Med mindre end et år til kommunalvalget står landets kommuner overfor store udfordringer, når det handler om at skabe gode rammer for et stærkt erhvervsliv.
De skæve og endnu foreløbige erhvervsejendomsvurderinger har nemlig gjort det vanskeligere end nogensinde for kommunerne at have reel indflydelse på deres egen ejendomsvenlighed.
Sådan lyder vurderingen i kølvandet på EjendomDanmarks nyeste ejendomsvenlighedsundersøgelse, der netop er blevet offentliggjort.
Undersøgelsen ser på, hvordan kommunerne skaber attraktive rammer for ejendomsudvikling og tiltrækker investeringer.
”Det er dybt bekymrende, at kommunerne skal fastsætte skatter, mens de famler i blinde. Uden pålidelige ejendomsvurderinger er det næsten umuligt at sikre stabile og gennemtænkte rammer for erhvervslivet, og det gør det svært at være en ejendomsvenlig kommune,” siger Peter Stenholm, der er adm. direktør i EjendomDanmark.
Kommunerne har stadig mulighed for at handle
Det nye ejendomsskattesystem har resulteret i markante ændringer på ranglisten over ejendomsvenlighed. Det skyldes særligt de nye grundskyldspromiller, der træder i kraft i 2024, og som haft stor betydning for flere kommuners placering.
Kommuner som Ishøj og Egedal har oplevet markante fald på ranglisten. Ishøj er rykket fra en 18. plads i 2023 til en plads som nummer 78 i år, mens Egedal er gået fra en 3. plads til nu at ligge helt nede som nummer 58.
Men ifølge Peter Stenholm, er der stadig muligheder for kommunerne:
“Selvom skattesatserne er låst og ikke kan hæves, har kommunerne for eksempel stadig mulighed for at sænke eller helt afskaffe dækningsafgiften. Det kræver mod i kommunalbestyrelsen, men det er en oplagt mulighed for at vende en svær situation til en positiv udvikling for erhvervsklimaet.”
Billund Kommune vandt for andet år i træk prisen som årets mest ejendomsvenlige kommune efterfulgt af Solrød og Ringsted.