de ti højst rangerede.
Lavere gebyrer og sagsbehandlingstider
EjendomDanmark måler i den årlige undersøgelse af ejendomsvenlighed på adskillige parametre, og regionen har et gennemsnitligt lavere gebyr for byggesagsbehandling.
I Midtjylland er det i snit 499 kr. i timen, hvor beløbet på landsplan ligger på 522 kr. i timen, mens sagsbehandlingstiden er 53 dage mod 71 dage på landsgennemsnit.
Regionen placerer sig også attraktivt, når det kommer til henholdsvis grundskyld og dækningsafgift.
”Lave byggesagsgebyr samt smidige og effektive byggesagsbehandlingstider er alt sammen med til at fremme både nybyggeri og renovering. Hvis disse parametre ligger i den lave ende, så giver det mulighed for både vækst og ejendomsudvikling – Region Midtjylland viser her det gode eksempel på, hvordan man kan holde sig under landsgennemsnittet” siger Peter Stenholm.
Regionens storby falder markant
Sidste år lå midtjyske Aarhus kommune højst, når der måltes på ejendomsvenlighed blandt Danmarks storbyer, Aarhus, Aalborg, Odense og København, da kommunen befandt sig på en 62. plads. I år er Aarhus faldet markant på rangeringen blandt kommuner – nemlig hele 32 pladser, og er nu at finde på 94. pladsen.
Med undtagelse af Odense er det generelt gået dårligt for storbyerne i år. Odense indtager en 35. plads, Aalborg en 96. plads, og København indtager 97. pladsen, og rangerer dermed lavest blandt alle landets kommuner.
Sådan fordeler resterende regioner
Med en første plads kan Region Midtjylland glæde sig over en topplacering i EjendomDanmarks undersøgelse af regionernes ejendomsvenlighed. Dermed har regionen overgået Region Syddanmark, som igen i år indtager andenpladsen.
Længere nede på rangstigen er Region Nordjylland på en tredjeplads, som efterfølges af Region Hovedstaden på en fjerdeplads. Årets femte- og sidsteplads er Region Sjælland.