Forestil dig, at du bliver pålagt et strafgebyr, hvorefter sagen går videre til en ny instans. Selvom du her får ret, skal du stadig betale det oprindelige strafgebyr. For mange både ulogisk og urimeligt, men alligevel er det virkeligheden for de danske udlejere. For bliver de pålagt et strafgebyr i huslejenævnene, så hænger de på det – også selvom boligretten senere giver dem helt eller delvist medhold.
I dag har Folketinget så afgivet en betænkning, hvor det uhensigtsmæssige i det anerkendes. Debatten er affødt af et beslutningsforslag stillet af Liberal Alliance, som løbende har haft dialog med EjendomDanmark.
“Vi har længe påpeget, at denne praksis er en uskik og et brud på retssikkerheden. Det er derfor glædeligt, at der nu tegner sig et flertal i Folketinget, der anerkender det uhensigtsmæssige i, at gebyret består, selvom begrundelsen er væk,” siger Peter Stenholm adm. direktør i EjendomDanmark, og fortsætter:
”Jeg er meget tilfreds med, at Folketinget nu tager problemstillingen om denne praksis med i de kommende forhandlinger, så branchen og vores medlemmer kan få mere rimelige vilkår.”
Fremtidens huslejenævn
De kommende forhandlinger om huslejenævnene udspringer af Social- og Boligministeriets behandling af 14 anbefalinger, der i februar 2022 blev præsenteret af en ekspertgruppe med blandt andet repræsentanter for lejere, udlejere og huslejenævn. EjendomDanmark har løbende bidraget til de kommende forhandlinger om huslejenævnene og forsætter med det:
”Jeg er glad for, at der nu bliver sat skub i forhandlingerne om fremtidens huslejenævn. Foruden et opgør med strafgebyrerne er der generelt set behov for et kvalitetsløft af huslejenævnene,” siger Peter Stenholm.
EjendomDanmark udkom i starten af 2024 med sine anbefalinger til at styrke huslejenævnene. Her kommer, under de tre temaer ’Høj faglighed’, ’Transparens’ og ’Effektivitet’, flere anbefalinger til en styrkelse.