/ Nyheder / Stort potentiale i at transformere den eksisterende bygningsmasse til boliger

Stort potentiale i at transformere den eksisterende bygningsmasse til boliger

En række store brancheaktører er gået sammen om projekt, der vil vise, hvordan vi kan bevare frem for at bygge nyt, for at komme den store efterspørgsel efter flere boliger til livs.

Af

Transformation af en bogdistributionscentral Siljangade i København, der kombinerer bolig, erhverv og fællesskaber. Renoverprisen / Niels Nygaard / Thomas Rockall Muus / Juul Frost Arkitekter / NREP

Som EjendomDanmark tidligere har belyst, kommer vi frem mod 2040 til at mangle flere end 300.000 boliger.

For at komme den efterspørgsel til livs, bliver der i disse år bygget mange nye ejendomme. Men en stor del af de boliger, vi kommer til at mangle, kan vi skabe ved at transformere den eksisterende bygningsmasse. 

Det fortæller nyt projekt af Grundejernes Investeringsfond, Landsbyggefonden, Dreyers Fond og Realdania, der vil undersøge, hvordan den transformation kan lykkes.

Viden og metoder til transformation

Projektet med titlen ”Bevar Mere” ønsker over de næste fire år at finde økonomisk og miljømæssigt bæredygtige måder, hvor vi kan aktivere uudnyttede bygninger.

Og skabe de værktøjer, der skal til, for at det kan lade sig gøre i både lille og stor skala.  

”Boligen har for de fleste en stor betydning for den oplevede livskvalitet. Og den eksisterende bygningsmasse kan bidrage med meget. Materialer kan blive genbrugt, og de potentialer, som enhver bygning rummer, kan anvendes til at skabe varierede rammer for et hverdagsliv med livskvalitet, mere fællesskab og en bedre klimaadfærd. Men der mangler viden, incitamenter og metoder til at få den måde at etablere boliger på op i skala – både hos professionelle aktører og hos danskerne generelt,” siger filantropidirektør Nina Kovsted Helk fra Realdania, i en pressemeddelelse.

Skal være det enkle valg

Ifølge en pressemeddelelse om projektet, er der potentiale for at etablere 35.000-70.000 boliger frem mod 2040 gennem transformation af den eksisterende bygningsmasse. For eksempel ved at skabe boliger ud af tomme erhvervslokaler eller gamle industribygninger.

Men for at udnytte det potentiale, kræver det, at flere af branchens aktører får øjnene op for, at det faktisk er en god mulighed at genbruge og transformere frem for at rive ned og bygge nyt.

Den vidensopbygning håber projektet at kunne bidrage til, lyder det fra Susanne Borenhoff adm. direktør i Grundejernes Investeringsfond.

”Der er potentiale for mange flere boliger, hvis vi finder stærkere metoder og værktøjer til at etablere lejligheder oppe under tagene og i tomme lokaler i stueetagerne i de mange ejendomme, som dominerer bykernerne. Vi skal bidrage til at gøre valget lettere og enklere, end det er i dag,” siger hun i en pressemeddelelse.

Læs mere om projektet her.