/ Nyheder / Fusioner førte til iværksætteri

Fusioner førte til iværksætteri

For tre år siden sprang Monika Øgaard-Nielsen ud som iværksætter. I dag ejer hun Bricks and Blocks, hvor hun tilbyder skræddersyet ejendomsadministration af andelsbolig- og ejerforeninger. Altid at skulle være til stede og den sårbarhed, der ligger i at være alene om at styre sin forretning, er de største udfordringer.

Af

For tre år siden sprang Monika Øgaard-Nielsen ud som iværksætter. I dag ejer hun Bricks and Blocks, hvor hun tilbyder skræddersyet ejendomsadministration af andelsbolig- og ejerforeninger. Altid at skulle være til stede og den sårbarhed, der ligger i at være alene om at styre sin forretning, er de største udfordringer. foto: Jeppe Carlsen.

Monika Øgaard-Nielsen er oprindeligt statsautoriseret ejendomsmægler, men finanskrisen spændte ben for ejendomssalget, og det fik hende ind på et andet spor, nemlig ejendomsadministration. I samme periode udbyggede hun sin karriere med en HD i organisation og ledelse. Efter at have oplevet op til flere fusioneringer af administrationshuse, hvor hun hele tiden følte, at hun skulle starte forfra med både opgaver og virksomhedskultur, traf Monika Øgaard-Nielsen beslutning om at starte egen virksomhed.

”I hvert af mine jobskift strejfede tanken mig – hvorfor opstarter jeg ikke mit eget? Jeg havde behov for at være fri til at levere den ydelse, jeg synes, kunderne fortjener.”

De sidste tre år har hun drevet sin egen virksomhed for enden af en villavej i Karlslunde. Drømmen er at udvide til et mellemstort administrationskontor i København med 15-20 ansatte, men iværksætteren tager en dag ad gangen.

”Jeg er stadig kun på vej op ad stigen. Det vigtigste for mig er, at jeg vågner hver dag med en lyst til at gå på arbejde. Det kan være, jeg når mit mål om tyve år, men jeg gider ikke jagte det og dø af stress undervejs. Lige nu er det vigtigste for mig, at jeg kan leve op til det, jeg har lovet mine kunder – nærvær og en fast kontaktperson.”

Større portefølje og effektive arbejdsgange

I Bricks and Blocks har Monika Øgaard-Nielsen indtil videre kun sig selv at tænke på. I opstartsfasen har hun ikke kun haft rollen som ejendomsadministrator, men har også ydet konsulentarbejde for blandt andet institutionelle investorer for at få virksomheden til at løbe rundt.

”I december 2018 sprang jeg ud med nul kunder. Først i sommeren 19 fik jeg min første egentlige kunde inden for ejendomsadministration, og siden er de kommet drypvist. Mine kunder er mine bedste ambassadører og ofte dem, der giver mig adgang til nye kunder.”

Med syv ejer- og andelsboligforeninger er hun ved at nå en volumen, hvor hun har besluttet at lukke ned for konsulentarbejdet og koncentrere sig om det, hun brænder mest for.

”I hele mit erhvervsliv har jeg beskæftiget mig med ejendomme og menneskene i og omkring dem, og det er der, min passion ligger. Den langvarige kunderelation, du får som ejendomsadministrator, er enestående.”

Monika Øgaard-Nielsen arbejder på både at udvide porteføljen og forretningsområdet. Næste skridt bliver at åbne døren for administration af mindre investeringskunder. Derudover drømmer hun om at effektivisere forretningen.

”Min succes kommer til at afhænge af, om jeg husker at stoppe op og gøre tingene smartere. Der er mange manuelle arbejdsprocesser, som jeg gerne vil blive kvit, som robotteknologi på sigt ville kunne overtage.”

Opkald i swimmingpoolen

Monika Øgaard-Nielsen har aldrig fortrudt sit valg om at blive selvstændig og nyder selv at sidde ved roret.

”Jeg havde så mange idéer og så meget, jeg hele tiden blev bremset i. Nu får jeg lov til at afprøve alt det, jeg drømte om”.

Det har krævet både familiens opbakning og timing at forfølge drømmen. Monika Øgaard-Nielsens mand arbejder også i ejendomsbranchen og har været en god støtte. Samtidig var hun selv nået frem til en mere stabil periode af sit liv, hvor hun følte, at hun ikke længere gamblede med familieformuen eller tiden som nærværende mor ved at tage springet. At blive selvstændig har også krævet omstillingsparathed fra både hendes og familiens side, fortæller hun.

”Jeg har siddet på Sicilien og kørt huslejekørsel og tager gerne et opkald i swimmingpoolen. Det har min familie måttet vænne sig til. Til gengæld kan jeg arbejde fra hvor som helst, og den frihed værner jeg om.”

Virksomhed i skyen

Med selvstændigheden følger også en sårbarhed og følelsen af at stå alene i nogle situationer. For eksempel når der sker større ændringer i lejeloven. Her er Monika Øgaard-Nielsen afhængig af at have et godt netværk, hun kan sparre med. Samtidig har nogle af hendes kunder ytret bekymring over, hvordan de er stillet, hvis der skulle ske hende noget. Men den del er der styr på.

”Jeg har allieret mig med samarbejdspartnere, der kan overtage min portefølje i morgen. Alle mine data er hos min systemleverandør, og arkivmateriale ligger i skyen.”

Pas på hinanden

En anden stor udfordring ved at springe ud som selvstændig er konkurrencen om kunderne, hvor pris ofte bliver en afgørende faktor.

”Potentielle kunder skriver ofte til mig for at få en pris, som de kan bruge til at presse deres nuværende administrator eller sammenligne med en konkurrent. Jeg slår på, at jeg ikke nødvendigvis er billigst, for så kan jeg umuligt levere den rette service, og hvis jeg fornemmer, at det er derfor, de kontakter mig, ønsker jeg ikke at give tilbud.”

Netop pris mener hun, at ejendomsadministrationerne bør vare sig for at konkurrere med på det niveau, det er nået til i øjeblikket.

”Stadig flere tilbyder ejen­doms­administration relativt billigt – men man kan ikke administrere en ejendom med alle de opgaver, det indebærer, for den pris, nogle vælger at gå i markedet med.”

Derfor har hun også en klar opfordring til sine medspillere i branchen:

”Vi burde være bedre til at passe på hinanden i ejendomsbranchen. Det giver ikke mening at sænke priserne til laveste niveau – det er der ikke nogen, der kan overleve på i længden.”