/ Nyheder / Torben dyrker sin egen vin

Torben dyrker sin egen vin

En smagsprøve på dansk vin kickstartede Torben B.B. Hansens interesse for vinproduktion. Snart havde han sin egen vinmark med 2.000 vinstokke, og da produktionen var på sit højeste, kunne han producere op til 1.000 liter vin på et år.

Af

Torben er direktør i Vestegnens Boligadministration, og så producerer han sin egen vin. Foto: Jeppe Carlsen.

Blød og behagelig med en kraftfuld smag, der ikke er overdrevet. Sådan beskriver Torben sin rødvin, som han igennem mange år har produceret på egen mark lidt uden for Roskilde. Lige i øjeblikket er produktionen sat i stå, men nye spæde planter vidner om, at vinen igen en dag vil boble i de 500 liter store tanke, der er opsat til formålet i et skur i Torbens baghave.

Vinbonde er ellers ikke det, ejendomsbranchen forbinder Torben allermest med. Til daglig er han nemlig direktør i Vestegnens Boligadministration. De administrative opgaver fylder da også rigtig meget i hverdagen, men interessen for vin og i en lang årrække egen vinproduktion fylder i fritiden.

”Igennem mange år har jeg siddet foran computeren i mindst tolv timer om dagen, men jeg er egentlig mere til bare at gå rundt i haven og passe mine vinstokke. At kunne se ud over sin egen vinmark fra terrassen om sommeren giver en helt særlig glæde og tilfredshed,” siger han.

Oplagt mulighed

Interessen for selv at prøve kræfter med vinproduktion blev vakt på Roskilde Dyrskue, hvor Torben fik en særligt velsmagende smagsprøve fra Foreningen af Danske Vinavlere.

”Jeg var meget overrasket over kvaliteten og fik øjnene op for, hvilke druesorter der egner sig til et koldt klima. Samtidig havde jeg en mark, som jeg ikke brugte til noget, og pludselig syntes det at være en oplagt mulighed at plante egne vinstokke,” fortæller han.

Kort tid efter investerede Torben i 2.000 vinstokke af druesorterne Rondo og Leon Millot.

Produktivt vineri

Det tog en forlænget sommerferie at etablere marken og tre år, før vinstokkene og produktionen for alvor kom i gang. 1.000 flasker vin på en sæson kunne det nemt blive til, da produktionen var på sit højeste. Særligt én sæson blev rigtig god.

”Det kræver rigtig meget at passe vinrankerne, og et år blev jeg lidt træt af det og tænkte, at nu kunne planterne passe sig selv. Det år kom druerne for første gang i den helt rigtige højde og fik rigeligt med sol. Her havde jeg ellers gået og passet planterne lige efter bogen,” fortæller Torben.

Vinen er aldrig blevet solgt, men foræret væk til venner og bekendte.

”En overgang havde jeg seriøse planer om at etablere et vineri, der kunne godkendes af fødevaremyndighederne. Men der er meget specifikke regler for indretningen, og investeringen ville hurtigt løbe op i en halv million. Der skal sælges meget vin, før det kan betale sig,” siger Torben.

Op- og nedture

Alt udstyret til hans eget hjemmevineri står stadig i skuret i baghaven, hvor der også hænger vindiplomer og presseklip om hans liv som vinbonde fra diverse lokalaviser, der har fulgt hans op- og nedture på marken. For på trods af klimastærke druesorter er det danske vejr stadig lidt af en joker.

”Et år havde vi haft en meget mild vinter, og det betød, at vinstokkene spirede forholdsvist hurtigt. I april vendte frosten tilbage, og det mistede jeg op mod 500 vinstokke på. Er skuddene tilpas langt fremme, kan vinstokkene ikke nødvendigvis overleve et frostvejr.”

Altødelæggende snefald

Den største nedtur kom dog med et særligt kraftigt snefald over Roskilde for fem år siden. Sneen lagde sig på alle vinrankerne, og vægten blev så stor, at de stolper og pæle, der holder vinrankerne oppe, knækkede og efterlod hele marken i et stort hulter til bulter, som Torben beskriver det.

”Jeg havde aldrig forestillet mig, at et snevejr kunne være så ødelæggende for mine vinstokke. Selv de mange endestolper af metal bøjede sammen,” siger han.

Planen er nu at begynde forfra, og de første vinstokke er sat ved et hegn foran Vestegnens Boligadministration, der ligger et stenkast fra hjemmet. En græsplæne foran virksomheden vil med tiden også blive sat i spil.