/ Nyheder / Pharos i Holland – Et fyrtårn inden for digitale løsninger

Pharos i Holland – Et fyrtårn inden for digitale løsninger

Med renoveringen af kontorejendommen Pharos er den hollandske ejendomsinvestor Cairn RE gået målrettet efter at få etableret et kontormiljø, der bidrager til medarbejdernes sundhed og velvære. Digitalisering har været et af de overordnede midler til at nå frem til målet.

Af

Pharos ligger i et industri­kvarter ti minutters kørsel fra Amsterdam. Ejendommen blev op­ført i slutningen af 90’erne og har tidligere blandt andet huset det hollandske immigrationskontor. Da Cairn RE overtog ejendommen, flyttede de sidste lejere ud, og investoren havde frie hænder til at istandsætte og ombygge.

”Fast ejendom kan og bør bidrage til en sundere, mere bæredygtig verden og samtidig skabe langsigtet værdi for vores investorer og partnere. Derfor investerer vi i, udvikler og forvalter fremtidssikrede bygninger, som skal bidrage til, at de, der bor og lever i ejendommene, har et sundere liv,” siger Senior Asset Manager hos Cairn RE Frederick van Gulik.

Fokus på indeklima

For at højne oplevelsen af at være og arbejde i ejendommen har Cairn RE stort fokus på indeklimaet, der styres digitalt. Administrator får daglige tilbagemeldinger om, hvordan ejendommen performer på de forskellige etager. Sensorer måler på temperatur, CO2-niveau og luftfugtighed i ejendommen, og systemet melder tilbage, hvis klimaet bliver forstyrret.

”Det kan fx give udslag, hvis for mange mennesker er samlet i et mødelokale, nogle har opholdt sig i et rum for længe med vinduer og døre lukket, eller en medarbejder har åbnet vinduet,” siger Frederick van Gulik, der kan bruge oplysningerne til blandt andet at guide lejerne i, hvordan de kan bidrage til at sikre, at indeklimaet fungerer optimalt.

App forbinder ejendommen socialt

Et sundt kontormiljø er også et sted, hvor medarbejderne trives socialt. For Cairn RE har det været vigtigt, at lejerne får oplevelsen af at være del af et stort fællesskab. De har derfor introduceret Pharos App, som lejerne kan koble sig på, og som skal højne oplevelsen af at være en del af netop denne ejendom. Pharos App er tænkt som et socialt medie, hvor det er muligt for de enkelte virksomheder at netværke, men det er også her, de enkelte medarbejdere kan booke mødelokaler, bestille tid til fitness, rens af tøj og taxa.

”Det er selvfølgelig helt afgørende, at vores lejere vælger at gøre brug af appen. Som ved mange andre digitale løsninger er de ikke noget værd, hvis ikke de bliver brugt. Men vi oplever heldigvis meget stor tilslutning,” siger Frederick van Gulik.   

 

VELVÆRE VIA VITALISERET VAND OG IONISERET LUFT

I Pharos er der opsat vandhaner, der leverer vitaliseret vand, som giver en renere vandkvalitet. Der anvendes også ioniseret luft til at sikre et optimalt indeklima.

Indberet data

EjendomDanmark indsamler data fra vores medlemmer til vores markedsstatistik. Det har stor betydning, at så mange medlemmer som muligt indberetter data.

Læs mere her

Sensorer giver værdifuldt indblik

I ejendommen er opsat sensorer, der taler sammen med appen. Lejerne kan herigennem nemt få overblik over, hvor mange medarbejdere der spiser i kantinen, eller om det er bedre at komme tilbage på et senere tidspunkt. De kan også følge med i, om der for eksempel er en ledig arbejdsstation i stillezonen på 19. sal.

”Hvor lejerne kan finde frem til det mest optimale tidspunkt at spise frokost eller arbejde, så kan vi som administrator få indblik i de mest travle perioder i ejendommen og vurdere, om der er behov for at optimere nogle af arealerne,” forklarer Frederick van Gulik, der samtidig glæder sig over, at de med de digitale tiltag har været forud for deres tid.

”I en tid med corona har løsningerne vist sig at være rigtig effektive i forhold til at vise, hvornår der er pres på fællesarealerne i ejendommen. Det har gjort det nemmere for vores lejere at fordele sig og sørge for, at der ikke er for mange samlet på én gang.”

Ingen halve løsninger

Ejendommen er ifølge Frederick van Gulik nu nået til et punkt, hvor den sælger sig selv.

”Hvor lejeniveauet hos vores nærmeste konkurrenter ligger på omkring 180-200 euro per kvadratmeter for dette område, kan vi tage 225-230 euro for vores lejemål,” oplyser han.

Dog står stadig 30 procent af bygningen ledig, men Frederick van Gulik regner med, at også de sidste kvadratmeter snart er udlejet. I hvert fald er de i Cairn RE så sikre på konceptet, at de nu har planer om at overføre det til kommende projekter.

”Vi er nået frem til en erkendelse af, at hvis vi kun gør tingene halvt, så er vores investering i fare. Havde vi blot valgt at gå med en standardløsning og indrettet en kaffebar, reception og pæne kontorlokaler, så havde lejerne ikke nødvendigvis valgt os. Det gælder om at kunne levere noget ekstra, og det har vi blandt andet kunnet gøre via digitale løsninger.”