/ Nyheder / Fortsat stor efterspørgsel på butikslokaler

Fortsat stor efterspørgsel på butikslokaler

Tomgangen for butikslokaler er faldet både på kvartals- og årsbasis. Det er særligt de mindre og butikkerne i mellemstørrelsen, der har lav tomgang.

Af

Tomgangen for butikslokaler er faldet både på kvartals- og årsbasis. Det er særligt de mindre og butikkerne i mellemstørrelsen, der har lav tomgang.

Er der skilte i vinduet hos den lokale butik, står der ikke hyppigere ”til leje” på dem end før. En ny analyse fra EjendomDanmark viser nemlig, at tomgangen for butikker er faldet – både fra sidste kvartal og sammenlignet med et år tidligere.

”I mange år har vi hørt om betydning af nethandlen, og nu har vi haft to år med periodevise coronanedlukninger. På trods af det lever butikkerne fortsat, og vi kan se, at der er fald i tomgangen. Det er positivt, fordi det tyder på, at det gode samarbejde under coronakrisen har holdt hånden under de udfordrede butikker – mens nye erhvervsdrivende også har mod på at åbne op,” siger Morten Marott Larsen, underdirektør hos EjendomDanmark.

Efter et fald på 0,2 procentpoint fra sidste kvartal er tomgangen nu nede på 7,6 procent. Det er dog fortsat højere end gennemsnittet for de seneste 22 år, hvor den har været 6,9 procent.

Hvor meget plads?

For boliger er det efterhånden en fastslået sandhed, at de mindste boliger – og dermed også billigste i kroner og øre – også har den laveste tomgang. Det gælder dog ikke for butikkerne, hvor tomgangen falder, jo mere størrelsen stiger.

”Den rette adresse betyder meget, når vi skal vælge vores bolig. Og når det kommer til valget af, hvor vi skal åbne vores butik, betyder beliggenheden endnu mere. Så selvom der stadig er en høj efterspørgsel på butikslokaler, kan der sagtens ske lokale forskydninger, hvis kunderne flytter et nyt sted hen. Men for både de store, de små og alle dem midt imellem ser vi faldende tomgang fra sidste kvartal til dette,” siger Morten Marott Larsen.

Tomgangen for de største butikslokaler – altså dem på over 300 kvadratmeter – er nu på 5,5 procent. Den er faldet med 0,2 procentpoint siden sidste år.

Lær mere