/ Nyheder / Bedre rammer for digitaliseringen er en genvej til et mere bæredygtigt samfund

Bedre rammer for digitaliseringen er en genvej til et mere bæredygtigt samfund

Bedre rammevilkår for digitalisering skal være med til at bane vejen for en grøn ejendomsbranche, lyder det i dette debatindlæg.

Af

Alle taler om det: Bæredygtighed. Vi skal være grønnere. Give bedre plads til hinanden. Sikre inddragelse og gennemsigtighed. Og sådan kan man fortsætte.

Set med samfundsbrillerne er ejendomsbranchen fuldstændig uomgængelig, når de store ord og ambitioner om bæredygtighed skal realiseres. Det er i ejendommene, at energien bruges og derfor kan spares. Det er i ejendommene, vi bor og arbejder og kan mødes. Og ejendommene er et finansieringsaktiv og en opsparing for store grupper af danskere, der snusfornuftigt lægger penge til side til alderdommen. 

Samfundets bæredygtighed i bred forstand – miljø, klima, socialt og økonomisk – hviler på mursten og beton, og derfor er det afgørende, at ejendomsbranchen selv arbejder for at blive mere bæredygtig. Det vinder alle ved.

Digitalisering er nøglen 

Men hvordan får vi så en mere bæredygtig ejendomsbranche? Ét svar er digitalisering – for et mere bæredygtigt samfund kræver smartere bygninger. Og allerede nu er man mange steder i ejendomsbranchen godt i gang med at undersøge, eksperimentere, implementere og udvikle digitale løsninger, der kan gøre ejendommene grønnere og brugerne gladere.

Så langt, så godt. Men træerne vokser ikke ind i himmelen, og i ejendomsbranchen oplever vi også, at der er barrierer for digitaliseringen. Visse af de ellers helt modne, digitale frugter, kan ganske enkelt ikke plukkes, fordi lovgivningen enten står i vejen eller ikke skaber de rette rammer.

Samfundets regler og samspillet mellem myndighederne og markedet skal kunne følge med både den teknologiske udvikling og borgernes og erhvervslivets behov. Og derfor skal man også vedvarende spørge sig selv, om reguleringen er den rette – og når ejendomsbranchen og lejerne gør det, er svaret ikke nødvendigvis og altid et ja.

Bedre adgang til data

For eksempel er adgangen til forsyningsdata afgørende for en intelligent styring af energiforbruget – og her er problemet dobbelt. For det første er rammerne for adgangen til den slags data ikke ordentligt på plads, og der skal være bedre og mere direkte adgang end i dag. For det andet er det nødvendigt for at lade data komme til gavn i det store billede, at mange udlejere på én eller anden måde kan få adgang til lejers data.

Det skal selvfølgelig ske anonymt og på overordnet niveau, men det kræver fælles regler om en slags databehandleraftale. Og den slags regler findes ikke i dag. Derudover ville det næppe heller være helt skævt at bede om, at datatilsynet fik større muskler, hvis og når f.eks. forsynings- og adfærdsdata gradvist kommer mere og mere i spil.

Moderniserede huslejenævn

Derudover kunne man nævne, at gennemsigtigheden på lejeboligmarked kunne forøges betydeligt, hvis huslejenævnene fik en samlet digital overhaling, så nævnenes afgørelser kunne findes og anvendes overalt. Det ville være en forbedring i forhold til i dag, hvor man til tider har oplevelsen af, at nogle nævn famler sig lidt frem. Eller man kunne pege på, at kommunernes udfordringer med langsommelig behandling af byggetilladelser nok kunne reduceres gennem nogle kloge investeringer i automatiseret sagsbehandling og bedre digitale ansøgningssystemer frem for en uendelig mængde pdf-filer.

Der er nok at tage fat på. Og i branchen er man mange steder godt i gang med at omfavne de digitale muligheder for at gøre branchen både grønnere, mere rummende, mere gennemsigtig og til en bedre forretning. Det skal vi da ikke lade lovgivningen stå i vejen for, vel?

 

Dette indlæg blev første bragt hos PRO-medier. 

Could not find post with assigned ID

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.