/ Nyheder / Ejendomsvenlighed 2019: Thisted er ny Danmarksmester

Ejendomsvenlighed 2019: Thisted er ny Danmarksmester

I årets undersøgelse af ejendomsvenligheden vinder Thisted Kommune foran Skive og Herning, mens årets højdespringer er Vejle, der hopper næsten tres pladser frem.

Af

Thisted Kommune er den mest ejendomsvenlige anno 2019. Foto: perreten, istock

For ottende år i træk har EjendomDanmark undersøgt de danske kommuners ejendomsvenlighed – altså hvor gode vilkår ejendommene har ude i kommunerne.

For ejendommene er den glædelige nyhed, at det overordnet set går langt bedre med ejendomsvenligheden i år end sidste år. For på tre af de seks målte parametre er der sket forbedringer, på to er det gået tilbage, mens der på det sidste parameter – antallet af ikkeregulerede kommuner – ikke er sket ændringer siden sidste år.

Gode nyheder

Overordnet er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid steget med næsten ni dage – på trods af at 25 af landets 98 kommuner har fået reduceret den – mens det gennemsnitlige timegebyr på behandling af byggesager er faldet med syv kr. til 462 kr. Også mængden af ejendomsforbrydelser falder i år og er på det laveste niveau, siden undersøgelsen første gang blev offentliggjort.

Det er også glædeligt, at otte kommuner har sænket dækningsafgiften, så 60 kommuner nu ikke opkræver den omdiskuterede skat. Der var kun to kommuner, der hævede grundskylden, mens ingen valgte at sænke den.

Thisted vinder

Øverst på ejendomsvenlighedens podieskammel står Thisted Kommune, mens Skive er på andenpladsen, og Herning er på tredjepladsen. Thisted har også tidligere klaret sig flot i undersøgelsen med to tredjepladser de seneste to år, men Thisteds fremmarch på listen i år skyldes flere aspekter.

Blandt andet har kommunen forkortet sagsbehandlingstiden med fire dage, så den nu har landets tredjekorteste behandlingstid. Der er hverken timepris på sagsbehandlingen eller dækningsafgift på erhvervsejendomme, og så er antallet af ejendomsforbrydelser lavt.

Grundskylden er ikke blandt de laveste, men til gengæld er Thisted i forhold til boligreguleringsloven en ikkereguleret kommune.
Det har været afgørende. For havde årets nummer to – Skive Kommune – også været en ikkereguleret kommune, ville de to kommuner have skiftet plads.

Mindst ejendomsvenlig

I den anden ende af skalaen finder man på årets sidsteplads Allerød Kommune, som også tidligere har befundet sig i den tunge ende af feltet.

At Allerød får en bundplacering i år, skyldes, at sagsbehandlingstiden er steget yderligere fra et i forvejen højt niveau, og at timeprisen er blevet hævet. Dækningsafgiften i Allerød Kommune er på ni promille, og niveauet for ejendomsforbrydelser er højere end gennemsnittet. Til gengæld er grundskylden på 22,75 promille blandt den bedste fjerdedel.

Årets højdespringer

Men der er altid plads til forbedring, og det er årets højdespringer – Vejle Kommune – et bevis på. Kommunen går fra en placering som nummer 71 sidste år til 12.-pladsen i år. Den primære årsag til den flotte forbedring er, at Vejle har sænket dækningsafgiften fra 4,25 promille til nul. Kommunen skal dog ikke hvile på laurbærrene, for der er stadig plads til forbedringer. Timeprisen for sagsbehandling er 750 kr. og dermed den tiendehøjeste i landet. Samtidig har ejendomsforbrydelserne i kommunen været stigende – modsat den generelle tendens landet over.

Denne artikel er oprindeligt bragt i magasinet EJENDOM