/ Nyheder / EjendomDanmark: Større fokus på bygninger på klimatopmøde

EjendomDanmark: Større fokus på bygninger på klimatopmøde

Netop nu samles verdens ledere i den skotske by Glasgow for at finde løsninger på klimaudfordringerne. Også bygninger og ejendomme er på dagsordenen – men desværre slet ikke med den vægt, som temaet fortjener. I ejendomsbranchen står man klar til hjælpe den grønne omstilling på vej.

Af

Det er i bygninger, at det daglige liv leves, og det er i bygninger, at en stor del af den økonomiske aktivitet foregår. Derfor er det også i bygninger, at en stor del af vores energiforbrug finder sted, og bygninger står da også for op mod 40 pct. af det samlede energiforbrug.

På den baggrund undrer det EjendomDanmark, at der ikke er et større fokus på bygningernes rolle i den grønne omstilling, når politikerne netop nu mødes til klimatopmøde i Glasgow.

”Grønnere bygninger og klogere ejendomme er en nøgle til et mere bæredygtigt samfund. Derfor er det oplagt, at man også politisk får et stærkere fokus på bygninger, når snakken falder på den grønne omstilling. Men i Glasgow kommer det byggede miljø først på dagsordenen på klimatopmødets dag 12 – som det allersidste tema,” siger adm. direktør i EjendomDanmark, Jannick Nytoft.

Afgørende for et bæredygtigt samfund

Grønnere ejendomme er afgørende for samfundets bæredygtighed på mange måder. Ikke mindst fordi energieffektiviseringer er en af de hurtigste og mest effektive veje til at sikre et lavere klimaaftryk.

Det er også, fordi bygninger skal tænkes med, når der skal gøres plads til bedre affaldssortering, bygges anlæg til håndtering af større mængder regnvand, opbygges en infrastruktur til opladning af elbiler og meget andet.

”Når vi taler bæredygtighed, kan vi ikke komme uden om at kigge på vores ejendomme. Både dem, vi allerede har, og dem, der kommer til. Og hvis vi skal nå målet om et mere bæredygtigt samfund, skal der investeringer til – også mere end i dag. Derfor bør det være en politisk topprioritet at skabe bedre rammer for grønne investeringer i ejendomme både i Danmark og globalt. Det burde være en topprioritet for politikerne på klimatopmødet i Glasgow,” siger Jannick Nytoft.

Ejendomsbranchen er klar

Den danske ejendomsbranche står klar til at investere grønt, men rammerne skal på plads, hvis der for alvor skal skub i de grønne investeringer.

”I den danske ejendomsbranche har vi forstået, at vi spiller en betydelig rolle i den grønne omstilling. Og det ansvar tager vi på os. Men den gode vilje er ikke helt nok; rammevilkårene skal også på plads,” siger Jannick Nytoft.

EjendomDanmark har tidligere præsenteret oplægget ”Vejen til grønnere ejendomme i Danmark”, ligesom EjendomDanmark sidder i Rådet for Energieffektiv omstilling, der rådgiver regeringen.

Kontakt

Cecilie Lund Vinther

Underdirektør

Cand.comm. / Journalist