/ Om ejendomsbranchen / Gode råd til boligsøgende

Gode råd til boligsøgende

Der er mange om buddet i særligt landets største byer. Derfor har EjendomDanmark samlet en række råd til alle, der søger efter en lejebolig.

Der er mange, der søger efter en lejebolig i særligt landets største byer. Hovedparten af dem finder deres nye hjem hos en professionel udlejer, der følger regler og lovgivning. 

Men et presset boligmarked betyder også, at enkelte brodne kar har held med at snyde boligsøgende. Derfor har EjendomDanmark samlet en række råd til boligsøgende, så de kan styre uden om dem, der alene er ude på at snyde. 

7 gode råd

1. Hvem ejer boligen?

Vælger du at leje din bolig gennem en professionel ejer eller administrator, er der ofte styr på formalia.  

Du bør dog alligevel være opmærksom på ejerskabet til af den ejendom, hvor  din kommende bolig ligger – og det kan du med fordel undersøge på forhånd.

tinglysning.dk eller ois.dk kan du se, hvem der ejer og administrerer ejendomme, og det kan du holde op med dokumentation fra den person, der vil udleje boligen til dig. 

2. Se boligen i virkeligheden

Aftal med din kommende udlejer at se boligen, før du skriver under på en lejeaftale.

Vi anbefaler også, at du ikke overfører penge til udlejer, før du har set boligen og indgået en aftale med en dato for de første indbetalinger.

3. Overfør penge elektronisk

Professionelle ejere og administratorer vil gerne modtage alle beløb via en elektronisk indbetaling eller kontooverførsel. Det giver en tryghed for begge, fordi der er dokumentation for din indbetaling.

Du skal aldrig betale kontante beløb ved fremvisningen eller som en betingelse for, at du må underskrive en lejeaftale. 

4. Hav styr på krav og forventninger

Der er mange om buddet, så juster dine krav og forventninger – det gør boligjagten lettere. Udvid fx søgeområdet geografisk.

5. Læs dokumenterne grundigt

Er den lejlighed, du så, den samme som den, du har fået kontrakt på? Og fremgår de korrekte beløb du skal betale ved din indflytning?

Du bliver nødt til at læse din kontrakt grundigt igennem for at være sikker. Få hjælp, hvis du er i tvivl om, hvad du skriver under på.

6. Dokumenter stand ved indflytning

Gennemgå lejemålet, når du flytter ind – og dokumenter det. Professionelle ejere og administratorer skal gennemføre et syn af boligen, som du skal indkaldes til – men du har også 14 dage efter indflytning til at give besked til udlejer om fejl og mangler. 

7. Vær opmærksom på portaler

Før du overhovedet når til kontakten med udlejer, skal du finde ud af, hvor der er ledige boliger.

Det er en rigtig god ide at holde øje med de ejere og administratorer, du ved, der udlejer i dit ønskede område. Rigtig mange udbyder ledige lejeboliger på deres egen hjemmeside eller portaler, hvor de typisk kan tilgås gratis.

Det er dog ikke alle ledige lejemål, der kan findes på den facon. Her kan det være et godt alternativ at købe adgang til en portal, der har flere annoncer oppe om ledige lejemål. Før du betaler, bør du dog undersøge hjemmesiden grundigt. Der har desværre været eksempler på, at der også bliver snydt her. Så google, tjek trustpilot, og spørg i dit netværk efter anbefalinger.