/ Nyheder / Comeback: Skive Kommune vinder sølv i ejendomsvenlighed

Comeback: Skive Kommune vinder sølv i ejendomsvenlighed

Skive Kommune har generobret 2. pladsen i undersøgelsen af landets mest ejendomsvenlige kommuner. Kun reguleringen af lejeboligmarkedet afholder Skive fra at tage førstepladsen.

Af

Foto: Unsplash, chuttersnap

Skive Kommune brillerer, når det handler om at skabe gode rammer for brugere af danske ejendomme. Kommunen er nemlig Danmarks anden mest ejendomsvenlige. Det viser en ny undersøgelse af EjendomDanmark. 

Den flotte placering skyldes, at kommunen har en lav grundskyld, ingen dækningsafgift, få ejendomsforbrydelser og både byggesagsbehandlingstiden samt timeprisen for sagsbehandling ligger lavt. Det er fem ud af seks parametre, kommunerne vurderes ud fra i undersøgelsen.

God ramme for vækst og udvikling

Skive har i 2019 klatret op ad ranglisten og generobret 2. pladsen efter at være rykket ned på en 5. plads i 2018. Kommunen har siden undersøgelsens begyndelse været at finde på top-10 over de mest ejendomsvenlige kommuner og har længe gået foran for gode rammer i ejendomssektoren.

“Skive Kommune gør det virkelig godt i undersøgelsen. Det er tydeligt, at kommunen forstår, at ejendomsvenlighed og gode forhold på boligområdet gavner både borgerne, erhvervslivet og kommunen,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Det glæder Peder Christian Kirkegaard (V), borgmester i Skive Kommune meget, at Skive igen markerer sig som en stærk erhvervskommune, denne gang med en andenplads i EjendomDanmarks måling af ejendomsvenlighed:

“Vi prioriterer vores samarbejde med erhvervslivet højt, hvilket blandt andet kommer til udtryk i en effektiv og professionel sagsbehandling i byggesager. Desuden er det naturligt for os, at vi som kommune har en lav grundskyld og ingen dækningsafgift, fordi vi dermed bidrager til at give vores lokale erhvervsdrivende en god ramme for at skabe vækst og udvikling,” siger han.

Reguleret lejeboligmarked trækker ned 

Faktisk klarer Skive sig så godt i undersøgelsen, at kommunen havde taget guldmedaljen fra Thisted, hvis Skive blot havde fjernet reguleringen på det private lejeboligmarked i kommunen. Netop dette sjette parametre trækker ned i Skives samlede resultat. 

Det er vigtigt, at kommunerne prioriterer ejendomsvenlighed og gode forhold for brugerne, fordi boliger og erhvervsejendomme er med til at holde gang i kommunens økonomi og beskæftigelse. Ønsker Skive Kommune at forbedre sin placering, kan kommunen med fordel sløjfe reguleringen af det private lejeboligmarked, mener Jannick Nytoft:

“Skive Kommune er tilbage i top-3 og er virkelig tæt på at vinde titlen som Danmarks mest ejendomsvenlige kommune. Min opfordring er, at Skive bør droppe reguleringen af de private lejeboliger, så får de måske guldmedaljen næste gang.”

De jyske byer sejrer

Det er ottende år i træk, at EjendomDanmark undersøger ejendomsvenligheden ved at måle på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner. Forholdene, der vurderes ud fra, har kommunerne selv indflydelse på.

Igen i år er det de jyske byer, der klarer sig bedst. Således tager Thisted Kommune førstepladsen, Skive Kommune andenpladsen og Herning Kommune tredjepladsen. Faktisk er det først på 8. pladsen, hvor Assens er placeret, at en ikke-jysk kommune indfinder sig på listen. 

Bundplaceringerne går til de sjællandske kommuner, og i år er sidstepladsen gået til Allerød Kommune. I toppen af listen er det særligt de midtjyske byer, der har indtaget pladserne i år. Region Midtjylland løber altså med titlen som den mest ejendomsvenlige af de fem regioner.

Landets kommuner er blevet mere ejendomsvenlige

Det samlede landsresultat i undersøgelsen viser, at kommunerne generelt har forbedret ejendomsvenligheden set i forhold til 2018. Tre forhold er forbedret, både timeprisen i byggesagsgebyrer, dækningsafgift og ejendomsforbrydelser er alle faldet. 

Omvendt er to forhold forværret siden sidst, både grundskylden og sagsbehandlingstiden er nemlig steget. Der er ingen ændringer ved kommunernes regulering af lejeboliger.

Om undersøgelsen

Kommunerne vurderes ud fra parametrene:

  • Dækningsafgift
  • Grundskyld
  • Om kommunes private lejeboliger er reguleret eller ej
  • Sagsbehandlingstiden for byggesager
  • Byggesagsgebyrer
  • Antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) per 100.000 bygningskvadratmeter


Kommunernes rangering på hvert enkelt parameter sammenregnes til en placering på den samlede rangliste, som går fra et til 98, hvor et er den bedste placering. Endvidere sammenlignes udviklingen i de forskellige parametre i forhold til året før. Parametrene er vægtet af EjendomDanmark.

Kommunerne er derudover tildelt strafpoint. Antallet af strafpoint er afhængigt af kommunens rangering på de forskellige parametre. Jo færre strafpoint, jo højere placering.

Top og bund

Top-10

Bund-10

Thisted

1

Bornholm

89

Skive

2

Gladsaxe

90

Herning

3

Hørsholm

91

Struer

4

Hvidovre

92

Vesthimmerland

5

Albertslund

93

Billund

6

Mariagerfjord

94

Haderslev

7

Dragør

95

Assens

8

Rudersdal

96

Ikast-Brande

9

Rødovre

97

Vejen

10

Allerød

98

Kilde: Danmarks Statistik, Kommunernes Landsforening, Dansk Byggeri, EjendomDanmark og EjendomDanmarks egne beregninger.

Anm. Parametrene, som indgår i undersøgelsen, er: Dækningsafgift, grundskyld, sagsbehandlingstid for byggesager, byggesagsgebyrer, om kommunen har valgt at regulere huslejerne eller ej og ejendomsforbrydelser. Ejendomsforbrydelser er opgjort som antallet af anmeldte sager om indbrud, hærværk og brandstiftelse i tredje og fjerde kvartal 2018 samt første og andet kvartal 2019, per 100.000 m2 ejendomsareal i hver kommune. Der er endvidere medtaget ændringen i forhold til året før for hvert parameter. Parametrene er vægtet af EjendomDanmark, og rangeringen afhænger af den valgte vægtning.

Kontakt