/ Nyheder / Plads til forbedring i ny ejendomsskattelov

Plads til forbedring i ny ejendomsskattelov

Lovforslagene, der skal bane vejen for det nye ejendomsskattesystem, har en række indbyggede uhensigtsmæssigheder, lyder det i dette debatindlæg.

Af

Bjarke Roed-Frederiksen er økonomisk konsulent hos EjendomDanmark.

2023 bliver sidste år i en lang række, hvor vi skal vente på det nye ejendomsskattesystem. Eller sådan da, for vurderingssystemet er ikke helt klar endnu, men den 1. januar næste år træder de nye regler i kraft alligevel.

Som optakt har Skatteministeriet for nylig haft to lovforslag i høring. Lovforslag, hvor man samler de seneste års ændringer, tilpasninger, midlertidige ordninger og overgangsregler i én og samme lov. Det skaber bedre overblik. Lovforslagene fylder næsten 1.000 sider, og det siger i sig selv rigtig meget om behovet for et sådant overblik.

Men overblik er ikke alt, og i Skatteministeriets forslag er der mere end ét sted med plads til forbedringer. I EjendomDanmark skrev vi hele 37 sider med kommentarer til lovforslagene, men lad mig her nøjes med at pege på tre ting:

Dækningsafgiften er en udfordring

For det første har man stadig ikke taget stilling til, hvordan dækningsafgiften skal håndteres. Dækningsafgiften – eller ”virksomhedernes grundskyld” – er nemlig ikke underlagt nogen former for stigningsbegrænsninger, når det nye system træder i kraft. Det betyder, at mange virksomheder står foran en fuldkommen ukendt skattestigning. Og de ved i øvrigt ikke, hvornår denne stigning rammer, for vurderingssystemet er ikke på plads. Til gengæld skal man betale den stigende dækningsafgift med tilbagevirkende kraft, når systemet en gang er på plads. Den situation er åbenlys uholdbar for alle berørte virksomheder, men måske især i ejendomsbranchen, som ender med regningen på andres vegne.

Det er selvfølgelig ikke Skatteministeriets ansvar, at man ikke har håndteret denne situation – det er et politisk ansvar. Men dette lovforslag, der skal rydde op og skabe overblik, var en glimrende anledning til at tage det ansvar på sig.

Er den lyse fremtid sikker?

For det andet er det ikke kun dækningsafgiften, der skal efterreguleres. Det skal den almindelige ejendomsskat også. For nogen vil det være en fordel – for andre en ulempe. Det virker urimeligt, at nogle skatteydere ender med en stor efterregning alene fordi ejendomsvurderingssystemet er forsinket i årevis.

For det tredje bygger hele lovforslaget og alle de midlertidige ordninger og foreløbige skatteopkrævninger på en præmis om, at hele systemet fungerer gnidningsfrit i 2026. Derfor har man ikke rigtig gjort sig overvejelser om, hvad man gør, hvis det hele viser sig – igen – at være forsinket. Med den historie, som vi har været gennem indtil nu, burde man ellers forberede sig på det værste.

Alt i alt synes det noget besynderligt, at man har så travlt med at lade reglerne træde i kraft, før grundlaget for det hele – vurderingssystemet – er ordentligt på plads. Dermed opstår behovet for midlertidige løsninger og foreløbige regelsæt.

Et behov, der burde være overflødigt, hvis man f.eks. havde fastfrosset ejendomsskatterne, så alle betalte det samme, indtil det nye system var klar. Så behøvede vi heller ikke døje med komplicerede efterreguleringsordninger, midlertidige stigningsbegrænsningsordninger, rabatter og alt muligt andet, der bestemt ikke bidrager til at gøre ejendomsskat til en gennemskuelig affære.

 

Dette indlæg blev første gang bragt d. 14. april 2023 på estatemedia.dk

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.