/ Nyheder / Bijob

Bijob

I 2021 producerede Dan Jensens 600.000 bier 235 kilo honning. At se dem arbejde
virker afstressende på ham, og har bl.a. givet adgang til et helt nyt socialt netværk.

Af

I 2021 producerede Dan Jensens 600.000 bier 235 kilo honning. At se dem arbejde virker afstressende på ham, og har bl.a. givet adgang til et helt nyt socialt netværk. Foto: Jeppe Carlsen.

Alt ånder fred og ro i Dan Jensens have i Virum, men står man stille og lytter, er der en sagte summen. Havens frugttræer og blomster har besøg af hans honningbier.

”Bier er på en måde lidt dovne. De bevæger sig ikke længere end højst nødvendigt,” siger han.

Tager man et kig ned i et af hans fire bistader, er doven ellers ikke det ord, der først slår én. Der er et konstant mylder, og det er ikke så mærkeligt, for et enkelt bistade kan huse op mod 80.000 bier i højsæsonen.

Ren meditation

Dan Jensen har været biavler på hobbyplan i tre år. For at lære faget at kende meldte han sig ind i Hørsholm Biavlerforening.

”Lige i begyndelsen er der rigtig mange spørgsmål, der melder sig omkring biernes opførsel. Nogle af medlemmerne i biavlerforeningen har haft bier i over 30 år, så det har været rigtig god sparring.”

Til daglig arbejder Dan Jensen i sin egen virksomhed, Rudersdal Ejendomsadministration, hvor han ejer og administrerer beboelsesejendomme i blandt andet Birkerød, Hvidovre og på Frederiksberg. Som uddannet valuar har han i mange år vurderet andelsforeninger og er desuden tilknyttet Jyske Bank som ekstern konsulent, hvor han hjælper med at vurdere ejendomme.

For ham virker det afstressende at observere bierne i haven, når han har fri.

”Jeg nyder at iagttage, hvor flittige de er. At se dem knokle rundt er ren meditation for mig. Og så er bierne ret fascinerende væsner. Vi mennesker forventer altid at få noget igen, når vi samarbejder. Hos bierne har man et samfund, hvor alle arbejder for samme mål – at overleve og bringe arven videre.”

Indbringende høst

Hjemme på egen matrikel var det konens appetit på honning, der satte tankerne i gang om egenproduktion.

”Min kone elsker honning, men den fra supermarkedet er ikke altid lige god og koster en del. Jeg var sikker på, at det kunne jeg gøre bedre og billigere selv,” fortæller Dan Jensen.

I dag huser hans hjemmelavede bistader op mod 600.000 bier. Sidste år var et særligt godt år, hvor høsten hen over foråret og sommeren indbragte 235 kilo honning. Snart kan han høste dette års forårsproduktion.

”Der er forskel på forårs- og sommerhonning. Forårshonning er typisk lavet på mirabelle-, kirsebær- og æbleblomster og er helt lys i farven. Sommerhonning er mere mørk og smager helt anderledes,” forklarer Dan Jensen.

 

Lær mere

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/lancering af platform v. konsulent Gustav Plantin og senior konsulent Mette M. Skovbo Silbiger, Rambøll 10.30 – 10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen v. Adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs10.50 – 11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.

Hele vejen til Pakistan

Ud over selv at spise honningen sælger Dan til nærområdet, venner og bekendte. Der er mange faste kunder – blandt andre en pakistaner, der køber tre til fire kilo honning ad gangen og bringer det til Pakistan.

”Kunden har fortalt mig, at honningen i hjemlandet slet ikke kan matche min honning. Det kommer helt bag på mig.”

Selv bruger Dan Jensen og hans kone honningen til te, brød og dressinger, men der bliver også bagt honningkager og eksperimenteret med at producere mjød. Endelig er der masser af honning på lager. Under de rette betingelser kan den holde sig uendeligt.

”I de egyptiske pyramider har man fundet 3.000 år gammel honning i lerkrukker, som stadig kan spises,” fortæller Dan Jensen.

Avler dronninger

Bijobbet som biavler har også givet Dan Jensen adgang til et nyt socialt netværk gennem biavlerforeningen, hvor han deltager i netværksmøder, men også underviser. Blandt andet hjælper han med at holde begynderkurser og kurser i, hvordan man producerer en ny bidronning til sit bistade.

”Som biavler ønsker man en fredelig dronning, der bidrager til ro og orden. Hidsige og aggressive dronninger er ofte et resultat af indavl, og hendes temperament smitter af på de øvrige bier. Derfor avler vi på dronninger med bestemte egenskaber.” 

Myten om bier

Dan Jensen vil dog gerne aflive myten om, at bier er farlige.

”De er fredelige og interesserer sig kun for blomster. En bi skal trædes på eller klemmes, før den stikker. De insekter, der opsøger dig og din mad i sommerens løb, er hvepse.”

Dan Jensen bruger derfor heller aldrig handsker, når han arbejder med sine bier, men trækker i en bidragt, når han står helt alene med bierne og hiver rammerne op af bistadet for at høste. Der kan jo ske noget uventet.

”Der kan godt sidde op mod 4.000 bier på én ramme. Taber jeg den på jorden, kan bierne blive forskrækkede og stikke.”

Når rammen er oppe, og bierne børstet af med nænsom hånd, kan Dan Jensen presse sin honning, som er den oprindelige måde frem for at slynge. 

”Presset honning giver op til ti procent mere pollen i honningen, og det gør den også mere sund.”