/ Nyheder / Kommunekasserne vokser mens erhvervslivet presses af ejendomsvurderingerne

Kommunekasserne vokser mens erhvervslivet presses af ejendomsvurderingerne

De foreløbige ejendomsvurderinger vil medføre markante stigninger i dækningsafgiften, og det truer lokale virksomheder. EjendomDanmark opfordrer til at fjerne kommunernes økonomiske incitament.

Af

Foto: EjendomDanmark

Mens vi bevæger os mod mørkere og koldere dage, er landets kommunalpolitikere ved at lægge sidste hånd på budgetterne for 2025. Mit håb er, at de har øje på den hastigt voksende snebold, der efterhånden truer med at udløse en decideret lavine. For med de foreløbige ejendomsvurderinger og den tilhørende dækningsafgift ser det ud til, at mange danske virksomheder har store skatteregninger i vente. Det viser en analyse, vi netop har færdiggjort i EjendomDanmark.

Med ejendomsvurderingerne følger nemlig en betydelig og skævt fordelt stigning i dækningsafgiften i flere af landets kommuner. Jeg frygter, at det vil dræne de lokale virksomheder for kapital, der ellers kunne have været investeret i lokalsamfundene eller den grønne omstilling.

En forældet skat, der rammer skævt

Dækningsafgiften blev indført i 1966 som en særlig ejendomsskat rettet mod erhvervsejendomme. Skatten skulle sikre, at virksomhederne betalte for de ekstra udgifter, deres tilstedeværelse i kommunerne skabte, såsom vedligeholdelse af veje og rengøring.

Selvom den forklaring ikke kan bruges længere, opkræves afgiften fortsat i 33 af landets kommuner. Det gælder primært for erhvervsejendomme i Hovedstadsområdet og omkring andre større byer, hvor betydelige beløb kan opkræves uden at disse inkluderes i den kommunale udligningsordning, der ellers gælder for stort set alle andre indtægter i en kommune.

Med andre ord får kommunerne incitament til at opkræve særskatten med udsigt til at øge deres egne indtægter på bekostning af de lokale virksomheder.

Inddrag dækningsafgiften i den kommunale udligning

Med beregninger på baggrund af de foreløbige vurderinger kan for eksempel Ishøj Kommune, når det nye skattesystem er fuldt indfaset, se frem til at få 180% mere i dækningsafgift i kommunekassen sammenlignet med 2021. Det svarer til cirka 23,5 mio. kr. årligt. I Brøndby Kommune ligger stigningen på 123%, imens den i Furesø Kommune er 93%.

Alt dette på trods af, at det aldrig var meningen, at det nye vurderingssystem skulle polstre kommunekasserne. Formålet var derimod at skabe et mere retvisende og tidssvarende grundlag for opkrævning af boligskatter.

De store procentvise stigninger skyldes, at dækningsafgiften er beregnet ud fra en forkert kommunal promille, der blev fastsat, før der var et korrekt vurderingsgrundlag på plads.

Det ville selvsagt være mest samfundsansvarligt at vinke definitivt farvel til dækningsafgiften, men jeg er klar over, at dette skridt måske ikke er så ligetil. Derfor foreslår EjendomDanmark, at dækningsafgiften inkluderes i udligningsordningen, så de kommuner, der opkræver skatten, ikke har økonomisk fordel ved at gøre det.

Som det ser ud nu, kan de hårdest ramte virksomheder se frem til en ekstra skatteregning på over 1. mio. kr. om året – det er en uholdbar byrde.

Tid til handling

Dækningsafgiften har udtjent sit formål, og det er tid til at modernisere systemet. Vi skal sikre, at denne utilsigtede konsekvens af ejendomsvurderingerne ikke bliver den snebold, der udløser lavinen for dansk erhvervsliv.

Hvis ingen skrider til handling, risikerer vi, at mange virksomheder må dreje nøglen om eller skære voldsomt i deres aktiviteter. Det vil ikke kun skade virksomhederne, men også de lokalsamfund, som er så afhængige af et stærkt erhvervsliv. 

Dette indlæg blev første gang bragt i Børsen den 30. september 2024. 

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.