/ Nyheder / Digitalisering: Hvor står ejendomsbranchen i dag?

Digitalisering: Hvor står ejendomsbranchen i dag?

Værktøjer, der letter kommunikationen mellem lejer og ejer, robotter, der løser opgaver på byggepladsen og teknologi, der bidrager til energibesparende ejendomme. Ejendomsbranchen er moden til at implementere digitale løsninger, hvor målet er en endnu højere grad af bæredygtighed. Men rejsen er ikke uden barrierer.

Af

Foto: CHUNYIP WONG, iStock

Ejendomsbranchens brug af digitale redskaber er blevet sat under lup i en nyudgivet rapport, som EjendomDanmark, PwC, Rambøll og BUILD på Aalborg Universitet står bag. Rapporten ”Status for digitaliseringen af ejendomsbranchen i dag” er et af de første step i et toårigt digitaliseringsprojekt, som skal afdække mulighederne for og potentialerne ved digitalisering i ejendomsbranchen. Konklusionerne i rapporten skaber afsæt for det videre arbejde.

Spæd begyndelse

En af de overordnede konklusioner i rapporten lyder på, at den digitale rejse på flere felter endnu er i sin spæde begyndelse. En konklusion er samtidig, at stadig flere i branchen har fået øjnene op for, at digitalisering kan være et centralt redskab til at få en mere bæredygtig virksomhed.

”Presset for digitalisering i ejendomsbranchen har traditionelt set ikke været voldsomt stærkt, men det billede ændrer sig,” fastslår Mikkel Alsø, økonomisk chefkonsulent i EjendomDanmark og projektleder for digitaliseringsprojektet.

Det er blandt andet ejendomsinvestorernes stadig større fokus på bæredygtighed og digitalisering, der driver udviklingen mod en stadig mere digital ejendomsbranche, viser rapporten. Flere større ejendomsvirksomheder ser i dag bæredygtighed som et konkurrenceparameter, og de ser digitalisering som det centrale redskab til at blive mere bæredygtige.

”Det er måske ikke altid bæredygtighed i sig selv, der er målet – men når virksomheder har fokus på driftsoptimering, bliver det en naturlig følge, når driften effektiviseres med nye digitale redskaber,” siger Mikkel Alsø.

Han understreger samtidig, at der er store forskelle på, hvor langt man er i forhold til at implementere digitale løsninger på tværs af ejendomsvirksomhederne og de forskellige brancheområder.

Behov for nye kompetencer

En række internationale tendenser påvirker udviklingen inden for både digitalisering og bæredygtighed i ejendomsbranchen i Danmark. Det gælder blandt andet ændrede ønsker og krav fra brugere og lejere af kontorbygninger, hvor certificering og økonomisk bæredygtig bygningsdrift blandt andet er i fokus.

”Forskningen viser, at der er behov for nye, digitale kompetencer hos både medarbejdere og ledelser i ejendomsbranchen, hvis den digitale og bæredygtige udvikling for alvor skal tage fart. Der er brug for mere viden om området ude i de enkelte virksomheder,” siger Mikkel Alsø.

Rapporten tager blandt andet også temperaturen på digitaliseringen i den danske ejendomsbranche hos udvalgte eksperter og praktikere. Konklusionen er overordnet, at der er et stykke vej endnu, og at digitalisering for de fleste i branchen er lig med administrationssystemer.

”Digitalisering skal ikke være et mål i sig selv. Det kan sagtens give mening ikke at tage nye digitale skridt, men det er vigtigt at vide, hvad man giver afkald på, og også hvilke muligheder man ville kunne udnytte, uden at det nødvendigvis bliver en større investering. Det kan give effekt på indtjening og bidrage til et bedre udlejningsprodukt,” siger Mikkel Alsø.

Lovgivningen er en barriere

Et område, der er langt fremme i ejendomsbranchen, er facilities management, der dækker over ejendomsdrift og vedligehold samt servicering af brugerne i ejendommene. Ønsket om at optimere driften og at drifte bygninger bæredygtigt driver udviklingen.

”Blandt andet brug af IoT-sensorer, som gennem automatisering i ”intelligente” bygninger styrer alt lige fra lys, varme til vandforbrug og luftkvalitet. Men det kan også handle om brugerspecifikke funktioner som administration af mødelokaler og antal forventede gæster i kantinen,” siger Mikkel Alsø.

Udviklingen inden for facilities management bliver dog bremset af forskellige typer lovmæssig regulering, der skaber barrierer for den bæredygtige udvikling. Projektgruppen vil senere i projektet se nærmere på digitalisering og den gældende lovgivning. Målet er at få skabt overblik, så branchens aktører kan tage de nødvendige forholdsregler for at overholde loven. Men der vil også blive kastet lys over, hvilke nye lovgivningsmæssige behov der kan forbedre vilkårene for branchen.

Kom på kursus

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.

Styrker bundlinjen

I den modsatte ende af skalaen er property management, der dækker over ejendomsadministration og relationen mellem lejer og udlejer. Den digitale rejse på dette område er endnu i sin spæde begyndelse, hvis man altså ser bort fra de digitale administrationssystemer, som allerede bruges flittigt af administratorerne. Digitaliseringen i bredere forstand – hvor opsamling af data, nye datakilder, automatisering og kommunikationen får en større rolle gennem teknologi – er kun lige begyndt.

Der er dog også stor forskel på, om lejerne efterspørger mere digitalisering, og det afhænger af, om det er erhvervslejere eller boliglejere.

”Hos visse erhvervslejere har de digitale og bæredygtige ejendomsløsninger værdi, fordi de direkte – eller indirekte kan medvirke til at styrke bundlinjen, og det skaber en vis efterspørgsel,” siger Mikkel Alsø.

På boligområdet er der ikke den store udvikling, da boliglejerne ikke har helt samme fokus på digitale lejemål.

”Det er ikke boliglejerne, der af sig selv presser på for mere digitalisering af deres relation med udlejerne. Der findes dog grupper af lejere, der for eksempel efterspørger flere digitale kommunikationsløsninger – både mellem lejerne selv og med deres udlejer.”

I projektets næste fase er opgaven at afdække branchens behov og ønsker gennem blandt andet kvalitative analyser.

Du finder rapporten “Status på digitaliseringen af ejendomsbranchen i Danmark” her.

SUSANNE BLIX OM RAPPORTEN

Susanne er udviklingsdirektør i BoligGruppen og deltager i digitaliseringsprojektets referencegruppe

Hvordan kan digitalisering bidrage til jeres forretning?

Digitalisering kan bidrage til at styrke forholdet til vores lejere og understøtte og imødekomme deres krav. Det kan også hjælpe os til at kvalificere indsatser i forhold til ejendommenes CO2-forbrug og understøtte en bedre lejerservice. Samtidig kan digitalisering hjælpe os med ny viden og indsigt, som kan inspirere os til at skabe nye servicer, sikre et bedre afkast ved salg af ejendommen og vise vejen for nye markeder.

Hvorfor skal der fokus på digitalisering og dens muligheder?

Digitalisering er vejen til en bæredygtig udvikling i ejendomsbranchen. Med digitale redskaber og big data kan vi få et struktureret overblik over, hvordan vi kan minimere CO2-forbruget og optimere drift og vedligeholdelse. Vi kan også sikre os, at valg af materialer, tidsplaner, kommunikation, fremtidig drift og service bidrager til en bæredygtig livscyklus for de ejendomme, der opføres og renoveres. Endelig kan vi sikre os en mere veldisponeret og løsningsorienteret ejendomsadministration, hvor vi fortsat skal være relevante over for lejere og investorer.

SØREN MEYER OM RAPPORTEN

Søren er udviklingschef i GI og deltager i digitaliseringsprojektets referencegruppe

Hvorfor er rapporten relevant?

Jeg mener, at rapporten tegner et billede af, at der stadig er relativt få spillere, som er meget digitale. Den viser også, at der inden for mange forskellige områder formentlig er rigtig meget værdi at hente, ved at ejendomsbranchen er på vej mod en endnu højere grad af digitalisering. Rapporten tegner et meget tydeligt billede af, at der er et meget stort bæredygtighedselement i at få så mange med på den digitale hverdag som overhovedet muligt – og jo hurtigere, jo bedre.

Andre væsentlige konklusioner?

Det er glædeligt, at rapporten understreger, at der er en stor nysgerrighed på digitalisering. Vi skal finde ud af, hvad der trigger lysten til at blive mere digital, men også hvorfor nogle i branchen ikke er mere digitale. Er det en manglende lyst eller kompetence, og hvilke veje skal man gå for at få virksomhederne til at blive mere digitale? Måske er der brug for, at foregangsmænd klæder virksomhederne på – eller måske er der brug for at ansætte nogen, som kan tage ejerskab for opgaven.