De midtjyske kommuner er stærkt repræsenteret i top ti i EjendomDanmarks årlige undersøgelse af kommunernes ejendomsvenlighed. Herning og Skive tager tredje- og femtepladsen, mens Favrskov og Hedensted indkasserer en ottende- og niendeplads. Kun Aarhus placerer sig i bunden af undersøgelsen med en 89.-plads.
I Region Midtjylland ligger sagsbehandlingstiden på byggesager 4,9 dage under landsgennemsnittet. Også timeprisen for sagsbehandlingen for byggesager er lavere i regionen, hvor det koster 30 kr. mindre i timen end gennemsnittet. Mængden af ejendomsforbrydelser, der bl.a. tæller hærværk og indbrud, er markant lavere i det midtjyske, som også opkræver en noget lavere grundskyld end de øvrige regioner. Kun to kommuner i Midtjylland, Randers og Aarhus, opkræver dækningsafgift. Det giver også pote i undersøgelsen.
”Et grundfundament for at skabe nye job og vækst er, at der kan investeres i ejendomme og byggerier. Kommunerne bør derfor arbejde målrettet på at sikre gode vilkår for investorerne – og det er der heldigvis stadig flere, der gør, som vi ser i de midtjyske kommuner. Kommuner, der skruer op for skatter og afgifter i en krisetid, risikerer at spænde ben for en i forvejen svækket investeringslyst”, siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.
Godt træk
På tredje- og fjerdepladsen er der også tæt løb mellem regionerne. Region Sjælland sniger sig ind foran Region Syddanmark. Det er første gang siden 2015, at denne region ikke indtager en af de laveste placeringer. Generelt klarer de sjællandske kommuner sig godt på sagsbehandlingstiden for byggesager, og 14 ud af regionens 17 kommuner har ingen dækningsafgift.
”Ønsker kommunerne at holde liv i de lokale samfund, er det et rigtig godt træk at fjerne dækningsafgiften. På det område står Region Sjælland stærkt, og det skal de have stor ros for,” siger Jannick Nytoft.
Særligt Ringsted Kommune udmærker sig i årets undersøgelse og ender på en fjerdeplads blandt landets 98 kommuner. Den fine placering skyldes, at kommunen ikke opkræver timepris på byggesager og antallet af ejendomsforbrydelser er faldende. Grundskylden med 24,74 promille er lav, og sidst men ikke mindst har Ringsted fjernet dækningsafgiften, der før lå på 1,25 promille.
Hovedstaden halter, men Ishøj brillerer
Region Hovedstaden indtager nok engang sidstepladsen. Kommuner under Region Hovedstaden tager otte ud af ti pladser, når det kommer til de dårligst placerede kommuner i undersøgelsen. Der er dog fremgang at spore blandt nogle af kommunerne i regionen – bl.a. Ishøj, der er årets højdespringer og går fra en 86. plads til en 28. plads.
Jylland stærkt repræsenteret i top-10
Det er niende år i træk, EjendomDanmark måler på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner. Igen i år ligger de jyske kommuner generelt lunt i svinget og tager ni ud af ti pladser i top-10. På landsplan går det overordnet set bedre på to ud af de seks parametre, som indgår i undersøgelsen set i forhold til sidste år. På den positive side fortsætter antallet af ejendomsforbrydelser med at falde og ligger nu historisk lavt. Ejendomsforbrydelser er faldet med 8,2 procent på landsplan. En række kommuner har sænket dækningsafgiften.
Kommunerne har dog også bevæget sig i en mere negativ retning. Sagsbehandlingstiden er steget svagt det sidste år, og timeprisen for byggesagsbehandlingen er i gennemsnit steget med næsten 60 kr. per time. To kommuner har sat grundskylden op, mens resten har holdt den i ro. Der er ikke sket ændringer i antallet af lejeregulerede kommuner.
Fakta: Det bliver kommunerne målt på
I EjendomDanmarks årlige undersøgelse måles kommunerne på forhold, som de selv har indflydelse på, og som har betydning for ejendommene. Ud over grundskyld tæller dækningsafgift, om kommunens private lejeboliger er reguleret eller ej, sagsbehandling for byggesager, byggesagsgebyrer og antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud)-