/ Nyheder / Til kamp for respekten for ejendomsbranchen

Til kamp for respekten for ejendomsbranchen

Ejendomsbranchen bidrager til samfundet på mange parametre. EjendomDanmarks direktør sætter i dette debatindlæg ord på, hvorfor branchen er så vigtig.

Af

Det er måske et lidt storladent postulat, men ikke desto mindre er det sandt. I knap et år har jeg fået lov til at møde og repræsentere branchen på blandt andet den politiske scene. I den tid har jeg mødt utrolig mange mennesker, der alle på deres egen måde er ambitiøse, visionære, ordentlige og langsigtede i deres syn på både forretning og ejendomme. Jeg ser og møder en virkelighed, der er langt fra den, vi til tider ser beskrevet i medierne – aktuelt i titlen på en DR-Dokumentar om beboerne i Den Sønderjyske By.

Alle i branchen er sandsynligvis bekendt med historien om Den Sønderjyske By. Og alle i branchen har nok også mere end en enkelt gang hørt enten sig selv, deres arbejdsplads eller bare branchen som en helhed blive omtalt med unødigt nedladende ord som spekulanter eller bolighajer. Betegnelser der i min optik er meget langt fra virkeligheden. For ejendomsbranchen bidrager til den grønne omstilling. Til samfundet. Til vores lejere.

En vigtig brik i samfundet

137.000 arbejdspladser i Danmark understøttes af ejendomsbranchen. Vi er rigtig mange mennesker, hvis arbejdsliv florerer om det at udvikle, eje og administrere ejendomme. Mange mennesker som bruger mange af ugens timer på at sikre, at danskerne arbejder og lever i rammer tilpasset nutiden.

Tillige bidrager ejendomsbranchen med hele 161 mia. kr. om året til Danmarks BNP, så der hersker ingen tvivl om, at de danske ejendomsvirksomheder er af stor samfundsmæssig betydning. Der betales skat til fællesskabet, der udvikles byer til fremtiden, og der er et massivt fokus på at gøre de danske ejendomme mere bæredygtige og klimavenlige. For branchen spiller en nøglerolle på nogle af de vigtigste dagsordener: Klima og social ansvarlighed for blot at nævne et par af dem.

Der er et utal af gode initiativer i branchen. Og når jeg hører om disse, får jeg som så mange andre et meget lysere blik på fremtiden – selv på en kold februardag. Netop det håber jeg holder gejsten oppe, også når vi bliver brugt som skræmmebillede.

Bruges som et modbillede

Jeg og mine kolleger hos EjendomDanmark er naturligvis opmærksomme på, at branchen også bevidst bruges som et modbillede. Den slags kan der nemlig spilles op imod. For mange i branchen er det frustrerende, at fortællingen har mange blinde vinkler og ikke viser virkeligheden.

Der findes ikke gratis veje til flere boliger. Der findes ikke omkostningsfrie renoveringer. Og der kan ikke skabes forandringer mod nulemission, hvis ikke der investeres.

Vi skal naturligvis være vores ansvar bevidst, men vi er som samfund også nødt til at anerkende privat boligudlejning som en vare på lige fod med mange andre. For at sikre et stabilt lejemarked, skal der skabes initiativer, der giver incitamenter til at investere og drive professionel privat boligudlejning. På den måde sikrer vi kvaliteten af boligerne, ligesom der skabes økonomisk vækst i samfundet. Og hvis vi ønsker private udlejningsboliger med høj kvalitet, trygge omgivelser og venlige naboer, er det nødt til at være økonomisk rentabelt at drive professionel udlejningsvirksomhed, ligesom det er økonomisk rentabelt for bageren at sælge brød eller for supermarkederne at sælge dagligvarer. Langt de fleste danskere betaler i dag også glædeligt ind til deres pensionskasser, der investerer i ejendomme, så vores pensionsopsparing gror, og vi kan se afkast, der skal sikre os i pensionsalderen.

Et mangfoldigt boligmarked

Vi har samtidig brug for et mangfoldigt og mobilt boligmarked, hvor familier og andre med behov for plads kan finde den, mens andre måske rykker videre, når livet skifter spor, og pladskravene er anderledes. I dag er det danske boligmarked på nogle måder ganske låst, men fremfor at finde lappeløsninger, så handler det om at have en ambitiøs og realistisk vision, hvor vi ser på, hvordan vi skaber plads til alle – og lader alle boligformer blomstre på deres præmisser.

Der findes ingen lette løsninger. Men et glimrende udgangspunkt er altid respekt og ordentlighed. Vi skal ikke lade os kue, når vi igen ser os omtalt med nedladende betegnelser. Vi skal i stedet i endnu højere grad vise vores samfundsværd og betydning.

Ejendomsbranchen er vigtig. Ejendomsbranchen er visionær. Ejendomsbranchen er en del af løsningen.

 

Dette indlæg blev første gang bragt på Ejendomswatch.dk d. 28. februar 2023.

Could not find post with assigned ID

Det sker

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.