/ Nyheder / Vær varsom, hvis du lejer ud til studerende

Vær varsom, hvis du lejer ud til studerende

Snart åbner universiteterne dørene for 64.943 nye studerende. i særligt København og Aarhus, hvor det bliver stadig sværere at finde en bolig til alle. Har man et værelse ledigt, kan udlejning til en studerende være en god idé, men man bør sætte sig grundigt ind i reglerne.

Af

Studerende der læser. Foto: Alexis Brown, Unsplash

Snart begynder 64.943 nye studerende på en videregående uddannelse. Mange studerende vil søge private værelser, fordi kollegierne ikke vil have plads til alle, men når man lejer et værelse ud i en bolig, gælder en række komplicerede regler. Det fortæller Morten Østrup Møller, juridisk direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

”En enkelt fejl kan i værste fald betyde, at en værelsesudlejer kan miste sin lejebolig, men hvis man tænker sig om, kan det også være en rigtig god måde for enten en boligejer, lejer eller andelshaver at få et supplement til boligudgifterne, og samtidig hjælpe en studerende godt på vej. Hvis matchet med lejeren er godt, giver det også noget liv i hjemmet”, siger han.

Der er forskel på, om man lejer et værelse ud i en villa, ejer- eller andelslejlighed eller i en lejebolig. Hvis din bolig er en villa, som du selv ejer, er det op til dig, om du vil leje et værelse ud, men udlejningen er omfattet af lejelovens regler.

Hvis boligen er en ejer- eller andelslejlighed, anbefaler Ejendomsforeningen Danmark, at man tjekker foreningens vedtægter for at finde ud af, om man må leje værelser ud.
Anderledes er det, hvis boligen er en lejebolig. Der har man ofte ret til at fremleje op til halvdelen af værelserne. Der rundes dog ned, så hvis man lejer en treværelses lejlighed, må man kun fremleje et værelse.

Indgå en lejekontrakt

Man bør altid indgå en egentlig skriftlig lejeaftale med fremlejeren for både lejers og udlejers skyld. Hvis man ikke gør det, kan det få konsekvenser for en selv.

”Hvis man bor i en lejebolig, skal man give sin egen udlejer en kopi, før man lejer værelset ud. Hvis man ikke orienterer udlejer eller overtræder reglerne for fremleje på anden vis, risikerer man at miste lejeboligen, fordi man overtræder reglerne for ens egen lejeaftale med udlejer”, siger Morten Østrup Møller.

Lejekontrakten skal som minimum indeholde navne på aftaleparterne, boligens adresse, hvad lejer har adgang til af faciliteter som for eksempel køkken, bad og toilet og den aftalte leje. Når man udlejer et værelse i sin egen bolig, kan man opsige lejer med en måneds varsel. Man behøver derfor ikke at skulle bo sammen i mere end en måned, hvis der opstår uenigheder.

”Den korte opsigelsesfrist er rar for begge parter, fordi det kan være hårdt at bo sammen med en, man ikke fungerer sammen med. Den korte opsigelsesfrist forudsætter dog, at man deler samme lejlighed og indgang”, siger Morten Østrup Møller.

Hvis lejer har separat adgang til værelset for eksempel via en kælderindgang, og i øvrigt ikke benytter udlejers del af boligen, så gælder de sædvanlige skærpede regler for opsigelse, hvor lejer kun kan ophæves eller opsiges ved betalingsmisligholdelse eller af andre undtagelsesvise grunde anført i lejeloven.

Sæt lejen rigtigt

Det er meget vanskeligt at sætte en korrekt husleje for et værelse. Det skal man gøre ud fra begrebet ’det lejedes værdi’.

”Det lejedes værdi er et lejeretligt begreb. Det er den leje, som er almindeligt gældende i området for tilsvarende værelser. Størrelsen kan desværre ikke slås op nogen steder. Hvis du aftaler en for høj leje, kan huslejenævnet sætte den ned, hvis lejer klager. Så vær varsom og brug gerne en rådgiver til at finde rundt i det komplicerede regelsæt”, siger Morten Østrup Møller.

De vigtigste regler

  • Du bør udarbejde en skriftlig fremlejekontrakt, hvor der som minimum fremgår navne på aftaleparterne, værelsets adresse, hvad lejer har adgang til af faciliteter som køkken, bad og toilet samt den aftalte leje.
  • Du må maksimalt fastsætte lejen til det lejedes værdi. Det er den leje, som er almindeligt gældende i området for tilsvarende værelser.
  • Du skal sørge for, at forbrug til for eksempel varme, vand, el og tv dækkes af den leje, der aftales, da du ikke må opkræve særskilte beløb til disse ting.
  • Du kan udleje inventar, og lejen for det kan specificeres, men det er i udgangspunktet en del af lejen.
  • Du kan opsige lejer med en måneds varsel, hvis lejer har adgang til værelset via boligen.
  • Du må ikke leje ud flere gange som en slags ”bed and breakfast”, hvis du bor i en lejebolig – så kan du blive smidt ud af din bolig.
64.393

nye studerende begynder snart på en videregående uddannelse.

Kontakt

Kom på kursus

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/lancering af platform v. konsulent Gustav Plantin og senior konsulent Mette M. Skovbo Silbiger, Rambøll 10.30 – 10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen v. Adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs10.50 – 11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.