/ Nyheder / Hvordan skal huslejenævnene styrkes?

Hvordan skal huslejenævnene styrkes?

En ny rapport ser nærmere på organiseringen af de danske huslejenævn. Styrkelsen er positiv, men der er også torne blandt forslagene.

Af

En ny rapport ser på, hvordan huslejenævnene kan styrkes. Foto: -Robbie-, istock

Onsdag kunne indenrigs- og boligministeriet offentliggøre en ny rapport med løsningsforslag til, hvordan huslejenævnene bedre kan organiseres. 

Arbejdet udspringer af boligindgrebet, der som bekendt var en aftale mellem regeringen (Socialdemokratiet), Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet. Som en del af indgrebet, blev der nedsat et udvalg, som skulle se nærmere på, hvordan man kunne “professionalisere arbejdet i huslejenævnene, sikre kortere og mere ensartet sagsbehandling på tværs af landet og styrke lejernes retssikkerhed.”

Det udvalg, hvor der sad repræsentanter med fra lejersiden, udlejersiden, huslejenævnene, GI og KL, har nu afleveret deres rapport. 

Alle vinder på styrkede huslejenævn

Der er i rapporten flere forslag, der har til hensigt at styrke huslejenævnene ved fx at give bedre oplærings- og videndelingsmuligheder. Det er da grundlæggende også EjendomDanmarks holdning, at det vil komme alle parter til gavn, hvis huslejenævnene styrkes. Det gælder både ift. kortere sagsbehandlingstider, information om baggrunden for afgørelser samt kompetencer i nævnene. 

Det er dog samtidig væsentligt, at der ikke rykkes ved retssikkerheden for hverken lejere eller udlejere. Det kan ske, hvis et politisk flertal følger forslag, der vil begrænse mulighederne for at få afgørelser prøvet ved domstolene. I EjendomDanmark ser man med bekymring på, at hverken Justitsministeriet eller Domsstolsstyrelsen er har været inddraget i forslag, der lægger op til en begrænsning af domstolenes mulighed for fri bevisførelse. 

Derudover bemærker EjendomDanmark følgende omkring forslagene: 

  1. Det er vigtigt, at ændringer gennemføres med et bredt flertal i respekt for lejelovsforliget, der blev indgået i 2014. Det er samme forlig, der udmønter sig i en kommende sammenskrivning af lejelovene.
  2. Det er væsentligt, at alle ændringer bliver gennemført med forståelse for det kommunale selvstyre, så de stadig har et rum til at tilpasse deres unikke vilkår.
  3. Endelig gør EjendomDanmark opmærksom på, at kommuner, hvor der hverken er boligmangel, eller hvor der kun findes få private udlejningsejendomme, bør overveje at afregulere. Dette vil give et mere enkelt regelsæt, som vil gøre det lettere at træffe afgørelser i huslejenævnene og derigennem øge retssikkerheden.

Rapport fra Udvalget for huslejenævnenes organisering