/ Nyheder / 2020 var et hårdt år, men der er god grund til at tro på fremtiden

2020 var et hårdt år, men der er god grund til at tro på fremtiden

Et nyt år er tid til at se fremad, selvom der er bagage med fra 2020. Ejendomsbranchen forventer tab, men der er også en stædig tro på fremtiden. Behovet for boliger er der fortsat, og mange er gået langt for at finde løsninger for butikkerne.

Af

Dronebillede af Island Brygge, København. Foto af jonathanfilskov-photography

Sidste år var hårdt på sundhedsfronten. Det var et mørkt år for dansk økonomi. Og ganske som i mange andre brancher har ejendomsbranchen kunnet se, hvordan udsigterne blev mere dystre, som året gik. Men selvom et svært år er afsluttet, er der stadig grund til optimisme, mener Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark. Der har nemlig også været en stor vilje til at finde løsninger og så er der mere end nogensinde brug for, at man moderniserer bygningerne, så de kan imødekomme ændrede behov:

”Hele verden har stået i en usædvanlig situation, men det får den ikke til at stå stille. Alle har forholdt sig til coronaen og dens følgevirkninger. Der har dog også været et bemærkelsesværdigt fokus hos mange samarbejdspartnere på at bevare så mange gode, virksomheder som muligt. Ligesom den store velvilje fra udlejerne har holdt hånden under mange butikker og restauranter,” siger Jannick Nytoft.

”Derfor er der også grund til at tro på fremtiden i vores branche. Danskernes behov for boliger, lagerlokaler og moderne kontorer forsvinder ikke. Ejendomsbranchen står i forvejen i midt i en transformation på mange områder, og fx er den øgede digitalisering nok i stigende grad speedet op.” Samtidig understreger han dog, at heller ikke ejendomsbranchen er gået urørt gennem 2020. En helt ny undersøgelse viser således, at investorerne efter et år, hvor intet har været, som det plejer, forventer tab i omegnen af 30-40 milliarder kroner.

Fra fysisk butik til netbutik

Det er blandt andet en stigende onlinehandel, der har hjulpet de erhvervsdrivende med at finde midlertidigt fodfæste. Men med flere nedlukninger er der mange butikker og restauranter, der har overlevet på udlejernes, kreditorernes og hjælpepakkernes nåde. Og kigger investorerne i spåkuglen, er det ifølge den nye analyse forventningen, at nogle butikker ikke vil klare sig:

”Det ændrer ikke på, at der er et stærkt incitament for at bevare erhvervslejerne. Derfor har udlejerne udvist en sjælden stor fleksibilitet. Lukker en butik, bliver det ifølge investorerne sværere end tidligere at finde en ny lejer til de tomme lokaler. Kan så mange butikker som muligt klare sig, indtil coronaen – nok hjulpet på vej af vaccinerne – slipper sit tag, så alle stærkere,” siger Jannick Nytoft. Han påpeger, at det også vil kræve nytænkning fra lejere, udlejere og samfundet som helhed, hvis tomme lokaler skal have nye funktioner i fremtiden.

Kom på kursus

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.

Efterspørgsel på lejeboliger

Men mens butikkerne får kunstigt åndedræt, har boligmarkedet – herunder lejeboligerne – ikke haft brug for hjælp til at holde pusten oppe. Tværtimod. Tomgangen for lejeboliger er faldende, og ved årets udgang var den faldet 0,5 procentpoint siden sommeren. Investorerne har da også større forventninger til netop boligområdet. Den fremgang og tiltro er ikke mindst båret frem af et boligmarked, der mod alle forventninger har sat tempoet op.

Buldrende boligmarked

”2020 blev et rigtigt bolig-år og intet tyder på, at det ikke også kommer til at være tilfældet i 2021. Vores bolig betyder rigtigt meget og om muligt endnu mere i en sundhedskrise, hvor der er fokus på det nære. Den store efterspørgsel er på alle typer af boliger – nogle vil eje, andre vil leje. Nogle vil have en have, mens andre vil bo moderne og have fleksibilitet,” siger Mikkel Høegh, afdelingsdirektør i Jyske Realkredit.

Netop fleksibiliteten er lejeboligernes styrke, mener Jannick Nytoft. Det er blevet endnu tydeligere i en tid, hvor mange har været mere hjemme end nogensinde før: ”Når der er tryk på, er der også mange, der trækker stikket på boligkøbet og flytter i en lejebolig, mens de afventer udviklingen. Det er netop derfor, det er så vigtigt, at vi har en bred palette af boligformer, så der er noget til alles behov. Det er her, at vi som branche skal vise omverdenen, hvorfor vi er så samfundsvigtig.”

Fremtidsudsigterne

Da der er et tungt åg fra året før, kan der stadig komme udfordringer i 2021; ikke mindst da coronaen stadig fylder. Mikkel Høegh kalder den økonomiske situation for ”ganske speciel”, fordi restriktionerne følger sundhedsudviklingen, og derfor rulles ud og tilbage løbende: ”Vi står i en økonomisk krise, hvor ledigheden stiger, og væksten falder, som følge af restriktioner. Men vi lærte i 2020, at økonomien hurtigt retter sig, når restriktionerne ophører,” siger han