/ Nyheder / Haderslev Kommune er årets højdespringer i ejendomsundersøgelse

Haderslev Kommune er årets højdespringer i ejendomsundersøgelse

Afskaffelsen af et højt timegebyr på byggesager har øget ejendomsvenligheden i Haderslev Kommune siden sidste år. Det viser en ny undersøgelse fra Ejendomsforeningen Danmark.

Af

Haderslev har forbedret deres ejendomsvenlighed i år. Foto: Istock

Haderslev Kommune er gået fra 73.-plads i 2017 til en 10.-plads i 2018. Det skyldes primært, at kommunen har fjernet et relativt højt timegebyr på byggesager, hvilket giver Haderslev en førsteplads inden for denne kategori. Sidste år lå kommunens timegebyr på 778 kr. Desuden er der også sket en reducering i ejendomsforbrydelser som omfatter brandstiftelse, hærværk og indbrud. Derudover opkræver kommunen ikke dækningsafgift.

”At Haderslev Kommune ikke opkræver dækningsafgift og byggesagsgebyrer viser, at kommunen er imødekommende over for erhvervslivet. Færre kommunale skatter og afgifter har en tiltrækkende effekt på ejendomsinvestorerne, og det skaber fundamentet for et lokalt erhvervsliv, der bidrager positivt til kommunekassen”, siger Jannick Nytoft, administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark.
Haderslev Kommunes borgmester, H. P. Geil (V), glæder sig over resultatet.

”Det er dejligt, at det flytter noget, at vi har valgt at fjerne byggesagsgebyret. I Haderslev ønsker vi at skabe de bedst mulige rammer for borgere og virksomheder, og vi tror, at vores indsats på dette område gør, at flere familier og virksomheder får lyst til at slå sig ned her eller realisere deres fremtidsdrømme. Dermed er vi med til at fastholde en positiv udvikling i kommunen”, siger han.

For at forbedre sin placering yderligere til næste år kan kommunen med fordel overveje at sænke grundskylden og få nedbragt ejendomsforbrydelserne.

Mindre kommuner slår landets største i ejendomsvenlighed

Mindre fynske og jyske kommuner løber med sejren, når det handler om at skabe de bedste rammer for brugere af de danske ejendomme. I år er det Assens, der løber med sejren som landets mest ejendomsvenlige kommune, tæt fulgt af Billund på andenpladsen og Lemvig på tredjepladsen.

De mindre kommuners topplaceringer hænger ifølge Ejendomsforeningen Danmark sammen med, at kommunerne langt fra de store byer er mere bevidste om, at gode rammebetingelser og service er vigtigt, hvis det lokale erhvervsliv og ejendomsmarked skal trives. Undersøgelsen viser for eksempel, at der alene på sagsbehandlingstiden er 400 mio. kr. at hente i årlige besparelser, hvis bare alle kom ned på 21 dage, hvor den 10. hurtigste kommune i dag ligger.

Generelt får de største kommuner en lav placering i undersøgelsen, hvor Aarhus Kommune indtager en 95. plads, København lander på 89. pladsen, efterfulgt af Odense på 63. pladsen og Aalborg på 60. pladsen.

”Kommunerne omkring de større byer har en geografisk fordel, som let kan blive en sovepude, når det kommer til at tiltrække virksomheder, arbejdspladser og nye borgere. I vores undersøgelse kan man se, at især de mindre byer har forstået, at færre gebyrer, hurtigere sagsbehandling og lavere ejendomsskatter er med til at skabe arbejdspladser og økonomisk vækst”, siger Jannick Nytoft.

Ejendomsforeningen Danmarks undersøgelse viser, at det overordnet går bedre for ejendomsvenligheden set i forhold til sidste år. 11 kommuner har valgt at sætte dækningsafgiften ned, tre kommuner har sænket grundskylden, og to kommuner har fjernet byggesagsgebyret. Ejendomsforbrydelser er faldet med fem procent på landsplan. Modsat har 40 kommuner valgt at sætte byggesagsgebyret op, og byggesagsbehandlingstiden er steget med tre dage i gennemsnit.

 

Kommunerne vurderes ud fra følgende parametre

  • Dækningsafgift
  • Grundskyld
  • Om kommunes private lejeboliger er reguleret eller ej
  • Sagsbehandlingstiden for byggesager
  • Byggesagsgebyrer
  • Antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) per 100.000 bygningskvadratmeter
     

Top-10

Bund-10

Assens

1

København

89

Billund

2

Allerød

90

Lemvig

3

Albertslund

91

Thisted

4

Ishøj

92

Struer

5

Rudersdal

93

Skive

6

Halsnæs

94

Stevns

7

Aarhus

95

Hedensted

8

Herlev

96

Vejen

9

Dragør

97

Haderslev

10

Holbæk

98

Kontakt