/ Nyheder / Nordjylland skubber Midtjylland af pinden: Overtager stafetten som mest ejendomsvenlig

Nordjylland skubber Midtjylland af pinden: Overtager stafetten som mest ejendomsvenlig

Magisk lys, nationalparker og Nordens Paris. Der er meget nordjyderne kan bryste sig af, men nu kan regionen også fremhæve sig selv som Danmarks mest ejendomsvenlige. En pris Region Midtjylland ellers har kunnet pryde sig med de to foregående år.

Af

Foto: 7000, iStock

Kapløbet mellem Region Nordjylland, Region Midtjylland og Syddanmark er tæt. Nordjyderne tager dog pokalen på målstregen, når det handler om at kunne tilbyde de bedste rammer for at holde gang i kommunernes vækst og ejendomsinvesteringer. Det fremgår af EjendomDanmarks årlige undersøgelse af kommunernes ejendomsvenlighed.

I undersøgelsen bliver kommunerne blandt andet målt på sagsbehandlingstid for byggesager, antal ejendomsforbrydelser, herunder indbrud, hærværk og brandstiftelsen, og om kommunen er reguleret af boligreguleringsloven. Region Nordjylland klarer sig bedst på alle tre parametre.

Positiv udvikling

Region Nordjylland har en gennemsnitlig sagsbehandlingstid på byggesager på 39 dage – til sammenligning ligger den på 52 dage på landsplan. I forhold til sidste år er sagsbehandlingstiden faldet i regionen med 4,4 dage. Det samme gælder antallet af ejendomsforbrydelser, og så har regionen den færreste andel af regulerede kommuner. To af regionens kommuner ligger i top-10 over landets mest ejendomsvenlige, nemlig Thisted Kommune på en 6. plads og Vesthimmerlands Kommune på en 9. plads.

”Et grundfundament for at tiltrække vækst og ejendomsinvesteringer er, at der kan investeres i ejendomme og byggerier. Det er derfor glædeligt at se, at så mange kommuner i det nordjyske arbejder målrettet på at sikre gode vilkår for investorerne. At der er kamp til stregen mellem nogle af regionerne betyder, at stadig flere lægger sig i selen, og det er en rigtig positiv udvikling,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Byggesagsbehandling trækker ned

Region Midtjylland og Syddanmark ånder med en 2. og 3. plads Region Nordjylland i nakken. Den midtjyske region har ellers været landets mest ejendomsvenlige i både 2019 og 2020, men sagsbehandlingstiden for byggesager er det seneste år steget med næsten 6 dage, og byggesagsgebyret er steget med rundt regnet 18 kr./timen. Det trækker ned i undersøgelsen. Til gengæld tager regionen fem pladser i top-10, når det gælder de mest ejendomsvenlige kommuner i landet. Hedensted, Viborg, Herning og Skive lander på en 2., 3., 4. og 5. plads, mens Struer lander på en 7. plads.

Hovedstadskommuner skraber bunden

I bunden af undersøgelsen ligger Region Sjælland og Region Hovedstaden, hvor hovedstaden endnu engang ender på sidste pladsen. Kommuner under Region Hovedstaden tager otte ud af ti pladser, når det kommer til de dårligst placerede kommuner i undersøgelsen. Der er dog fremgang at spore blandt nogle af kommunerne i regionen – bl.a. Ishøj, der har valgt at sløjfe byggesagsgebyret. Sidst år tog de ellers 500 kr./timen. Jannick Nytoft roser kommunen for at bevæge sig i en mere ejendomsvenlig retning:

“En fjernelse af byggesagsgebyret vil gøre underværker for ejendomsvenligheden. Kommuner, der skuer ned for skatter og afgifter, bidrager til en øget økonomisk aktivitet og investeringslyst til fordel for kommunen selv, dens borgere og virksomheder,” siger han.

Region Hovedstaden klarer sig overordnet dårligt på fem ud af seks parametre. Kommunernes grundskyld er høj, sagsbehandlingstid på byggesager ligger på gennemsnitligt 67 dage. Det er 15 dage mere end landsgennemsnittet. Byggesagsgebyret ligger 30 kr./pr. time højere end landsgennemsnittet, der er 462 kr./pr. time. Også når det kommer til dækningsafgiften, skraber Region Hovedstaden bunden. Dækningsafgiften ligger i gennemsnit på 7,6 promille. Til sammenligning ligger alle andre regioner under 1 promille. Derudover er mange kommuner Hovedstaden reguleret.

Inspirationskatalog til kommunerne

EjendomDanmark har op mod kommunalvalget udarbejdet et inspirationskatalog med 14 forslag til kommunalpolitikerne, der kan skabe endnu bedre lokale rammer for et grønne, rigere og mere sammenhængende Danmark. Forslagene lyder bl.a. på at fjerne dækningsafgiften, men der er også bud på, hvordan kommunerne kan optimere deres byggesagsbehandlingstid. Rådene lyder bl.a. på en bedre rådgivning, løbende dialog, og at man som ansøger kun møder én sagsbehandler.

Læs kataloget 

Fakta om undersøgelsen

Det er tiende år i træk, EjendomDanmark måler på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner. Kommunerne måles på forhold, de selv har indflydelse på, og som har betydning for ejendommene. Ud over grundskyld tæller dækningsafgift, om kommunens private lejeboliger er reguleret eller ej, sagsbehandling for byggesager, byggesagsgebyrer og antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud).

Igen i år ligger de jyske kommuner generelt lunt i svinget og tager ni ud af ti pladser i top-10. Billund tager førertrøjen, mens Viborg får en tredjeplads.

På landsplan går det overordnet en smule bedre på tre ud af de seks parametre, der indgår i undersøgelsen i forhold til sidste år. På den positive side fortsætter antallet af ejendomsforbrydelser med at falde og ligger nu historisk lavt. Ejendomsforbrydelser er faldet med 13 procent på landsplan. Hvor timeprisen på byggesager steg sidste år, falder den nu en smule. I gennemsnit er timepriserne faldet med 6 kr. Også dækningsafgiften er faldende, men der er tale om relativt små ændringer.

Grundskylden og rækken af regulerede kommuner ligger stabilt i forhold til sidste år, men sagsbehandlingstiden for byggesager bevæger sig til gengæld fortsat i en negativ retning. Byggesagsbehandlingstiden er steget fra 48 dage til 51 dage i gennemsnit.