/ Nyheder / Regeringen opgiver at fremsætte forslag til en moderniseret og forenklet ejerlejlighedslov

Regeringen opgiver at fremsætte forslag til en moderniseret og forenklet ejerlejlighedslov

Erhvervsminister Rasmus Jarlov har netop meddelt, at regeringen har opgivet at fremsætte forslag til en moderniseret og forenklet ejerlejlighedslov.

Af

Regeringens eget Ejerlejlighedsudvalg bestående af eksperter, offentlige myndigheder og interesseorganisationer offentliggjorde den 21. marts 2018 et grundigt og gennemarbejdet forslag til både ny ejerlejlighedslov og ny normalvedtægt. Det eneste punkt, hvor udvalget delte sig, var spørgsmålet om liberalisering af adgangen til at opdele de gamle andels– og lejeboliger i ejerlejligheder.

Ejerlejlighedsloven er mere end 50 år gammel, og den trænger grundlæggende til en modernisering, så den kommer til at passe på nutidens udfordringer”, udtaler Morten Østrup Møller, juridisk direktør i Ejendomsforeningen Danmark. Han fortsætter:

”Man kan kun have sympati for, at regeringen har testet Folketingets vilje til at gennemføre både en nødvendig modernisering og som minimum den beskedne liberalisering, der trods alt var flertal for i Ejerlejlighedsudvalget. Men det er uendelig trist, at det ikke er lykkedes at skabe et solidt flertal om de nødvendige forandringer”, siger Morten Østrup Møller.

Svigt fra Folketingets side

Det bør ikke være liberaliseringen af adgangen til ejerlejlighedsopdeling, der har blokeret for en ny lov. Ejerlejlighedsudvalgets flertal støttede en beskeden liberalisering, der var designet til at stimulere en god udvikling i provinsen. I betragtning af den politiske velvilje, der ellers bredt er til stede, i forhold til at skabe et Danmark i bedre balance, er det svært at forstå, hvis man blokerer for, at de små blandede forretnings– og boligejendomme bliver opdelt i ejerlejligheder.

”Når Folketinget ikke kan nå til enighed om en modernisering af loven, kommer man til at svigte de mange hundredetusinde mennesker, der bor i ejerlejligheder. Herude har man virkelig brug for klare og enkle regler, der giver større gennemsigtighed og sikkerhed for den enkelte ejer, og som sikrer, at ejerforeningsfællesskaberne også kan håndtere tidens udfordringer, hvad end der er tale om ombygninger, korttidsudlejning eller håndtering af de megetejere, som via larm, trusler eller voldelig adfærd ødelægger boligfællesskabet for de mange”, slutter Morten Østrup Møller.