/ Nyheder / Fokus på det konkrete i Aarhus 

Fokus på det konkrete i Aarhus 

En tiltrængt mulighed for at fokusere på det konkrete. Sådan kan sidste workshop i EjendomDanmarks læringsforløb om bæredygtighed beskrives.

Af

”Vi skal begynde at måle på vores konkrete ESG-indsatser.”  

Sådan lød det fra en deltager til tredje og sidste workshopdag i Ejendom Danmarks og Rambøll læringsforløb om bæredygtighed, som foregik i Aarhus.  

De har indset – som andre deltagere har gjort i løbet af forløbet – at de faktisk allerede har flere indsatser, der kan betragtes under ESG-paraplyen. De mangler blot mangler beskrive og dokumentere dem.  

Workshoppen blev afholdt hos Fortegården ved Risskov ved Aarhus, en almennyttig boligorganisation primært henvendt ældre mennesker. De tog stafetten videre efter workshops i både København og Fredericia de foregående dage.  

Dagen i Aarhus skulle bruges på at høre status på de opgaver, der blev stillet til første læringsdag i Munkebjerg Business Park i Odense i november. 

Deltagerne fik chancen for at spørge projektets eksperter til råds. Der var samtidig mulighed for at høre, hvordan andre deltagere i forløbet har arbejdet med opgaverne.  

Fra strategi til målepunkter 

Brian Skovgaard Klaaby er glad for sin deltagelse i forløbet. Han er ejendomsadministrator i Vidar Ejendomme, der administrerer ejendomme i og omkring Aarhus.

Han ser frem til at kunne begynde at måle virksomhedens indsatser inden for ESG og bæredygtighed.  

”Vi glæder os til, at vi kommer fra de strategiske punkter til det mere praktiske. Det kan være, hvordan vi bedst kommer i gang med at måle på diverse punkter. Vi kunne også godt tænke os at få nogle konkrete værktøjer til at styre klima- eller ESG-regnskab,” siger han.  

For Karin Short, direktør og plejechef i Fortegården, er der også meget fokus på at komme i gang med datadelen af ESG-arbejdet.  

Vi er meget opmærksomme på, at vi i et ESG-regnskab har en meget stærk social profil. Men vi erfarer også, at vi skal fokusere mere på at sætte præcise mål og mulighed for benchmarking med nøgletal,” siger hun og tilføjer:  

“I forhold til biodiversitet er vi også stærke. Dette har vi dog ikke beskrevet, så det skal vi blive bedre til,” siger hun. 

Identificerer væsentlige indvirkninger 

For Trine Mellerup, der er asset manager i EgnsINVEST, der ejer og administrerer ejendomme i Danmark og Tyskland, er tiden siden første læringsdag gået med at prøve at få styr på, hvor virksomheden har indvirkninger gennem værdikæden. 

”Vi har prøvet at lave en væsentlighedsanalyse, hvor vi identificerer, hvor vi har væsentlige indvirkninger. Vi har ikke været hele nede i detaljen endnu. Men vi har overvejet, hvor vi kan have en indvirkning, og hvor vi kan gøre en positiv forskel med ESG-indsatser,” siger hun og tilføjer: 

”Jeg glæder mig til at dykke mere ned i vores indvirkninger i værdikæden både upstrøms og nedstrøms (indvirkninger før og efter virksomhedens indblanding, red.). Det bliver noget med at tage interessentsnakke, hvor vi er godt med. Men vi skal også identificere de lavthængende frugter og få skrevet vores indsatser ned.”

Flere konkrete eksempler 

Karin Short mener, at workshoppen har været en god mulighed for at fokusere på konkrete problemstillinger i bæredygtighedsarbejdet. 

”Det var godt at stoppe op og få fokus og mere uddybning på emnerne, for læringsforløbet føles stort,” siger hun. 

Trine Mellerup håber, at forløbet bliver endnu mere konkret, da hun stadig mener, at man bevæger sig på et abstrakt niveau.  

Læringsforløbets facilitatorer har udarbejdet en bruttoliste af nedslag i en ejendomsvirksomheds værdikæde, som virksomhederne kan bruge som hjælp til at identificere deres værdikæde. Det har været et godt skridt på vejen mod at blive mere konkrete, mener Trine Mellerup.  

”Men vi vil gerne høre flere eksempler og tage dem direkte ind i vores virke,” siger hun. 

Lære af hinanden 

Vidar Ejendomme deltog ikke i første læringsdag. De har i stedet brugt tiden på at oparbejde viden og afholde interne arbejdssessioner, fortæller Brian Skovgaard Klaaby. 

”I vores arbejdssessioner har vi primært fokuseret på at identificere vores værdikæde. Men det har været en lidt svær proces. Derfor var det godt at komme med til workshop, hvor der kom gode input fra både de øvrige deltagere og workshop-lederne,” siger han. 

Også Karin Short har haft glæde af at høre fra de andre deltagende virksomheder. Alle kommer med forskellige udgangspunkter og forudsætninger for arbejdet med bæredygtighed. 

”Der er ingen tvivl om, at vi er en meget forskellig flok. Det tænker jeg er en styrke. Dels fordi vi får indsigt og sparring, dels fordi på trods af vores forskellige horisonter alle arbejder samme vej på denne dagsorden,” siger hun.