/ Nyheder / Køgemødet 2024: Lejelovgivning, husordenssager og nye krav

Køgemødet 2024: Lejelovgivning, husordenssager og nye krav

I fredags holdt Fællesforeningen af grundejere og EjendomDanmark igen det årlige orienteringsmøde i Køge. Her stod både jura, ESG og politik på dagsordenen.

Af

Igen i år fandt Fællesforeningen af grundejere og EjendomDanmarks orienteringsmøde sted i Køge.

Det er efterhånden en velcementeret tradition, at branchen årligt samles til orienteringsmøde i Fællesforeningen af grundejere. I fredags var ingen undtagelse, da knapt 100 af branchens aktører samledes i Køge til en dag fyldt med spændende oplæg, samtale og netværk. 

Dagen blev skudt i gang af formanden for Fællesforeningen, Jan Weise, som bød velkommen til deltagerne og  EjendomDanmarks adm. direktør, Peter Stenholm, der som den første oplægsholder gav en opdatering på den politiske situation og EjendomDanmarks arbejde. “Vi skal være en stærk brancheorganisation, der skal hjælpe branchen i en så grøn og samfundsansvarlig retning som muligt,” pointerede han.

Derefter var Tim Jensen, CSO i Domutech, mødt op på dagen for at fortælle deltagerne om redskabet Domusearch, der er et digtialt redskab til at få styr på ejendomsporteføljens energimærker. Redskabet er gratis for EjendomDanmarks medlemmer.

En juridisk opdatering

Deltagerne til mødet kunne få en opdatering på juraen, da juridisk direktør i EjendomDanmark, Lena Hartmann, fortalte om sidste nyt om lejelovgivning, retspraksis og tendenser. 

Hun dykkede ned i, hvad der har rørt sig inden for lejelovgivningen siden sidste års møde, og havde blandt andet fokus på ind- og fraflytning, forbrugsregnskaber og  nettoprisregulering af lejen. Desuden kunne deltagerne blive klogere på styrkelse af huslejenævnene og stramning af tilbudspligten.

Også håndtering af husordensager var oppe og vende, og Lena Hartmann gennemgik, hvad det vil sige at holde god skik og orden, samt hvilke konsekvenser det kan have, såfremt dette ikke overholdes. Undervejs i oplægget blev der gennemgået konkrete sager og domme, der tydeliggjorde reglerne på området.

ESG-krav og ny bogføringslov

Et andet tema, der fyldte på dagen, var ESG. Nye krav fra EU fylder dagsordenen, og branchen skal derfor sikre en mere bæredygtig virksomhedsdrift. Derfor gav Mette Qvist, underdirektør i EjendomDanmark, en gennemgang af det banebrydende værktøj Real ESG – The Real Estate Reporting Framework. Hun gik i dybden med bæredygtighed, og pointerede vigtigheden i, at vi i branchen taler et fælles sprog for bæredygtighed. 

Dagens sidste oplæg omhandlede den nye bogføringslov. Det er nemlig ikke kun nye ESG-krav, der fylder i tiden. Også kravene fra den nye bogføringslov, der inden længe skal overholdes, blev fremlagt af David Laursen og Alex Pedersen fra PwC. Her kunne deltagerne blandt andet få svar på, hvad bogføringsloven vil betyde for dem dem i praksis.