/ Nyheder / Åben dialog i Fredericia

Åben dialog i Fredericia

I fællesskab blev svære øvelser gjort konkrete for virksomhederne, der deltog i anden workshop i EjendomDanmarks læringsforløb om bæredygtighed.

Af

Administrationsvirksomheden Futurum lagde lokaler til anden workshopdag i EjendomDanmarks og Rambølls læringsforløb om bæredygtighed i Fredericia.

Workshops foregår rundt om i landet i disse dage, i København, Fredericia og Aarhus, og giver deltagerne mulighed for at sparre med facilitatorer og andre virksomheder.

Dagen i Fredericia startede med en rundtur i Futurums lokaler og besøg i de forskellige afdelinger, og det lagde kimen til den åbenhed og dialog, der prægede dagen. Det inspirerede virksomhederne til at bruge hinanden aktivt og diskutere løsninger og udfordringer rundt om bordet i dagens løb. 

Her blev talt motivationer og ambitioner for arbejdet med bæredygtighed, foruden virksomhedernes værdikæder.

Alle opgaver, der blev stillet til første læringsdag i Munkebjerg Business Park i Odense i november.

Datagrundlaget skal på plads

Kim Jensen er direktør i Nielsen & Nielsen Ejendomme, der udlejer boliger i og omkring Odense. Han fortæller, at virksomheden har brugt tiden siden første læringsdag på at granske deres eget virke.

”Vi har kigget på, hvordan virksomheden egentlig ser ud, og hvor vores muligheder inden for ESG og bæredygtighed kunne være. Det handler for nuværende mest om CO2-udledning, hvor vi skal finde ud af, hvor vores største belastning er. Vi skal have bevidsthed og overblik, før vi kan begynde at finde muligheder for at forbedre,” siger han og tilføjer:

”Jeg ser meget frem til at lære mere om at skaffe datagrundlaget, så vi kan begynde at stille krav gennem vores værdikæde. Det er ikke let at stille krav, hvis man ikke ved, hvad man skal kræve.”

Tænker hverdagen ind

Hanne Mie Andersen, der er direktør i den familiedrevne virksomhed KA Holding, der udlejer boliger omkring Odense, mener, at ESG-dagsordenen er abstrakt.

Derfor forsøger hun at have en meget konkret kobling til hverdagen i opgaveløsningen i forløbet.

”Jeg er simpelthen nødt til at tænke ESG sammen med mine daglige handlinger for at få det til at give mening for min virksomhed,” siger hun og fortsætter:

”Herfra skal mine relatérbare hverdagshandlinger og indvirkninger løftes op på et strategisk niveau. Her kan jeg identificere, hvor vi har størst mulighed for at påvirke omverdenen positivt.”

”Ingen er 100 procent eksperter”

Kim Jensen peger på, at dagen bar præg af en ærlig dialog og sparring mellem virksomhederne. Det var tydeligt, at alle er i samme båd, når det handler om den svære ESG-dagsorden.

”Der har været rigtig fine drøftelser omkring bordet, hvor man kan mærke, at alle vil lære og have så meget information som muligt. Der er ingen, der er 100 procent eksperter. Det betyder, at der bliver stillet en masse gode spørgsmål til både facilitatorerne og mellem os virksomheder,” siger han.

Lærerig dag

Det er Hanne Mie Andersen enig i. Hun sætter stor pris på at høre om andre virksomheders tilgang til opgaverne i læringsforløbet.

“Det har været en god og lærerig dag, hvor dagsordenen inden for ESG bliver mere konkret, hver gang jeg hører, hvordan andre virksomheder går til opgaven og øvelserne,” siger hun.

Bo Ensted Danielsen fra Heibo Ejendomme tog eksempelvis på overbevisende facon – og med forberedt powerpoint-præsentation – ordet, da han skulle fortælle om sit arbejde med opgaverne. 

Bruttoliste på værdikæden

En af de emner, der er en stor mundfuld for deltagerne i læringsforløbet, er identifikation af deres værdikæder. Derfor blev en god rum tid brugt på at præsentere en bruttoliste af nedslag i en ejendomsvirksomheds værdikæde.

Og det var et af dagens højdepunkter, mener Hanne Mie Andersen.

”Nu har jeg fået et rammeværktøj, jeg skal hjem og udfylde. Og det skal jeg gøre inden længe, så der ikke går hverdag og praktik i den,” siger hun.

Kim Jensen ser også frem til at komme hjem og bearbejde den præsenterede bruttoliste.

”Jeg er rigtig glad for, at vi har fået den her skabelon, der viser os nogle af de nedslag i vores værdikæde, vi bør overveje at kigge på. Mange af punkterne har vi selv overvejet, vi har bare ikke fået det ned på det meget konkrete niveau, vi får vist på bruttolisten,” siger han.