/ Nyheder / Forhandling af lån: Sådan står du stærkere

Forhandling af lån: Sådan står du stærkere

Lav bidragssats eller en mere lempelig afdragsordning på din ejendomsportefølje. Forhandlinger med bank eller realkreditinstitut kræver forberedelse for at opnå de bedst mulige betingelser. Få investeringsrådgiverens bedste råd.

Af

Foto: skynesher, iStock

Forhandlinger om et mere fordelagtigt lån på din ejendom eller ejendomsportefølje er ikke en umulig opgave, men det kræver knofedt af dig som låntager. Står du over for en forhandling med et pengeinstitut, gælder det om at bringe dig selv i den bedst mulige position, fastslår Jens Erik Gravengaard, Partner og CEO hos Real Management. Siden finanskrisen i 2010 har han rådgivet en lang række danske og udenlandske virksomheder inden for blandt andet ejendomsbranchen om finansiering.

”Hvis du kan gøre bankens situation bedre – enten ved at komme med nogle ekstra sikkerheder eller skabe ekstra tryghed – så er der grundlag for at forhandle priser og vilkår. Ellers risikerer du at blive præsenteret for et standardprodukt til en standardpris,” siger Jens Erik Gravengaard.

Han giver følgende fire råd:

1. Synliggør dine værdier

Sørg for at få synliggjort de værdier, du har i den ejendom eller ejendoms­portefølje, du ønsker at få belånt. Få også synliggjort, hvor kreditværdig du er.

I en lånesituation ønsker bankerne lavest mulig risiko. Det, du kommer til bordet med, kan være afgørende for, hvilken pris du får på dit lån.

Når du præsenterer din ejendom over for banken, så fortæl, hvordan ejendommen ser ud nu og her, men også hvilken plan du har for at holde den ved lige og opgradere den de næste fem til ti år.

Måske har du planer om at udskifte varmeanlægget, vinduer eller har andre tiltag på vej, der vil gøre ejendommen mere attraktiv. På den måde viser du banken, at du har et produkt, der ser fornuftigt ud, men også at du har tænkt over, hvordan du udvikler værdien af ejendommen.

2. Vis, at du har en stabil virksomhed

I en lånesituation afleverer kunden gerne sit regnskab for de seneste to til tre år. En låntager, der proaktivt gennemgår regnskabet med banken og forklarer de poster, der måske kan være spørgsmål ved, vil efterlade et godt indtryk. Fremhæv både ejendommens fortrin og udfordringer. Jo bedre man selv kan forklare banken de risici, der kan være forbundet ved ejendommen, des bedre.

Er der tale om en erhvervsejendom, kan der måske være en økonomisk risiko forbundet med en opsigelse fra en lejer. Men det vil måske være muligt at opnå en højere leje ved genudlejning? Indiker over for banken, at der er fuldstændig styr på håndteringen af de risici, der er ved ejendommen.

 Det vil også være en fordel, hvis man kan fremvise et sundt budget for sin virksomhed for de næste tre til fem år.

Vis banken, at du repræsenterer en virksomhed med en robust drift, hvor der ikke er noget, der kan ryste fundamentet. Det, bankerne kigger på i en lånesituation, er, om der er en risiko for, at noget på ejendommen eller hos kunden kan få økonomien til at køre af sporet.

Kom på kursus

30. Jan 2025

Bæredygtig omstilling i ejendomsbranchen – lancering af læringsplatform

OBS: Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.Få viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling Der er pres fra lovgivere, fra markedet og fra ejendomsbranchen selv: Den bæredygtige omstilling af ejendomsbranchen er i gang.For halvandet år siden blev projektet ”Bæredygtig Omstilling i Ejendomsbranchen” officielt lanceret og siden er det ikke gået stille for sig i ejendomsbranchen. Udviklingen går hurtigt og fokus er skærpet på den grønne omstilling f.eks. via kommende lovgivning i bygningsdirektivet eller øget krav til dokumentation for bæredygtige investeringer i den finansielle sektor.Kom og hør Peter Stenholm, Adm. direktør hos EjendomDanmark og Tonny Thierry Andersen, Koncerndirektør hos Nykredit m.fl. gøre status for tendenser og hvorfor grøn omstilling bliver et større konkurrenceparameter for ejendomme og en del af fremtidssikringen for investorer. Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil give sine indsigter til hvordan den grønne dagsorden fremmes og hjælpe virksomhederne til at omsætte de politiske mål til handling og Søren Kempf Holm, Adm. direktør hos Wihlborgs giver deres perspektiver på udfordringer og omstilling i praksis.Som en del af projektet lanceres den færdige læringsplatform udarbejdet til hele ejendomsbranchen, der skal give branchens aktører viden og handlekompetencer inden for bæredygtig omstilling. Platformen er tilgængelig for alle i ejendomsbranchen. Projektet er udført i samarbejde med Rambøll og er finansieret af Realdania, Grundejernes Investeringsfond, EjendomDanmark Fonden, Forenet Kredit og Rambøll Fonden.Program08.30-09.00 – Check-in09.00-09.15 – Velkomst og bæredygtig udvikling i Ejendomsbranchen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark09.15-09.40 – Nykredits perspektiv på den grønne omstilling i ejendomsbranchen v. Koncerndirektør Tonny Thierry Andersen, Nykredit09.40-10.00 – Pause10.00-10.30 – Hvordan skal ejendomsvirksomheder begynde deres bæredygtige omstilling/launch af platform v. Rambøll 10.30.10.50 – Erfaringer fra virkeligheden i ejendomsbranchen dialog med ejendomsbranchen med adm. Direktør Søren Kempf Holm, Wihlborgs og TBA. 10.50.11.00 – Opsamling for dagen v. adm. Direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark11.00-11.30 – Grøn omstilling i politisk kontekst dialog med Pernille Rosenkrantz-Theil. 11.30-              Networking og frokost to-go. LokationNykredit huset, Sundkrogsgade 25, 2150 Nordhavn, København.Har du ikke en bruger hos EjendomDanmark eller har du problemer med at tilmelde dig, så kontakt os på cmm@ejd.dk.

10. Feb 2025

ESG seminar København

EjendomDanmark og Realkredit Danmark inviterer til: Kom godt i gang med bæredygtighed og ESG EU har vedtaget en ambitiøs plan: Europa skal være klimaneutralt inden 2050. Det vil også have en effekt for dig, der ejer og/eller driver ejendomme. Betydelige ændringer og øgede krav vil påvirke alt fra den daglige drift til investeringer og fremtidig udvikling af dine ejendomme. Med andre ord skal du tænke bæredygtighed ind i alt fra strategi til drift i fremtiden. Dette seminar giver dig en introduktion til de nye krav og konkrete eksempler på, hvordan du kommer i gang med at arbejde aktivt med ESG-rapportering og bæredygtighed. Dagens program Velkommen Nye krav venter: Finansiering og værdisætning af ejendomme i de kommende årIntroduktion til lovgivningens nye bæredygtighedskravEED, BR18, EPBD, CSRD, ESRS. Har du til tider også en fornemmelse af, at du skal lære et helt nyt sprog fyldt med fagtermer og mærkelige forkortelser? Vi gennemgår det, som du skal kende til – og forklarer, hvordan det vil påvirke din virksomhed. PauseNår ESG skal være praksis i ejendomme og porteføljerKender du din ejendom fra A til Z? En gammel kending som energimærket kan være et nyttigt værktøj, og i disse år skyder nye muligheder op – uanset om du skal finde de største risici og potentialer for dine ejendomme, eller udarbejde din allerførste ESG-rapport. Vi dykker ned i, hvordan ESG kan gå fra høje ambitioner til det helt konkrete ved at se på specifikke værktøjer og gode råd til dit eget arbejde. Opsamling og tak for i dagDet får du med hjem • Konkret viden om nuværende og kommende lovgivning inden for bæredygtighed og ESG-rapportering i ejendomsbranchen• Input til, hvordan du kommer i gang med at arbejde konkret med bæredygtighed og ESG-rapporteringSeminaret afholdes hos Realkredit Danmark – Bernstorffsgade 40, 1577 København.

3. Overvej, hvad der er vigtigst

Hvad er vigtigst for dig – prisen på lånet eller de vilkår, der følger med? Det er en overvejelse værd. På sigt kan det betyde mere for din virksomhed, at du har en lempelig afdragsordning med banken eller realkreditselskabet – end at du får forhandlet en stærk pris på lånet.

Mange kunder er tilfredse, hvis de kan få det beløb, de beder om, og den løbetid og afdragsprofil, de gerne vil have. Det kan være mere værd end at spare 0,2 procentpoint i bidragssats på lånet.

En anden vigtig faktor er renterisikoen, hvor der p.t. er en forskel på mere end 1,25 procentpoint mellem et lån med fem års rentebinding og et lån med 30 års fast rente.

Dette forhold er vigtigt at have med i sine overvejelser og har en langt større betydning for den samlede lønomkostning end marginaler og gebyrer.

4. Skru ned for belåningen

Hvis lånet ser for dyrt ud, så kan du overveje, om det er økonomisk muligt for dig at låne lidt mindre.

Overvej, om du kan nøjes med en belåning på 65-70 procent frem for 75-80 procent. Jo højere belåningsprocent en bank eller et realkreditinstitut giver, jo mere egenkapital skal de reservere, og det er dyrt for dem.

Sidst, men ikke mindst, så bør du forhandle med flere banker eller realkreditinstitutter, før du træffer dit endelige valg.

Hvad kan du typisk forhandle om?

Lånesagsgebyr

Når du optager et realkreditlån ved et realkreditinstitut, opkræver instituttet et lånesagsgebyr. Det koster typisk ikke alverden, og selvom man kan forhandle om gebyret, vil det ikke have den store betydning for den samlede pris på dit lån.

Ekspeditionsgebyr

Et gebyr, som bank og kreditforening typisk vil afkræve af dig i forbindelse med behandling af dit lån. Det er muligt at få et nedslag på en del af et kreditforenings- eller bankgebyr, men nedslaget vil have en meget lille betydning hen over lånets løbetid.

Bidragssats på et realkreditlån

Bidragssatsen er den post, der har størst betydning for den samlede pris på et lån. Bidraget dækker realkreditselskabets omkostninger ved at formidle lånet mellem långiver og låntager. Satsen kan forhandles – og jo bedre du er klædt på til en forhandling, jo bedre står du.

Marginalen på et banklån

Marginalen på banklånet kan ligesom realkreditlånet forhandles med banken. Også her gælder det om at være klædt på til forhandlingen.