/ Nyheder / Verdenssituationen vendt

Verdenssituationen vendt

En usikker verdenssituation, et kommende folketingsvalg og manglen på arbejdskraft var nogle af hovedtemaerne ved EjendomDanmarks årlige landsmøde.

Af

En usikker verdenssituation, et kommende folketingsvalg og manglen på arbejdskraft var nogle af hovedtemaerne ved EjendomDanmarks årlige landsmøde. Foto: Harun Bala.

Solen skinnede fra en skyfri himmel, da EjendomDanmarks medlemmer indfandt sig til det årlige landsmøde i slutningen af april i Mogens Dahl Koncertsal. Lige så stor glæden var over endelig at kunne mødes fysisk, lige så usikker tegnede verdenssituationen sig i dagens oplæg. Globale hændelser som krigen i Ukraine og en tårnhøj inflation påvirker Danmark og derfor også ejendomsbranchen. I dagens oplæg var der også fokus på lejeloven, generationsskifteskatten, den grønne omstilling, manglen på arbejdskraft og et kommende folketingsvalg.

Ude af coronaens skygge, men …

Traditionen tro blev landsmødet skudt i gang med netværk og frokost. Her fik medlemmerne fornemt besøg, da dirigenten Mogens Dahl kiggede forbi og spillede et par numre ved flygelet.

Efterfølgende skød EjendomDanmarks formand, Henrik Dahl Jeppesen, selve generalforsamlingen i gang med sin formandsberetning. Han satte blandt andet ord på de omskiftelige tider, der ikke kan undgå også at berøre ejendomsbranchen. Indtil videre har branchen dog klaret sig godt gennem skærene.

”Vi er ude af Covid-19’s skygge og kan se tilbage på et år, som mange steder har givet flotte finansielle resultater. Og hvor vi som branche fortsat anses som et ”helle” i en lidt usikker verden. Men netop usikker – det er verden jo også. Først og fremmest fordi der desværre igen er krig i Europa.”

Ikke kun krigen trænger sig på. Klimakrisen er mere påtrængende end nogensinde før, og en stigende inflation kan mærkes på økonomien.

Lejeloven fylder

I beretningen fik formanden også rundet lagerskatten, de nye ejendomsvurderinger, revisionen af bygningsdirektivet og den nye lejelov, der er lige på trapperne.

”Vi har kæmpet hårdt for, at sammenskrivningen respekterer balancen mellem lejer og udlejer (…). Det er lykkedes langt hen ad vejen. Men om vi har fået en forenkling, kan man godt diskutere. Lige nu slører en alt for komprimeret implementeringsfase,” sagde Henrik Dahl Jeppesen.

Nye ansigter

Formanden fik også sat navne på den nye direktion i EjendomDanmark, der består af adm. direktør Peter Stenholm og juridisk direktør Lena Hartmann.

”Vi er nu klar til de næste skridt, der for alvor skal gøre os til en erhvervsorganisation med det ene ben solidt plantet i fremtiden. EjendomDanmark skal være en samlende erhvervsorganisation, der understøtter medlemmernes tilpasning i en verden, der forandrer sig med syvmileskridt.”

Siden blev der genvalgt og valgt medlemmer til EjendomDanmarks bestyrelse, der nu består af 30 medlemmer.

Valg på trapperne

Søs Marie Serup, politisk kommentator, gav medlemmerne indsigt i, hvad der rører sig på den politiske scene, som i høj grad er præget af udefrakommende begivenheder.

”Vi er lige kommet igennem to år med corona. Nu har vi så krigen i Ukraine og en grøn omstilling, der er blevet endnu mere presserende. Store politiske emner som økonomi og velfærd, som vi plejer at tale om op mod et kommende folketingsvalg, er der ikke så meget plads til på dagsordenen.”

Søs Marie Serup ville ikke udelukke, at der kommer et valg før sommerferien, og prog­noserne for Mette Frederiksen er gode.

”Statsministeren klarer sig godt, og folk er faktisk ret begejstrede for hende. Overordnet placerer hun sig altid der, hvor to tredjedele af alle danskere er enige – det vinder man på.”

På den mere lokale klinge er det helt store overskyggende emne på dagsordenen i øjeblikket mangel på arbejdskraft – både i det offentlige og i det private. En udfordring, der skal løses, men ikke før et folketingsvalg, vurderede Søs Marie Serup.

”Man vil være nødt til at tage nogle værktøjer i brug, som man ikke har lyst til at gå på valg på – for eksempel åbne for arbejdskraft udefra og sætte topskatten ned. Det ønsker man ikke i en tid, hvor inflationen kan risikere at stige, lige så snart vi sætter en smule kraft under dansk økonomi.” 

Hvor lander vi?

Chefanalytiker Mark Maack Gibson fra Realkredit Danmark stod for en økonomisk vejrudsigt. Også denne var præget af en usikker verdenssituation. Dette kommer oven på et ellers indbringende år.

”2021 blev meget bedre end ventet både for dansk økonomi og for markedet for investeringsejendomme, hvor det var et exceptionelt godt år.”

Inflation, stigende renter, mangel på arbejdskraft og knaphed på materialer giver nu bump på vejen.

”De vigtigste drivere for ejendomsmarkedet er vækst og risikovillighed. Stiger renten så meget, at væksten og risikovilligheden forsvinder, så vil vi se en negativ effekt. Lige nu ved vi ikke, hvor vi lander.”

Stop festen

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, afrundede dagen og roste blandt andet ejendomsbranchen for sin store betydning for samfundet.

”Ejendomme er grundlæggende for udviklingen og trivslen i vores samfund. I skaber de fysiske rammer til vores arbejds- og familieliv. I giver helt konkret danskerne en tryg base og spiller en central rolle i danskernes hverdag. Som branche står I også for udvikling, vækst og jobs.”

I sit oplæg kom han siden ind på de politiske beslutninger og tiltag, der har ramt ejendomsbranchen de seneste par år – blandt andet § 5,2-indgrebet og Arne-­pensionen, som branchen er med til at finansiere.

”Det er amoralsk og forkert at udpege en bestemt gruppe til at finansiere noget, de ikke har en brik med at gøre. Det bliver nu en opgave at sikre, at de, der gerne vil udvide Arnes pension, stopper festen. At lade raske mennesker trække sig før tid er forkert. Jeg håber på en afskaffelse, men det kræver et flertal.”

Også incitamenter for grønne investeringer og generationsskifteskatten var på dagsordenen i Jakob Ellemann-Jensens oplæg.

Dagen blev afsluttet med vin og netværk i forårssolen.