/ Nyheder / Vinderne af Renoverprisen 2023 er kåret

Vinderne af Renoverprisen 2023 er kåret

I år går prisen til et projekt, der har formået at give en historisk bygning nyt formål.

Af

Vinderne af Renoverprisen 2023 er fundet.

For 11. gang blev en vinder af Renoverprisen fundet. I år gik prisen til Rudkøbing Gamle Skole på Langeland, hvor flere tidligere elever nu har fået lov at vende tilbage til den gamle skole – denne gang som beboere i de 22 nye seniorboliger, som bygningen er omdannet til.

Nyt liv til bygning og lokalområde

Rudkøbing Gamle Skole er over 100 år gammel, og er en værdsat signaturbygning i byen. Derfor er renoveringen foretaget med den eksisterende bygning som udgangspunkt. Renoveringen har givet den historiske bygning nye funktioner, der bidrager med nyt liv til både bygningen og lokalområdet.

Respekten for den oprindelige bygning ses tydeligt gennem projektet, hvor udseendet af de enkelte seniorboliger varierer, da de er placeret og indrettet efter, hvad der tidligere var klasselokaler. Spor fra bygningens tid som skole findes da også i nogle af de materialer, der er anvendt i renoveringen. Her har blandt andet dørene fra de gamle klasselokaler fundet nyt liv i boligerne.

Ifølge Karen Mosbech, formand for Renoverprisens Nomineringsudvalg, bliver de nominerede projekter kun stærkere:

”År efter år bliver jeg benovet over, hvor stærkt et felt, vi har at gøre med. Årsagen er, at man simpelthen bliver dygtigere og bedre til at tænke kreativt og løse nogle virkelig svære tekniske udfordringer. Jeg glæder mig over, at flere og flere ser potentialet i at renovere, for der er ingen tvivl om, at vi i fremtiden i langt højere grad skal bygge videre på de eksisterende bygninger fremfor at bygge nyt,” udtaler hun.

Et lille projekt med stor effekt

Det var ikke kun Renoverprisen, der torsdag aften blev uddelt. Aftenen bød også på kåring af vinderen af Specialprisen, der går til et særligt bemærkelsesværdigt projekt, der ikke lever op til Renoverprisens kriterier.

I år blev Specialprisen uddelt til Ernas hus – et gammelt fiskerhus fra 1774, der siden har været sommerhus, og som nu har fået en gennemgribende renovering. Særligt for projektet er blikket for husets oprindelige detaljer, der er bibeholdt gennem hele processen, og genbrug af materialer.

Vinderne af Renoverprisen 2023 går udover selve prisen hjem med en check på 100.000 kr.

Læs mere.