/ Nyheder / Til kamp for respekten for ejendomsbranchen

Til kamp for respekten for ejendomsbranchen

Ejendomsbranchen bidrager til samfundet på mange parametre. EjendomDanmarks direktør sætter i dette debatindlæg ord på, hvorfor branchen er så vigtig.

Af

Det er måske et lidt storladent postulat, men ikke desto mindre er det sandt. I knap et år har jeg fået lov til at møde og repræsentere branchen på blandt andet den politiske scene. I den tid har jeg mødt utrolig mange mennesker, der alle på deres egen måde er ambitiøse, visionære, ordentlige og langsigtede i deres syn på både forretning og ejendomme. Jeg ser og møder en virkelighed, der er langt fra den, vi til tider ser beskrevet i medierne – aktuelt i titlen på en DR-Dokumentar om beboerne i Den Sønderjyske By.

Alle i branchen er sandsynligvis bekendt med historien om Den Sønderjyske By. Og alle i branchen har nok også mere end en enkelt gang hørt enten sig selv, deres arbejdsplads eller bare branchen som en helhed blive omtalt med unødigt nedladende ord som spekulanter eller bolighajer. Betegnelser der i min optik er meget langt fra virkeligheden. For ejendomsbranchen bidrager til den grønne omstilling. Til samfundet. Til vores lejere.

En vigtig brik i samfundet

137.000 arbejdspladser i Danmark understøttes af ejendomsbranchen. Vi er rigtig mange mennesker, hvis arbejdsliv florerer om det at udvikle, eje og administrere ejendomme. Mange mennesker som bruger mange af ugens timer på at sikre, at danskerne arbejder og lever i rammer tilpasset nutiden.

Tillige bidrager ejendomsbranchen med hele 161 mia. kr. om året til Danmarks BNP, så der hersker ingen tvivl om, at de danske ejendomsvirksomheder er af stor samfundsmæssig betydning. Der betales skat til fællesskabet, der udvikles byer til fremtiden, og der er et massivt fokus på at gøre de danske ejendomme mere bæredygtige og klimavenlige. For branchen spiller en nøglerolle på nogle af de vigtigste dagsordener: Klima og social ansvarlighed for blot at nævne et par af dem.

Der er et utal af gode initiativer i branchen. Og når jeg hører om disse, får jeg som så mange andre et meget lysere blik på fremtiden – selv på en kold februardag. Netop det håber jeg holder gejsten oppe, også når vi bliver brugt som skræmmebillede.

Bruges som et modbillede

Jeg og mine kolleger hos EjendomDanmark er naturligvis opmærksomme på, at branchen også bevidst bruges som et modbillede. Den slags kan der nemlig spilles op imod. For mange i branchen er det frustrerende, at fortællingen har mange blinde vinkler og ikke viser virkeligheden.

Der findes ikke gratis veje til flere boliger. Der findes ikke omkostningsfrie renoveringer. Og der kan ikke skabes forandringer mod nulemission, hvis ikke der investeres.

Vi skal naturligvis være vores ansvar bevidst, men vi er som samfund også nødt til at anerkende privat boligudlejning som en vare på lige fod med mange andre. For at sikre et stabilt lejemarked, skal der skabes initiativer, der giver incitamenter til at investere og drive professionel privat boligudlejning. På den måde sikrer vi kvaliteten af boligerne, ligesom der skabes økonomisk vækst i samfundet. Og hvis vi ønsker private udlejningsboliger med høj kvalitet, trygge omgivelser og venlige naboer, er det nødt til at være økonomisk rentabelt at drive professionel udlejningsvirksomhed, ligesom det er økonomisk rentabelt for bageren at sælge brød eller for supermarkederne at sælge dagligvarer. Langt de fleste danskere betaler i dag også glædeligt ind til deres pensionskasser, der investerer i ejendomme, så vores pensionsopsparing gror, og vi kan se afkast, der skal sikre os i pensionsalderen.

Et mangfoldigt boligmarked

Vi har samtidig brug for et mangfoldigt og mobilt boligmarked, hvor familier og andre med behov for plads kan finde den, mens andre måske rykker videre, når livet skifter spor, og pladskravene er anderledes. I dag er det danske boligmarked på nogle måder ganske låst, men fremfor at finde lappeløsninger, så handler det om at have en ambitiøs og realistisk vision, hvor vi ser på, hvordan vi skaber plads til alle – og lader alle boligformer blomstre på deres præmisser.

Der findes ingen lette løsninger. Men et glimrende udgangspunkt er altid respekt og ordentlighed. Vi skal ikke lade os kue, når vi igen ser os omtalt med nedladende betegnelser. Vi skal i stedet i endnu højere grad vise vores samfundsværd og betydning.

Ejendomsbranchen er vigtig. Ejendomsbranchen er visionær. Ejendomsbranchen er en del af løsningen.

 

Dette indlæg blev første gang bragt på Ejendomswatch.dk d. 28. februar 2023.

Could not find post with assigned ID