/ Nyheder / Verdensøkonomi og dansk politik under lup

Verdensøkonomi og dansk politik under lup

Hvordan klarer regeringen sig, og hvordan står det til med dansk økonomi? De spørgsmål blev blandt andet vendt ved EjendomDanmarks årlige landsmøde og generalforsamling.

Af

Branchen var samlet til generalforsamling og landsmøde.

Forårssolen skinnede fra en skyfri himmel, mens EjendomDanmarks medlemmer strømmede til Hotel Clarion i Københavns Lufthavn for at deltage ved årets generalforsamling og landsmøde.

EjendomDanmarks formand, Henrik Dahl Jeppesen, skød generalforsamlingen i gang med sin formandsberetning. Han kom blandt andet ind på vigtigheden af at stå sammen i et fællesskab, der taler med én samlet stemme.

”Jo flere vi samles, jo stærkere står vi. Særligt når omverdenens krav rammer os. Derfor har i dag en stor betydning. Derfor har hver dag, vi er medlemmer i EjendomDanmark en stor betydning. For i fællesskabet samles vi om det, der på trods af vores forskelligheder som ejendomsvirksomheder binder os sammen: Fast ejendom. Og et fælles ønske om en stærk varetagelse af branchens interesser.”

På generalforsamlingen var et altid væsentligt punkt blandt andet på dagsordenen: Nemlig fastsættelsen af nye kontingentkategorier og -satser for organisationens medlemmer. I 2023 blev det vedtaget at skifte til, at kontingentet fremover opgøres på baggrund af omsætning. I 2024 blev årets kontingenter så vedtaget.

Tilbagegang for Venstre

Efter den formelle del skød den politiske kommentator, tidligere politiker og professionelle kuglestøder, Joachim B. Olsen landsmødet i gang ved at give en temperaturmåling på dansk politik. Han lagde ud med at give sit bud på, om statsminister Mette Frederiksen mon forlader dansk politik til fordel for at blive EU’s rådsformand.

”Hun er skabt til jobbet, mon ikke hun tager det, hvis hun får det tilbudt,” sagde han.

Han rundede også regeringen og dens stigende upopularitet, hvor særligt Venstre lider af tilbagegang, mens Liberal Alliance, vinder frem.

”Dog får man aldrig Alex Vanopslagh til at sige, at han er statsministerkandidat,” sagde Joachim B. Olsen.

Med den fortsat store interesse for politik blev kommentatoren spurgt til, om han selv vender tilbage til Christiansborg. Med et glimt i øjet lød svaret:

”Det har jeg ingen aktuelle planer om.”

Hjertebank for ejendomsbranchen

Et politisk topnavn på gæstelisten til landsmødet var den nyudnævnte formand for det Konservative Folkeparti, Mona Juul. Hun sendte sine tanker i retning af den tidligere formand Søren Pape Poulsen, som gik bort for blot halvanden måned siden.

”Jeg er stadig i sorg, men også klar til at overtage formandsposten,” sagde hun.

Som tidligere boligordfører banker hendes hjerte fortsat for at komme nogle af de politiske benspænd til livs, som også berører ejendomsbranchen.

”Jeg vil arbejde for færre benspænd og bedre rammevilkår for ejendomsbranchen. Vi skal fjerne de væksthæmmende vilkår – blandt andet pengetanksreglen, som jo ikke kun rammer jeres branche.”

Mona Juul kritiserede siden regeringen for ikke at rykke hurtigt nok på dens mærkesager, hvilket bidrager til den stigende upopularitet. Samtidig kritiserede hun regeringen for efterhånden at være én stor profilgrød.

”Jeg savner blokpolitikken, hvor partierne havde hver deres klare holdninger og meninger. Det er ikke længere til at se, hvem der mener hvad i den siddende regering,” sagde hun og ville samtidig arbejde på, at det Konservative Folkeparti fremover vil få en noget stærkere stemme i dansk politik.

Gode takter i dansk økonomi

Sidste mand på talerstolen var Helge Pedersen, Group Chief Economist i Nordea, der gav medlemmerne en økonomisk vejrudsigt.

”Verdensøkonomien har fået en fin start på 2024, og den bløde landing er inden for synsvidde, men usikkerheden er stor – blandt andet på grund af krigen i Ukraine og udviklingen på inflation og renter,” lagde han ud.

Han præsenterede siden sine forventninger til netop renteudviklingen, hvor det er vigtigt at skelne mellem den korte og den lange rente.

”Inflationen er på nogle områder droslet ned og Den Europæiske Centralbank er parat til at sætte renten ned i sommerens løb. Det er godt nyt for den danske korte rente. Den lange rente er i højere grad styret af amerikansk økonomi, og her skal vi nok vænne os til, at niveauet fremadrettet vil ligge på omkring fem procent.”

Helge Pedersen lagde også vægt på, at det går godt for dansk økonomi, hvilket særligt skyldes, at medicinalindustrien er blevet et guldæg med Novo Nordisk i spidsen.

Guldæg var ikke på menuen til det efterfølgende netværk blandt branchens medlemmer, til gengæld blev der delt både tanker og idéer over et afsluttende glas vin.