/ Nyheder / Største fald i ledige lejeboliger i 10 år

Største fald i ledige lejeboliger i 10 år

Et ejerboligmarked med speederen i bund smitter også af på lejependanten. Ny opgørelse fra EjendomDanmark viser det største fald i ledige lejemål siden 2011.

Af

Det brandvarme boligmarked har smittet af på lejeboligmarkedet. Foto: Soren Svendsen, iStock

Den ene rekordmelding har afløst den anden om boligmarkedet, og et ejerboligmarked i højeste gear har en afsmittende effekt på lejeboligerne. Således er tomgangen – altså andelen af ledige lejeboliger – i det seneste kvartal faldet mere på årsbasis, end den har gjort de seneste ti år.

”Alle har nok hørt om, hvordan der er run på boligmarkedet. Det kan vi nu også se effekten af på lejeboligmarkedet, hvor dykket er større, end vi har set i meget lang tid,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Men det nye fald er tomgangen for lejeboliger på 4,2 procent, og faldet skyldes, at der flytter lejere ind i flere af de lejeboliger, der før stod tomme – mens der er færre, der flytter ud.

”Der er en unik indbygget fleksibilitet i lejeboliger. Det er både en fordel, hvis man har solgt og har brug for en mellemstation. Samtidig er der stadig flere, der tiltrækkes af friheden, fleksibiliteten og servicen i en lejebolig,” siger Jannick Nytoft.

Store lejeboliger forsvinder fra markedet

Det er typisk de mindste lejemål, der er allerstørst efterspørgsel på, men det største fald i tomgangen målt på procentpoint ses for boligerne fra 125 til 149 kvadratmeter, mens det laveste fald er for de små lejeboliger på under 75 kvadratmeter.

”Behovet efter små lejeboliger er stort, for de er jo i sagens natur også billigere end dem, der er større. At det nu særligt er de større lejeboliger, der rykker nye beboere ind i, tyder på, at mange med behov for mere plads – det kunne være børnefamilierne – rykker ind i lejeboligerne. Eller at de studerende finder sammen og deler en lejlighed,” siger Jannick Nytoft.

Faldet i andelen af ledige lejeboliger ses over hele landet. Det gælder også storbyerne, hvor der både i Aarhus, Odense, København og Aalborg er faldende tomgang.

Læs den seneste tomgangsopgørelse her

4,2 %

er tomgangen for lejeboliger.