/ Nyheder / Studietid: Nu starter boligjagten!

Studietid: Nu starter boligjagten!

Boligjagten er for alvor skudt i gang blandt de 64.943 nye studerende. Ejendomsforeningen Danmark har i samarbejde med BL – Danmarks Almene Boliger og Lejernes LO udarbejdet fem gode råd til, hvordan de studerende kommer godt i gang.

Af

Stadig flere unge står uden et sted at bo, når de skal begynde på deres uddannelse. Værelser eller lejligheder med få kvadratmeter er hurtigt revet væk. Ejendomsforeningen Danmark råder de unge til at slå sig sammen i en delelejlighed og har i samarbejde med BL – Danmarks Almene Boliger og Lejernes LO udarbejdet fem gode råd til, hvordan de studerende kommer godt i gang.

Lejekontrakt og fremleje – Den mest anvendte løsning er, at en person underskriver lejekontrakt med udlejer og herefter fremlejer værelserne til sine øvrige bofæller. En person påtager sig hermed ansvaret som hovedlejer og er samtidig værelseslejernes udlejer. Derfor er det vigtigt at sætte sig grundigt ind i, hvordan man laver en rigtig fremlejeaftale på værelserne.

Ind- og fraflytning – Når bofællesskabet flytter ind, skal hovedlejer senest to uger efter indflytning sende en mangelliste til udlejeren, hvis de for eksempel finder ridser i gulvet eller huller i væggen. Der er ikke noget krav om, at der skal laves indflytningssyn ved fremleje af enkeltværelser, men det er en god idé, så bofællerne ikke bliver uenige om værelsets stand senere.

Vedligehold – Sørg for at aftale, hvem der har ansvaret for løbende at male vægge og lakere gulve på værelserne. Og få det nedskrevet i fremlejekontrakten.

Spilleregler – Det ligger i bofællesskabets natur, at man taler om tingene og løser problemerne selv. For at undgå, at der opstår konflikt, er det derfor en god idé at opstille nogle spilleregler for eksempelvis rengøring, besøg fra kærester og rygning.

Særlig rådgivning – Lejeloven er meget kompliceret. Selv om du læser vejledningen og sætter dig godt ind i sagerne, inden bofællesskabet flytter ind, er det en god idé at få hjælp fra en advokat eller jurist, der har et godt kendskab til lejeret. Rådgivningen vil hjælpe jer med at se lejeaftalen på lejligheden igennem og udarbejde en god fremlejeaftale på værelserne, så I undgår konflikter. Læs vejledningen inden mødet med jeres rådgiver, så I er klædt på til at indgå i en dialog og kender reglerne. Når I har fået en god lejeaftale på plads, kan I bruge vejledningen som opslagsværk.

 

Pas på fupmagere

Jannick Nytoft, administrerende direktør fra Ejendomsforeningen Danmark, opfordrer samtidig de studerende til at være varsomme over for fupmagere.

”Den store efterspørgsel på lejeboliger ved studiestart lokker ofte en håndfuld fupmagere på banen, der forsøger at platte sig til penge på de unge boligsøgendes bekostning. Ofte udgiver de sig for at være boligudlejere, og de forsøger at udleje boliger, der ikke eksisterer, eller som de ikke har råderet over”, siger Jannick Nytoft.

De studerende bør i denne forbindelse være særligt opmærksomme, hvis det ikke er muligt at få lejligheden at se, hvis den virksomhed, der lejer boliger ud, ikke har et fast kontor eller en hjemmeside, hvis udlejer kun har den ene lejlighed eller ikke ejer den. (Tjek ejerskabet på www.ois.dk, herunder om det er en leje-, andels- eller ejerbolig). Studerende bør også være varsomme med at få pengene for hurtigt op af lommen. Eksempelvis bør man ikke betale for at få oplyst adressen på en lejlighed. Hvis udlejer hverken er ejer eller administrator, bør man ikke betale depositum, før der er adgang til lejligheden, og man står med nøglen i hånden.

Lær mere om boliglejemål

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/lancering af platform v. konsulent Gustav Plantin og senior konsulent Mette M. Skovbo Silbiger, Rambøll 10.30 – 10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen v. Adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs10.50 – 11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.