/ Nyheder / Nu åbner Folketinget – her er tre forslag til politikerne

Nu åbner Folketinget – her er tre forslag til politikerne

Med dagens åbning af Folketinget opfordrer ejendomsbranchens organisation til politiske tiltag, der fremmer et stabilt boligmarked, flere boliger og undgår overregulering.

Af

Efterårets brunlige nuancer fylder i disse tider stadigt mere. Samtidig er det også nu, at det igen spilles op til dans på den politiske arena. I praksis ved alle nok, at arbejdet længe har stået på, men alligevel er åbningen af Folketinget en kærkommen lejlighed til at aflevere branchens håb for det kommende år.

Vi skal bruge ejendommene bedre

Vi mangler boliger – og det vil ikke ændre sig med de prognoser, vi pt. kigger på. Derfor er der en opgave i at sikre, at vi får flere boliger ud på markedet. 

Det kan sikres på mange måder, og selvfølgelig skal der være fokus i kommunerne på byggesagsbehandlingstider, så vi gør det nemmere at bygge fra bunden. Men vi kan også kigge på de mere lavthængende frugter: Nemlig hvordan vi får flere boliger i vores ejendomme. 

Mange fra branchen ved, at der er potentiale i at omdanne loftsrum eller omdanne erhvervslokaler til boliger. Men det nuværende ejendomsskattesystem spænder ben i denne proces, og det bør politikerne fixe. Et tørreloft med potentiale skal kunne omdannes – og det skal ikke være ejendomsvurderingssystemet, der også her laver rav i den. 

Nu begyndte jeg mit indlæg med at tale om efterårets farver, men vi må også erkende, at efterårets regnvejr også kan tjene som en budbringer for, at vandet venter forude. Med et klimaperspektiv giver det derfor også mening, at vi genanvender og udnytter det eksisterende. Jeg kan faktisk ikke se argumenter for, hvorfor vi ikke skal gøre det lettere at udnytte de danske ejendomme bedre. 

Lejeloven: En grundsten i ejendomsbranchen

Man skal heller ikke have været i ejendomsbranchen i mange dage, før lejeloven bliver et bekendtskab. Det er ikke længe siden, at den var gennem en større gennemskrivning, men alligevel fylder den stadig meget i vores politiske arbejde hos Ejendomdanmark. 

Det er nemlig et af vores største håb, at politikerne kan blive enige om at lave en bred aftale omkring lejeloven. Ikke for at forskubbe på den delikate balance mellem lejer og udlejer – men for at sikre ro og stabilitet. Et bredt forlig vil skabe forudsigelige rammer for fremtidige investeringer, og det er af stor betydning. Hyppige ændringer i lovgivningen skaber usikkerhed i markedet. Det har ingen interesse i. 

Hvis de politiske partier kan samarbejde på tværs af fløjene, sikrer vi bedre vilkår for både lejere og udlejere – og det giver ejendomsbranchen de rette rammer til at investere i nye og eksisterende boligprojekter. Den langsigtede stabilitet, der følger med et bredt forlig, vil være gavnlig for alle. 

Undgå overregulering

Slutteligt så skal politikerne tilbage til et udmærket princip om, at hvis der tilføjes en regel, så fjernes der en anden. Vi er en enormt reguleret branche, og politikerne bør tænke sig godt om, før der kommer endnu mere regulering til. Et forslag om prioriteret byggerækkefølge ved boligprojekter fører intet godt med sig, og selvom jeg sagtens kan se, at intentionen har været god, så skal vi huske virkeligheden. Hvis de mindst rentable boliger skal bygges først, risikerer vi, at der slet ikke bygges. Og det kommer der ikke flere almene boliger af. 

Branchens stemme

Jeg har grundlæggende stor tiltro og tillid til vores politikere. De har en vision, og de skal bringe det ud i virkeligheden. Derfor ser jeg også frem til, at jeg kan tage disse forslag med, når vi mødes med landets politikere. 

For selvom jeg her har haft fokus på hullerne i osten, så skabes der også forandringer og forbedringer fra politikerne. Der blev lyttet til udfordringerne med pengetanksreglen, og derfor er jeg glad for, at der snart bliver lettere at lade en ejendom gå i arv til næste generation.

Dette indlæg blev første gang bragt i Ejendomswatch den 1. oktober 2024. 

Det sker